fredag 26. oktober 2012

Tulipaner med (og uten) kåteblikk


Blomsterstjernens tulipanbed er presis som de flotteste jentene på byen...

Ved første øyekast et syn for guder i all sin perfeksjonisme, eleganthet og plettfrihet! Men går man nærmere etter i sømmene blir man ulykksalig skuffet... For akkurat som med de uoppnåelige babes'ene er ikke bedet mer enn en traust blodfattig middelmådighet så snart man skreller av sminken, push-up BH'en og kåteblikket...

Men hva gjør vel det? Superbabes'ene gjør jo likevel furore på byen hver bidige helg (+ torsdag) mens tulipanene gnistrer om kapp med solen så ofte som de vil her på blomsterbloggen! Det er jo heldigvis bloggernes privilegium å kun fremvise hus og hage fra sine beste vinkler, i det beste lys, på de beste solskinnsdager...Og slik er det også i 99 av 100 blogginnlegg, minst!?! Og slik vil vi også ha det! Ufyselige arrangerte rotehus, usminkede gul-tannete megababes og råtne grisne tulipanbed bør og skal holdes innenfor husets og hagens søtten vegger!

Men i ytterst få tilfeller sannheten frem... I dag er en slik dag.

Saken er nemlig den at Blomsterstjernen i lang lang tid har fortiet en grusom hemmelighet! Hold dere fast!!! Hans tulipanbed lider tydeligvis av en uhelbredelig sykdom! En slags vegetativ spedalskhet? En blomstenes tyfus!

Med kåteblikk...
Uten kåteblikk...

Som noen kanskje har fått med seg er våre to tørrmursbed fullstappet av gjenblomstrende tulipaner i valører fra rosa til lilla. Hvert år suppleres det med nye løk slik at hver sesong skal overgå den forrige med glans... Og utad ser det kanskje ut som om man også lykkes med det..?

Med push-up BH...

Uten push-up BH

Men sannheten er dessverre en helt annen... Sykdommen sprer seg raskere enn byllepest i Jostedalen! En etter en smittes tulipanspirene med denne frykteligste sykdom! En uhelbredelig pest som uomtvistelig forandrer knoppene til forkrøplede små dvergtulipaner! Ikke som moderne kjekke "småfolk" i pene klær, men som ufordragelige dverger fra Walt Disneys skumleste eventyr! Og i Blomsterstjernens rike har vi ikke rom for slike blomster-utskudd! En etter en halshugges de og fjernes fra offentlighetens lys. Eneste spor er store blomstertomme "hull" i bedet. Hull som blir større og større for hvert år som går...

Med kajal, rouge og lebestift...

Uten kajal, rouge og lebestift...


Hjelp!!!!! Vi trenger hjelp!!!


Hva skyldes denne uhelbredelige sykdommen? Hva må gjøres? 


 • Må samtlige tulipanløk graves opp og brennes?
 • Kan de overleve i andre bed?
 • Må all jorden byttes ut?
 • Kan bedet sprayes med en eller annen radioaktiv væske?
 • Hva med rosene som lever side om side med de psyke tulipanene?
 • Trenger bedet et års pause?
 • Må hele hagen graves opp og skyves ned til naboen?


Samtlige tulipantips mottas med takk!!!
Snarest!!!
Nye tulipanløk venter allerede på sin skjebne...
De beste helge-hilsener,

P.S. Til alle dere som er single og skal på byen i helgen... Ha dette innlegget i bakhodet! Finn heller en grå mus du kan dolle opp så mye du vil i ettertid...
19 kommentarer:

 1. Heisann :)
  Et umiskjennelig kjent syn ja..vet ikke om det er en smittsom sykdom, selv om det kan se slik ut. Trur helst dette er beviset på at nåtidens tulipaner kun er ettårige-rett og slett. Bare få sorter kommer tilbake like flott, og da i minkende antall for hvert år. Nesten bare de opprinnelige villsortene forøker seg og blomstrer igjen og igjen.
  Du bør nok rykke de opp med hud og hår etter blomstring...og heller satse på andre løkvekster hvis du vil ha gjenblomstring. Synes da vitterlig jeg har sett nyheter av påske/pinseliljer i råsa?
  Hilsen Tone
  ps. Riddersporefrøene kom vel fram-neste sommer blir det blått-i-blått-i-blått :) har tilogmed vært så lur å kjøpe inn jord for såing i januar, erfaringsmessig er det 0 jord å få kjøpt på den tiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ps. er dette nye løk fra forrige høst, er det ganske sikkert virus i løken/dårlig/syk løk. Kjøp kvalitet....

