fredag 27. januar 2012

Klimatorisforbannelsen...


ADVARSEL!!! Dagens innlegg er så absolutt ikke for sarte sjeler... Er du sart? Ja da lar du dette innlegget klokelig ligge! Spol heller rett frem til neste fredag er du snill (med deg selv)!

For det hadde seg nemlig slik at da Blomsterstjernen var en 14-15 (16-17-18?) år gammel skulle han ved en skjebnesvanger tilfeldighet lære seg 2 splitter nye fremmedord på en og samme dag! To ord med en så klingende lik ordlyd men akk så hinsides forskjellig betydning...

I O-fag timen akkurat denne skjellsettende mandagen hadde en rødsprengt stotrende heimstadlærer prøvd etter beste evne å undervise sine rød-fnisende pubertale elever i underlivets anatomi... En anatomi så kompleks at selv universet virket oversiktlig! Da skoledagen var over nærmest fløy man hjem på lette ben i en underlig rødmussen underlivsrus... Og inne i hjernen gjallet det et spennende nytt og feiende flott fremmedord på full guff: KLITORIS...

Men ytterst uheldige tilfeldigheter ville ha det til at vi akkurat denne varme sensommers-dag også skulle på ettermiddagsbesøk til mormor og morfar. Opel Recorden sto derfor pakket og klar med ulmende motor og stø kurs for Osøyro. Drøye 45 minutt senere via intens svinge- og humpekjøring vandret man så sånn passe bilsyk ut i hagen til mormor. Deilig frisk landluft og overveldende blomsterpryd blåste kvalmen bort, for et sekund eller to... Helt til Blomsterstjernens mamma så lykkelig utbrøt til mormor: "Å for en nyyyydelig KLEMATIS du har!!!"

Den unge Blomsterstjernen gikk i sjokk!!! Hørte han syner??? Var verden blitt gal!?! Var han blitt gal?!? Heeeeeelt feile tanker (for ikke å si bilder) suste gjennom hodet på den "ny-lærde"... Det ble for mye for ham! Fremmedordene hadde sublimert, konglomert og blandet seg sammen til ett nytt ord...

Klematis? Klitoris? 
Klimatoris?

Verden falt i grus! Han måtte ha hørt feil..? Men neida, passiaren fortsatte ufortrødent om løst og fast om denne tilsynelatende aldeles fantastiske klimatorisen til mormor... Den unge Blomsterstjernen ble forståelig nok både rød og grønn i ansiktet og gjemte seg bort høyt oppe i et epletre helt til Opel Recorden igjen var klar for hjemreise... Rett etter solnedgang...


Ikke før mangfoldige uker senere skulle Blomsterstjernen bli avsjokkifisert da heimstadlæreren igjen følte det var på tide å repetere underlivets anatomi... Var det virkelig nødvendig??? Men øvelse gjør jo mester! Og etterhvert innså den forulempede guttungen heldigvis at det var 2 vidt forskjellige ord han hadde blandet i hop til en svært ulekker suppe... Selvsagt var det mormors fantastiske Klematis Jackmanii Blomsterstjerne-mammaen verdsatte så høyt... Verden var ikke blitt gal allikevel!?! Puh...

Men begge fremmedordene var uansett forkludret for evigheten... Selv den dag i dag kvier Blomsterstjernen seg noe voldsomt for å dra på Fantoft Hagesenter. Tenk om han ordlegger seg feil og spør om å få sjekke ut klitorisutvalget deres?!? Og minst like pinlig er det jo å måtte fomle rundt timevis i mørket under dynen på evig jakt etter den klematisen som etter sigende skal finnes et eller annet hemmelig sted der nede..?

Nei det er ikke lett å være mann nå til dags! Ihvertfall ikke for oss med maske!

Og helt siden denne villedende mandagen en gang på tampen av 80-tallet har det liksom hvilt en ondsinnet klimatorisforbannelse over Blomsterstjernen... Uansett hva han gjør får han dem rett og slett ikke til å blomstre..., klematisene altså... De visner, råtner, spises opp av snegler og gjør simpelthen alt som står i deres makt for å skjule sin blomsterprakt for den blomsterglade gutten! Alt grunnet en "uskyldig" språklig "misforståelse" da han var en 14-15-16 år gammel...


Vil forbannelsen noensinne oppheves?
Har leserne noen gode tips?
Eller spolte samtlige potensielle lesere rett fram til neste fredag???
Jeg håper inderlig det...

