fredag 9. november 2012

Søknad om bannlysing i Norsk Tulipanforening


Som dere kanskje husker blottet Blomsterstjernen seg helt i forrige innlegg? Ja kanskje ikke bokstavelig talt, ettersom han klokelig nok beholdt frakken godt igjen-kneppet... Verre var det med tulipanene. Plagg for plagg ble forførerisk knappet opp, push-up BH'er falt som svensker i hoppbakken mens kajal, rouge og foundation ble skrubbet vekk med Niveas "nail and polish". Etter endt striptease sto vi igjen med et knippe trøtte, morgengretne, rynkede tulipaner blottet for all glamour og livsgnist...

Jorden skjuler et tulipansykehus

Tulipane var syke, trette og muligens vansmektet? Men hva var diagnosen? Fantes det en kur for å få dem på fote igjen? Det skortet ikke på gode lesertips. Noen mente dette kun var snakk om en ren forkjølelse som ville gå over av seg selv, noen mente det kunne være leddgikt med snev av høysnue mens andre tolket det dit hen at tulipanene hadde nye tenner på gang og dermed fikk lett feber og kløe. Men Blomsterstjernen var ikke overbevist...

Hageputene prøver å overta hele bedet!

Plutselig dukket Svein Våtsveen fra planteriket.no opp med 1000-kroners svaret på Facebook! Det var ingen tvil! Blomsterstjernens kjære tulipaner led utvilsomt av Botrytis Tulipae eller "Tulip fire" om du vil. En variant av gråskimmel som rammer tulipaner! Infisert av ekle konidiesopper gikk tulipanene den sikre død i møte! Det fantes ingen kur, ingen helbredelse! Her gjaldt det bare å røske opp samtlige tulipaner brennkvikt og deretter hjemmebrenne dem på bålet... Dersom man ville følge boken...

= kr 713,10...

Blomsterstjernen våknet til live! Tanken på en forsommer uten tulipaner i hagens praktbed var til å gråte over. Han handlet brennkvikt. Tilfeldigvis hadde det seg sånn at Hageglede.no kjørte på med utrolige superdupertilbud denne senhøstlige dag. Den maskerte lot seg ikke be 2 ganger. Haugevis av løkpakker til salgs for en 10'er eller en 29'er var nesten for godt til å være sant! Det gjorde absolutt ingenting at alle de fineste tulipanene var utsolgt, for av og til kan faktisk kvantitet være langt bedre enn kvalitet...

Kategorisk dandert av Blomsterstjernedatteren: krokus øverst, påskeliljer i midten, tulipaner nederst

Ett minutt senere var handlevognen fylt til randen av latterlig billige tulipanløk, påskeliljer og krokuser! To dager senere sto pakken på trappene. Her var ingen tid å miste. Til natten var det meldt frost! Som en tornado fôr Blomsterstjernen ut for å "kurere" tulipanbedene. 

Ca 200 av de "syke" tulipanløkene ble godt tatt vare på...

Planen for redningsaksjonen var klar:
 • Grave bort all gammel jord
 • Fjerne samtlige tulipanløk
 • Plante nye løk
 • Legge på frisk ny jord i bedet

Et virvar av røtter åpenbarte seg under utgravingene

Allerede her var han nok i strid med Norsk Tulipanforenings reglement? Tommelfingerregelen sier visstnok at det skal gå 3-5 år mellom hver gang man har tulipaner i samme bed?!? Et SYKT påfunn!!! Og selvsagt HELT uaktuelt i Blomsterstjerneland!!!

Bedet ble ved hjelp av karbonmetoden datert til ca år 2008...

Verre skulle det bli... Det var nemlig ikke bare-bare å fjerne all jord og alle løk når det også vokser 6 rosebusker, 8 hageputer, 2 stjerneklokker og en gjeng med eføy i samme bed som tulipanene... Det ble derfor et litt halvhjertet, og SVÆRT strevsomt prosjekt. Den fine lørdagen raste avgårde med hodet nedi bedet. Men til slutt måtte "hage-doktoren" si seg ferdig med de innledende inngrepene.

New life!

Bedet minnet nå mer om et arkeologisk funnsted fra steinalderen enn noe som hører hjemme i en hage. Men det fine var at det nå var lett som en kirkerotte å sette de nye løkene. For ettersom bedet allerede var utgravd til ønsket dybde var det bare til å spre de 110 løkene utover i et fint system. Hatsuzukura, Negrita, Pink Diamond, Alexander Pushkin, Purple Prince og White Triumphator visste rett og slett ikke hva de hadde takket ja til.... De vandret inn i et ormebol!

