fredag 9. mars 2012

*Morgenherlighet*


Nei nå er det like før jeg eksploderer! Det er for så vidt helt greit at et og annet kjært barn har mange navn, men at også blomster nødvendigvis må ha så fryktelig mange forskjellige navn er vel  strengt tatt HELT unødvendig!?! Ja selv om blomsten skulle være aldri så kjær, vakker og flott... For maskerte herremenn når  blomsterlig navnefrustrasjon sitt ultimate klimaks nå på vårparten. Spesielt når man er på jakt etter nye spennende blomsterfrø... Blomsterstjernen ønsker nemlig enkelt og greit å bare google blomstens respektive norske tilnavn (eller til nød det latinske) for så å få opp SAMTLIGE frø-kandidater i ett og samme søk på internettet.

Men såpass lettvint er det dessverre alt for sjeldent! La meg vise et tilfeldig eksempel... Årets store frø-fetisj i Blomsterstjerneland er for eksempel å dyrke sine egne slyngplanter, sine egne Ipomoeaer! Jommen santen et fengende navn, ikke sant..? Bare smak på det en gang til; "IPOMOEA"... Fytterakkern! Høres ut som en lebepomade..? Kan det egentlig bli mindre huskbart eller forlokkende enn Ipomoea? Neppe! Har du noensinne hørt noen stolt innrømme at de formelig elsker denne planten? "Åh jeg kan bare ikke få nok av Ipomoea altså!". Den personen er i isåfall antageligvis både ordblind, lyddøv og smaksløk-løs?

Og enda verre blir det når man innser at Ipomoea faktisk bare er et mellomnavn (!) og at det klingende fornavnet egentlig er Convolvulus... 

Pharbitis Hispida
Akk og ve. Men det er først når man begynner å se på etternavnet at man virkelig går i sjokk!!? Inntil nylig trodde nemlig Blomsterstjernen at etternavnet var 'Purpurea'?

Convolvulus Ipomoea Purpurea.... 

Men gjett om det var en som ble delvis lam fra halsen og opp da han fikk høre at Ipomoea kan ha minst 500 forskjellige etternavn!!! Faktisk er det så gale at man ikke bør bli forbauset om man møter på både søtpoteter, gigant-poteter og kinesisk spinat når denne forgjettede slyngplanten inviterer til slektsstevne ...

Er det flere enn meg som har falt av lasset her nå? Men bare for å gjøre farsen enda mer komplett vil jeg også nevne at noen til og med foretrekker å kalle arten for Pharbitis Hispida... Er det rart jeg blir gal!?! 

Og minst like fortvilende er det når man begynner å lete etter blomstens norske tilnavn... For her har man tydeligvis ikke anstrengt en eneste hjernecelle i oppfinnsomhetens navn! Hold dere fast! Den norske juryen gikk enstemmig inn for navnevalget: VINDEL?!? For et meningsløst og intetsigende navn?!? De litt mer hjernecellebefengte foretrekker gjerne å kalle blomsten for trikolorvindel, trikkolovivendel eller bare vivendel. Et langt smukkere navn! Problemet er bare at man da begynner å blande den sammen med kaprifol! Et evig kaos er med andre ord forbundet med denne stakkars lille slyngplanten!!!

Nei, vi har som alltid svært mye å lære av de til en hver tid språklig elegante britene! I England blomstrer nemlig denne vakre klatreren under det kledelige tilnavnet: 'Morning Glory'... Nydelig! Ur-norske og hjernedøve 'Vindel' blasner en milliard hakk i forhold... 

Blomsterstjernen foreslår derfor herved å gjøre som britene!
La oss gi den det navnet den fortjener!

*Morgenherlighet*

Snart hørt i blomsterbutikken på Landåstorget:

"Unnskyld... Har De inne nogen dåser med Morgenherlighet? Gjerne i purpur kulør?"


'Star of Yelta'? -  'Blue Star'? - 'Fargeblanding'?
www.zimtrade.no

Blomsterstjernen er allerede godt i gang med å saumfare alle mulige tilgjengelige kandidater av Morgenherligheter! I blomsterstjernehagen har man nemlig en langstrakt blomsterkasse foran et nakent espalje som formelig skriker etter rask beklatring og bugnende beblomstring! Blåregnen takket for seg og eføyen vokser som en snegl!

'Kejsarvinda'? - 'Purpurvinda'? - 'Kejsarkrøllade'?
www.impecta.se

Som dere ser står han foreløpig igjen med et knippe kandidater fra Zimtrade og Impecta. Først ble han selvsagt helt vill i blikket da han så den romantiske fargeblandingen fra førstnevnte!!! Men med nærmere ettertanke høres det vel egentlig smartere ut å satse på kun én farge..? Litt mer ro og harmoni i Blomsterstjerneland...