Hilsen den fortvilede,P.S. Ja!?! Jeg sa jo at du ikke skulle lese dette innlegget! Ikke kom å skyld på meg om du nå likevel ble rystet...

P.P.S. Grunnet en svært mild vinter har klematissesongen allerede startet oppe i Blomsterstjerneland! Svettetokter, tvangstanker og mareritt om nye klimatorisforbannelser herjer atter en gang med den maskerte herremannen. Mer om dette neste fredag (dersom da ikke samtlige lesere velger å si opp abonnementet på denne grisete bloggen?)


41 kommentarer:

 1. Litt av en sammenblanding, ikke rart du ble rød i toppen. ;) morsomt skrevet. Håper klematisen blomstrer til sommeren! God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sliter fremdeles med røde krampetrekninger etter hendelsen...
   God helg til deg også Hulda!

   Slett
 2. Klimatoris, det er altså klematis i klimakteriet. Ufruktsommlige klatrekrattvekster! vanskeligvakre greier både det ene, det andre og kombinasjonen...Ha en vanskelig og vakker helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg vet ikke hva som er verst!?! Er som å velge mellom pest og kolera... :) Forresten, tror jeg foretrekker kolera. Vakker helg ønskes også sørover!

   Slett
 3. Hahhaaaaaaaaa Trur jeg dauer av latter her hahaaaaa. Så himla bra. Jeg tror sannelig jeg sakl vise posten din til min 14 åring. Han kommer til å flire seg skakk. Dagens 14 åringer vet mye mere enn hva vi gjorde dessuten vet da MIN 14 åring selvsagt!! hva klematis er. ( skulle da bare mangle hehee)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe:) Ikke dau vær så snill! Jeg har nok liv på samvittigheten (flest blomster vel og merke). Ja 14-åringene vet nesten litt for mye... Blomsterstjernen lekte med biler helt til halvveis ut i russetiden!

   Slett
  2. Nehei det gjorde du ikke. Det er bare noe farstillegg hallusinasjon du har pådratt deg. ;-)

   Slett
 4. Dette innlegget gjorde dagen lysere og lettere, tross snøstorm og kuldegrader :) Og sånn for ordens skyld, klematisene overlever ikke her engang, bortsett fra en alpeverson på 4 år som gir meg en fattig blomst i juni. Lykke til med dine og god helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tua, nå ble også min dag lysere og lettere! Trodde jeg kun skulle få skjenn i kommentarfeltet her i dag... Håper du dobler alpeklematisfangsten i år!?! Og god helg i retur.

   Slett
 5. Ha-ha-ha! Beklager at jeg ler, men jeg har tilfeldigvis to 14-åringer som har hatt undervisning i den nevnte anatomi, og da de kom hjem, dro de opp av lomma hver sin bitteliten flat pakke med en rund dings i! Den ene hadde vært forutseende nok til å plukke med seg to, mens den andre bare hadde en! Så her er det mye fnising for tiden!
  Håper uansett at din klematis endelig en dag skal blomstre! Ikke gi opp!
  Ha en prektig flott helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne flate pakken med rund dings inni. Luktet den også av jordbær og banan? De hadde ikke sånne på min skole tror jeg? Tror de dysset ned hele dette kapittelet... Men det ble no folk av oss også. Jeg har stor tro på å overvinne klimatorisforbannelsen nå som jeg endelig har turt å stå frem med den :)

   Prektig helg skal bli. Lykke til med frøspirene!

   Slett
 6. Hahaha Du undervuderer dine trofaste lesere hvis du trodde vi var like sarte og vanskelige å begeistre som din klimatoris =) Genialt skrevet som vanlig =)
  Ikke den blomsten som bugner over hos meg heller.Fikk litt igjen for å dekke til starten av planten for å skape skygge til røttene, men det har du kanskje prøvd? Uansett - lykke til og ha en god helg!

  SvarSlett
 7. Det er godt dere lesere er værbitte og robuste! Takk for rosen, men jeg vil ha klematis! (Tok du det ordspillet?)
  Mine planter får nok av skygge ved røttene. Men får de nok vann? Nok sol? Nok stell? De vokser og vokser men plutselig en dag henger de med nebbet med klekkeferdige knopper som aldri springer. Arg!!!