Et kobbel nye tulipaner på vei mot den usikre død?

Ny frisk jord ble spredd over de nyplantede tulipanene og endelig kunne rosetottelottene få varmen igjen. Blomsterstjernen tok seg en velfortjent kaffekopp mens han nøt synet av dagens doktorarbeid. 

Ferdig arbeid! Perfekt skue for selvtilfredse doktorer med kaffekopp i hånd

Alt så ut til å være i den skjønneste orden! Og kanskje det også er det? Blomsterstjernen lever alltid i håpet! Mye gøyere sånn...

Bare 5 måneder igjen!!!

Svaret får vi i april/mai...


De beste og mest håpefulle hilsener,
P.S. Om han "husket" å brenne alle de gamle tulipanløkene..? Øhhh... Nei, han hadde rett og slett ikke hjerte til det! De mest sykdoms-tvilsomme løk ble rett nok kastet, men den absolutte majoritet ble selvsagt bare plantet i et nytt bed, i håp om en ny vår! Og for en vår det vil bli! 200 tulipanløk tettplantet på 1 kvadratmeter!!!

P.P.S. Ikke fortell dette til Norsk Tulipanforening (dersom denne finnes?)
9 kommentarer:

 1. Ho-ho! Den hollandske metoden er nok den beste når det kommer til stykket. Fabelaktig innsats! Håper du blir rikelig belønnet til våren...
  Leit med tulipansykdom, da. Alle planter ser ut til å ha sine egne dedikerte fiender. Ille hvis det har satt seg i jorda.
  Undertegnende er heldigvis ikke medlem av Norsk Tulipanforening (finnes et tulipanpoliti???). Jeg begår feil på feil. Tettplanting er den verste. Dumper bort i løk hvor jeg enn stikker spaden ned. Men har lært (eller har jeg det??) at det blir finest å holde sortene i grupper hver for seg. De du har anskaffet deg er tilfeldigvis (?) noen av mine favoritter! Åh, Alexander Pushkin og White Triumphator er virkelig flotte sorter!
  Nå - ut å plante martagonliljer og restsalgstulipaner i halvfrossen jord! Bare å begynne å glede seg til våren :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode tips! Dessverre har jeg nok blandet tulipanene vilt: 6 sorter hulter til bulter og om en annen, for å gjenskape den vårlige gleden i de spraglete tulipanbukettene.

   Og man kan vel trygt si at de 200 løkene fordelt på 1 kvadratmeter står ørlite for tett :)

   Vi får vente å se hvordan det går til våren! Men svært betryggende å høre at Pushkin og Triumphator er knallkjøp! Håper du fikk ishakket martagonliljene på plass?

   B*

   Slett
 2. Kjenner at jeg krysser fingre og tær på vegne av de nye tulipanene.

  eva

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Eva!
   jeg føler at det hjelper litt allerede.

   Slett
 3. Ingen vår uten tulipaner. I garasjen ligger 100 løk som venter på ar 80mm nedbør skal regne fra seg. Ingen fare for frost , med 10 grader pluss. Omtrent som høysommertemperatur. Her går det i Darwin. Kom plutselig på det nye bedet på nordsiden, plass altså..krokusen spirer allerede. Håper tulipanforeningen kan bruke stjernen og hans hage som forsøkstasjon i det minste...det går sikkert bra hvis du skriver en omstendelig rapport ved vårsprett!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe. Der er du inne på noe. Generelt kan man vel si at Blomsterstjernens hage er en slags uoffisiell forskningsstasjon for blomst!

   For et Eureka! Min drøm er også å finne et nytt og uoppdaget bed plutselig? Det er jo som å finne en forglemt julegave ned imellom sofaputene i mai...

   Lukka te.

   Slett
 4. For en jobb!
  Jeg holder meg til den 3-5 års frekevensen jeg, tenker jeg.

  SvarSlett
 5. Dette blir bra! Gleder meg til å se resultatet. Leste at avanserte løkplantere planter dem med spissen ned, for å få lengre blomstringstid. Det må du prøve ut!

  Jeg fikk en Trachycarpus fortunei av mamma i går. Får ikke julestemning av den, men kan se på den og drømme meg bort til varmere strøk.

  Helsing Fjordlykke:)

  SvarSlett