Selvlysende irr...
Men Blomsterstjernen trenger hjelp! Han er blitt blomsterblind, igjen! Er det noen av mine lesere som har erfaring med de utvalgte kandidatene? Finnes det kanskje andre enda finere aktører? Lindas Hagedrømmer har jo akkurat nå ute et innlegg om Ipomoea "Heavenly Blue". Den ser jo fantastisk søt ut opp mot den blå husveggen! Men i zimtrade-brosjyren derimot virker den jo nærmest å være selvlysende irr-blå!!! Ikke fullt så vakkert... Det er med andre ord ikke alltid man kan stole på farge-gjengivingen i brosjyrene.

Tips meg! Instruer meg! Før meg på den rette sti... Hvilken farge bør jeg velge? Hvordan spirer de best? Hvor tett bør de plantes for å få en bugnende vegg?

Gjør en god gjerning, hjelp en frustrert maskemann!


Ønsker dere alle en deilig helg med mye morgenherlighet!

Mvh
P.S. Samtlige bilder i dagens innlegg er lånt fra internettet...

P.P.S. Tusen takk for alle stemmene i Fjaseblogg-kåringen! Men selv tvang kunne ikke få Blomsterstjernen lenger opp enn til en hederlig syvende plass! På den annen side.. Ønsker man egentlig å tituleres som en fjaseblogg? Neppe... Og når 7-tallet attpåtil er ens lykketall, ja da er livet komplett!

26 kommentarer:

 1. Jeg ønsker meg et godt norsk navn på alle planter, med et sortsnavn som gir en indikasjon om utseende som feks Iris Blue King. Ingen er liksojm i tvil om hvor brå denne irisen er. For meg er de latinske navnene helt Ok, men jeg irriterer meg over alle unntakene fra "hovedregelen" som feks Sedum som jeg skrev om her http://www.bestemorshage.blogspot.com/2011/09/jakten.html

  Jeg kaller de blomstene du har vist for Vivindel, men vet ikke om de skal inn i hagen når de latinske er så vanskelige.

  SvarSlett
 2. Kjært barn har mange navn ;-)Ipomoea til å dekke espalje? Da tror jeg du må ha MANGE planter. Ipomoea er dessuten noen pingler. Setter du dem ut for tidlig er du garantert fullstendig kollap. De må ha MYE sol og varme for å vokse og blomstre godt. Farge må du velge selv. De sortene som er i handelen er stort sett like enkle/sære å ha med og gjøre. De spirer raskt (bruk negleklipperen til å klippe et lite hakk i frøet før du bløtlegger og sår), vokser fort (såfremt det er lunt og varmt) og blomstene er vakre (selv om hver blomst bare er åpen noen timer, når sola skinner, før den visner). Hold deg bare langt unna Åkervindelen (kalles ofte bare Vindel)=Convolvulus arvensis. Den er et forb*** ugrass. Får du den først inn i hagen er den nesten umulig å bli kvitt og den sprer seg med lange, dype utløpere til store områder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode tips Trine! Merker jeg ble litt skremt nå... Åkervindel tror jeg allerede jeg har en liten knert av i Rhododendronen. Men den virker å være relativt uskyldig enn så lenge...

   Det var liksom noe lignende dette her jeg drømte om:
   http://psychotropia.co/wp-content/uploads/2010/06/ipomoea-heavenly-blue-2.jpg

   Ikke en pjusk liten fjompenisse :)
   Kan jeg bare glemme det?!?

   Slett
  2. Jeg mistenker at det bildet er tatt på en varmere breddegrad enn vår. Jeg har sett Ipomoea vokse nærmest som ugras på noen ubebygde tomter i Alanya. Om de ikke er like blomsterrike (antakelig litt dårlig gjødslet) er de minst like store og frodige som på bildet. Få til noe slikt her tror jeg er vanskelig. Mine har i hvert fall aldri vært i nærheten og de siste årene har jeg droppet Ipomoea, nettopp fordi de har vært pinglete.

   Slett
 3. Vivindel? Enda en variant:)
  Skjønner din frustrasjon over Sedums navneskifte! Oktoberbergknapp funker greit!

  SvarSlett
 4. Flott navn på et uggent uress tenkte nå jeg... Har hvite slike i min gamle hage - og de er dessverre et slit å bli kvitt. Så jeg kjente at selv om den fantes i andre farger ville ikke jeg hatt den i min hage....
  Men - enhver må jo få ta sine egne valg og gjøre sine egne erfaringer.