  God helg til deg også:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Min far som er gartner gir deg følgende råd; for lite vann kan gi disse reaksjonene, eller en syke som kan helbredes med et soppmiddel(evt. en ti literskanne med 1 boks øl evt. rødsprit)
   god drenasje, mye mat og vann(så lenge de ikke drukner =) Ingen lukt i jorden - annet enn god "jordlukt"

   Det er hans klematis som er avbildet på min blogg.
   Han har også egen produsert gjødsel som kan bli sendt din vei hvis ikke dette skulle hjelpe =)

   Så jo da =) Jeg tok ordspillet ditt.

   Slett
  2. Brilliant! Din far er en kløpper:)
   Klematisene våre dør typisk hver gang vi er bortreist på sommerferie. De står delvis under tak. Så vann kan være en av grunnene.

   De vokser og koser seg helt til de bare klapper sammen uten noe som helst forvarsel. Tror jeg må teste ut den øl-sprit varianten. Naboene tror jeg er gal allerede;)

   God fredagskveld!

   Slett
 8. Neimen fyyyy da noe så uanstendig og upassende å skrive om;)
  Og da er det jo bare ekstra gøy - heeeeerlig!
  Tove,både med klimatiske og klitoris;)

  SvarSlett
 9. Thihi ;-) Faren ved å lese dette er at flere enn deg står i fare for en flau sammenblanding neste gang man er i hagesenteret :-/ Godt jeg stort sett klarer å finne fram selv, uten å behøve spørre etter Klit... nei jeg mener ,-)
  Visste du forresten at det finnes en plante som heter Clitoria Ternata. Likheten er slående, selv om fargen ikke stemmer helt. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/Clitoria_(253000626).jpg/240px-Clitoria_(253000626).jpg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe! En fantastisk blomst du linker til her:) Et syn for guder! Skjønner godt bakgrunnen for det latinske navnet ja! Som tatt rett ut av heimstadlærerens anatomibok...

   Slett
 10. Dette ble naturligvis for sterkt - men akk, skjeden var allerede sk... hva er det jeg sier??

  Mitt he-elt naturlige og avslappede forhold til navnet på en av mine yndlingsplanteslekter er antageligvis skadd for alltid :-((

  Men til s(t)aken: Du har vel plantet dypt nok? De kan forresten trenge noen år på å etablere seg og blomstre... Prøv også noen "villigere" sorter! Viticella og jackmanii-sorter (tilhører gruppe III som skal klippes ned til 20 cm om våren og blomstrer på årsskudd) er greiere og mer blomstervillige enn mange av sine storblomstrende "søstre".

  SvarSlett
 11. Nå må du vaske munnen din Villrose;)

  Takk for tips! Har allerede en jackmanii, men den streiker hver gang rett før den skal til å åpne den første knoppen. Arg!!! De er plantet relativt dypt også. Men har stor tro på årets sesong etter alle de gode tipsene jeg har fått i dag;)

  Beklager til alle for at jeg har forkludret deres en gang så rene klematis-sinn...

  SvarSlett
 12. Hahaha det var morsom lesing ;D husker godt rødming og fnising i de timene ;D Pappa kalte også min Alpeklematis for det anatomiske navnet ;D
  Har hatt den i 20 år,står helt inne ved husveggen og får lite vann,klippet helt ned 4 ganger og kommer med rakettfart opp igjenn,den eneste som jeg har fått til å overleve :)
  Ha ei fin helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra! Det virker altså som om alpeklitoris er blomsten å satse på dersom man vil være garantert blomstring? At din har levd i 20 år er imponerende! Alltid gøy når de klippes helt ned og spretter opp igjen i vilden sky! Klematisene altså.

   Slett
 13. Hihi..du har nok flere robuste lesere enn du trur..her kunne mange av oss følgt opp med videre tanker, ser jeg :)))
  Du er ikke aleine om sammenblandingen av disse navna, dette hører jeg stadig fra mindre hagebevandrede, særlig hannkjønn på slep i hagesenteret..
  Jeg sliter også med å få til Klematis, de dør ut etter et par tre sesonger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Typisk mannfolk altså:) Alltid skal vi vinkle ting inn på feil spor! Mine klimatiser har heldigvis enda ikke dødd, men de terger meg med overdådig vekst som fører ingensteds hen!