  Lykke til i navne og blomst forvirringen =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Til opplysning vil jeg gjerne tilføye at morgenherlighetene skal få vokse i blomsterkasse. Ikke som fritt vilt i hagen :)

   Blomsterstjernen er og blir ugressets beste venn...

   Slett
  2. De er uansett ikke herdige her. Så de blir aldri ugrassaktige hos oss. De klapper sammen ved første frostnatt og selv om ett og annet frø kan overleve vinteren ute i jorda, vil de aldri bli plagsomme som Åkervindelen.

   Slett
 5. Disse blomstene hadde nok fortjent et flottere navn ja, vivendel henger den enda mer sammen med ugresset som ligner og som er nesten umulig å bli kvitt...
  Morgenherlighet er et flott navn.
  Jeg synes denne er veldig flott og lett å få til. De spirer villig, uten at jeg har gjort noe annet enn å putte dem i jorden. Etter en uke, popper de villig opp. Og topper du dem, slik som med erteblomst, blir det kraftigere planter. Men de strekker seg mer i høyden enn i bredden, så jeg ville nok ha plantet med en ca 30 cm mellom for at det skal bli tett, kanskje tettere også. Men de gir en flott blomstring hele sommeren, med et vell av blomster. Sle vom hver og en av dem blomstrer bare en dag, merket jeg ikke stort til det. Og fargen på 'heavenly blue' er bare nydelig synes jeg. De sprer seg ikke, da de ikke overvintrer, så noe ugress er det ikke fare for at de blir. Men uansett trives de supert i potte, mine har vokst i potter og de har blitt enormt høye og flotte, uten noe hokus pokus:)

  Kanskje jeg skal vise flere bilder, og friste mer med denne herligheten i hagen... Takker for at du linker:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Linda! Ja vis flere bilder!

   Du beroliget mitt morgenherlige sinn...

   Er det ikke hundrevis av frø pr pose?
   Tett planting skal bli ;)

   Slett
 6. Nydelige blomster du viser!
  Ønsker deg en herlig helg ♥
  Vil du vinne 4 nummer av BoligDrøm kan du prøve lykken inne hos meg nå :)
  Klem Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott! Da har jeg fylt ut resten av loddboken din!

   Slett
 7. Kjære Blomsterstjernen. Akk så mange bekymringer du har fått med denne hagen altså... Kanskje best jeg lar min urskog fortsatt være urskog?

  Selv om jeg kan mye om mangt, så kan jeg dessverre ikke bidra med noe i denne sammenheng. Morgenherlighet i mitt liv er for tiden kun å få sove lenger enn til klokken 0530 om morgenen...

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe! Ja det er honen ikke mange gleder man har som hagegal :-) Kompisen til han som står opp 5:30 holder vanligvis ut til 5:40... Så det er kanskje håp om ti ekstra minutt for dere også om et par måneder :-*

   God helg!

   Slett
  2. Skjønner ikke hva dere snakker om, minsten (2 1/2) har aldri startet dagen så tidlig. Regner med at morgenen starter i åtte halv nitiden lørdag morgen. I morges lå hun i sengen og ropte: ikke våkne mamma, og da var klokken 7. Birthemor - det blir nok litt frem i tid til vi låner minsten....
   Flotte blomster - men kjenner bare til den som holder på å kvele rhododendronen til naboen- som nok er ugresstypen. Den vokste lenge utover høsten...Blir det et vellykket potteprosjekt hos deg, kan jeg jo prøve til nesteår:-)

   Slett
  3. Vi setter stor pris på alle kommentarer om alle dem som har barn som må vekkes lørdags- og søndags-morgen...

   Tror eneste løsningen for oss andre er å flytte til Russland, langt inne i Russland... Gjerne en 3-4 tidssoner østover. Først da vil våre barn være i rute med akseptabel oppvåkning...

   Slett
 8. Jeg har mange forskjellige Ipomoeaer, og lider nå valgets kvaler angående hvilke jeg skal satse på i år.....Enig med Trine i at du må ha mange om du skal dekke et espalièr! Jeg hadde 3 stk i en potte i fjor, og de klatret på en tråd oppover mot parabolen ;) Litt spinkel, kan du si! Jeg deler din frustrasjon angående de forskjellige navnene. Jeg holder meg til de latinske, for da kan jeg google og få rimelig sikre treff. Derfor kjenner jeg lite til de norske benevningene! Men det som er det verste, er at enkelte planter har fått nye latinske navn.. hrmmmmf! Hva skal en stakkar si? Når en endelig har vendt seg til et latinsk navn, så må en lære et nytt? Det kan bli litt mye, ja!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Krepsy!