   Slett
 14. Takk for ein god latter, det er nok menge med deg som har hatt lignande opplevingar, men du klarte å få det fortalt på ein humoristisk måte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra du ler:) Min egen latter satt langt inne i 1989;)

   Slett
 15. Hei på deg, det er ikke så greit, nei. Det var nå en god historie. Jeg har ennå til gode å få til en eneste klematis her i hagen min. Utallige er blitt plantet, bysset, voktet på og gitt tåteflaske (nærmest), uten at det hjalp det minste. De plantene fikk like godt stell som babyene mine. OK, noen av dem var praktfulle to, tre år, rett skal være rett, men så tok frosten dem. Kanskje de ikke liker seg hos oss som bor litt høyt og bratt? ikke vet jeg. Nå skal jeg prøve lykken på hytten vår isteden. Der vokser allerede en enorm og lykkelig klematis fra før (den er ikke plantt av meg, men stod der da vi overtok hytten), så da må det jo være håp......... håper nå jeg.

  God helg

  Hilsen Lisemoren

  SvarSlett
  Svar
  1. Urovekkende at selv ikke NAN-morsmelkerstatning gav resultater?!? Tydeligvis er høye bratte tomter en uting i klematisland. Men en hytte fullstappet med klatrevekster høres heller ikke så dumt ut! Ekte landromantikk! Lykke til:)

   Slett
 16. Hei Du modige vanvittige, morsomme Blomsterstjerne! De som sitter ved siden av meg på kontoret, er veldig nyskjerrig på hva jeg ler så høyt av....! Jeg ser en ung kropp som danser hjemover med blussende kinn og ny ulovlig kunnskap. Og så avsløres hemmeligheten hos mormor!!!!!*** Veldig, veldig rørende og vittig. Jeg sliter med, at en hagegal homofil venn, betrodde meg at hver gang de snakket om, kjøpte, plantet klematiser, så klarte han bare å tenke på at det liknet på navnet på en farlig kjønnsykdom....!!!!! Mine klematiser kjøper jeg etter hjertet, planter dem, lar det stå til og blir takknemlig og like overasket når de dukker opp overalt! Jeg har imidlertid en bergklematis som vokser og vokser... I nordavind, regn og skygge! Den kan jeg vise frem til hvem som helst! Klematisen altså:-)

  SvarSlett
 17. Ja den skulle jeg likt å sett...
  Likte forresten veldig godt det fine og korrekt oppfattede sammendraget ditt av den "rørende(??)" hendelsen i 1989:) Fikk nabokontoranten din vite hva du lo av til slutt? Eller blir det som om du skulle fortelle kollegaene at du leser Aktuell Rapport på jobb?

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 18. For å si det sånn; prøver så godt som mulig, at når sjefen kommer forbi, å vise at jeg jobber og ikke leser pirrende Blomsterstjernestoff! Men har røpet til med-kontorantene at jeg i hemmelighet fristes til å lese innleggene til en viss B*.....Ja, jeg så helt tydelig en lett klossete, småløpende, slank spire, for meg, der på veien. Ja, på vei til å bli en mann.... Kanskje vi skulle skrevet et novellesamling i bloggformat vi to:-) Om blussende blomsterbarn med hagegalskap....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen dum idé! Kanskje en hagebok for barn? En dypere variant av blomsten og biene.

   Slett
  2. Jeg tror at jeg skal beholde for meg selv; opp til flere av de svar-alternativene jeg har på tungen...kunne lett ha blitt en hagebok for veldig uoppdragne, veslevoksne, ja rent ustyrlige blomster og bie-interesserte barn...

   Slett
 19. Hei!

  Jeg jobber i Polhem PR, og da jeg ikke kunne finne noe kontaktinfo tar jeg kontakt med deg her :) Vi har en ny type blomsterpotte (med en liten blomst i) og en pressemeld som vi ønsker å sende til deg. Vi holder til i Oslo, men har veldig lyst til å sende deg denne da bloggen din er utrolig god skrevet rundt temaet blomster. Hvis dette er av interesse, ta kontakt med meg på interioroslo@polhem.com :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig:)
   Mail er sendt.

   Snart vil det komme en fane med kontaktinfo her. Blomsterstjernen kan også kontaktes via Facebook.

   Slett
 20. Ha-ha:-D Jeg ler meg ihjel - dette var god latter-medisin på en trøtt torsdag!

  SvarSlett
 21. Dekk til røttene (Gjerne plant en plante foran som skygger) og hold den fuktig er den harde leksa jeg har fått...

  SvarSlett