   Er det noen av kandidatene som har gode forutsetninger til å vokse over evne i Vestlandsk klima?

   Slett
 9. Gud bedre, jeg klarte nesten ikke les hele kåseriet itl (eller til var det jeg mente) ende engang, sånn latteren runget over det indre østland, og det hver eneste fredag når blomsterstjernen har sluppet sitt ukentlige innlegg som vi andre bloggere sitter som gribber å venter på. Du er bare helt fantastisk:)
  Hilsen Tua med tavlemaling all over... har prøvd både hvitt og farvet kritt, men ikke mye som virker her;)
  Ha ei fabelaktig helg, men kånemor og blomsterstjernebarna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for utmerket ros Tua! Hadde dette kommet et par-tre innlegg tidligere hadde du nok nå sittet med et BoligDrøm abonnement i hende;)

   Prøv grønt kritt. Det vil nok gjøre susen!?!

   Slett
 10. Akk, jeg nøyer meg med å titte lengselsfullt på bildene av disse i frøkatalogene. Å få dem til å spire er ikke noe problem, de formelig eksploderer i pottene, og står og virrer med digre frøblad før man får sagt "kake". (Hva kake har med dette å gjøre, er imidlertid litt uklart.) Jeg har prøvd dem, sorten Heavenly blue, for noen år siden. De gikk ganske snart opp i en høyere enhet med persiennene og gardinstanga, og ålte seg innover taket på kjøkkenet. Å ha dem inne, fører til snarlig invasjon av spinnmidd og null blomster, å ha dem ute i en nordnorsk sommer fører til snarlig kollaps... Mulig det går bedre i Bergen og omegn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe. Betryggende og avskrekkende på en og samme tid! Jeg krysser alle fingre for at et vestvendt espalje her i Bergen skal gjøre susen!

   Slett
 11. Mormor har bitt seg i tunga i hele vinter for ikke bli fristet til å ødsle penger på frø. Veldig, veldig vanskelig når enkelte bloggere legger ut sin mest fantastiske blomsterdrømmer. Nei, i år går pengene til stauder av en hvis størrelse, minst 30cm diameter potter... den norske ugressvindelen høres ut som om den kan trives her. Kom gjerne med rapport når resultatet viser seg. Ha en god helg! MorningGlory er bare helt skjønn, spesielt den blå, sukk....

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi i samme båt! Jeg prøver også utsette frøbestilling såpass lenge at de er utsolgt... Kanskje jeg skal satse på blå MorningGlory... Rapport vil nok komme ja;)

   Slett
 12. Morning Glories er en nydelig sommerblomst og kan ikke sammenlignes med ugresset som jeg ikke husker navnet paa men som vi i Unaiten kaller Night Shade. Night Shade is a weed og som narkotika og regne for hunder og katter.
  Katten vi bor hos ble avhengig for noen aar siden og svaert syk, reglrett overdose for et uskyldig lite kjeledyr. Dette ugresset boer ikke finnes i haver hvor det bor hunder, katter eller barn sa dyrelegen. Ugresset ser helt likt ut som det som vokste i min farmors have utenfor Bergen
  Paa disse breddegrader trives MG planten godt. Vintrene her er kaldere enn i Bergen men saa er somrene lengre og varmere Den mest hardfoere sorten kalles Grandpa Otts og er moerk lilla paa farven. Blomsten er litt mindre enn Heavenly blue men mere hardfoer og vokser godt ogsaa i potte.(Her hos meg er Heavenly Blue nydelig i bed men puslete i potte) Grandpa Otts blomstrer flere uker foer Heavenly Blue
  Jeg vil tro at hvorvidt du lykkes vil avhenge av hvor god sommeren blir. Granpa Otts er heirloom varianten og dermed sterkere. Jeg har en passionflower slyngplante som jeg tar inn om vinteren. I fjord forvillet et "lite barnebarn "seg inn og snyltet paa Mr. Passion's trellis. Froet spirte i januar og blomstret nydelig i vindusposten i April. Husk aa snitte froene foer du legger dem i vann over natten. Lykke til!

  AG NY

  SvarSlett
 13. Oj! Takk for nye gode tips om Morning glory! Jeg plantet mine frø i går, klippet dem først med en neglesaks og la dem natten over i lunkent vann. Blir spennende å se om de spirer godt. Jeg er en smule skeptisk til om den Bergenske sommeren klarer å utrette underverker for Morgenherlighetene...

  Night Shade var forøvrig et fantastisk navn!

  SvarSlett