   Slett
  2. Hei Tone.
   Takk for løktips!

   Joda jeg har selv et knippe såkalte "rosa" påskeliljer... Men de er da vitterlig peach-farget?

   De eldste tulipanene i bedet er plantet høsten 2008. Av dem er det ikke mange igjen! Vi fyller derfor på med nye løk hver bidige høst. Men det virker som om visse områder av bedet "sliter". Noen steder virker det som om ingen tulipaner trives. De forvandles til vannskapte uvesen.

   Tror jeg må grave opp og bytte ut jorden.

   Blomsterstjernen

   Slett
 2. Sannhetens time.... Tror Tone på drømmeriet er inne på noe. De yndefulle tulipanene i babyrossa, mørk sjokolade, limegrønt og syrin ser ut til å minke for hvert år her i gården. Gule og røde overlever og formerer seg. Og de er minst 10 år gamle....nei sats på god gammel årgang blir nok rådet, selv om de opptrer i 70 tallsfarger, seigliva, muntre og trofaste...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ohhh! Jeg ble helt skjelven av tanken på tulipaner i babyrossa, mørk sjokolade, limegrønt og syrin!!! Men tror likevel jeg kommer til å bli enkemann om bedet stappes av gule og røde tulipaner! Da er det bedre med plast-tulipaner i fiolett...

   Slett
 3. hahahah! stakkars tulipaner, som blir hengt ut slik i all offentlighet. godt at noen (tone) har svar og gi, det kommer sikkert flere (hvor er du, Anne med Moseplassen?). jeg har bare sympati med de små, stygge tulipanene. håper situasjonen bedrer seg, slik at før og etter push-up ikke blir fullt så fult.

  eva

  SvarSlett
  Svar
  1. Tulipanene har bare godt av å få seg en skyllebøtte av og til...

   Slett
 4. Har slike usminka tulipaner eg også. Eg trudde det var nokre oransje larver, som åt dei opp. Jorda er full av desse ekle oransje. Dei et iallefall røter på sommarblomstrane. Ikkje veit eg kva dei heiter og ikkje veit eg kva eg skal gjere med dei....

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som noen eklinger. Men tenk så fine de blir i sommerfugldrakt til sommeren!

   Slett
 5. Jeg gav opp hele tulipangjenblomstingsprosjektet. Her kjøpes det inn med kvantumsrabatt, og stappes i jorda en mørk høstkveld. Etter de lyse vårdagene er det ugjenkallelig slutt. Greipet settes bestemt ned i tulipanklasene og vipper de opp helt uten nåde. Løken brekkes av og kastes i søpla siden disse løkene har en lei tendens til å spire i komposten, og da helt uten blomst, mens tulipanbladene legges i bingen for hageavfall.... Av jord er du kommet osv.....
  Det sier seg selv at bare de billigste tulipantøser kommer inn i min hage siden de får avskjed på grått papir så brutalt uti juni :) Det jeg egentlig ville si var at denne lumske tulipanbyllepesten ikke har kommet hit enda, kanskje brutal tulipanfremferd er løsningen?
  Ønsker blomsterfamilien ei strålende helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Imponert over din røffhet!
   En iskald blomstermorder...
   Burde vært laget en film om deg?

   Slett
 6. Huff da! Kan ikke hjelpe deg. Jeg tror vi også har den sykdommen. Alle løk jeg planter her kommer opp som mini-mini-mini tulipaner. Mikroskopiske små raringer. De ser helt komiske ut. Håper du finner ut av det! Lykke til, og god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Samtlige løk?!?
   Sikker på at det ikke bare er dvergtulipaner du kjøper?
   Jeg holder heller en knapp på at det er naboen som har vært på ferde i bedet ditt...

   Slett
 7. Hei! Du bør ikke sette tulipanløk i samme bed år etter år. Det oppstår en form for jordtretthet. De blir rett og slett trette av den samme behandlingen, så hvis du forandrer, får du nok igjen de flotteste på byn. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmm. Takk for tips! Bør jeg bytte ut med ny jord?

   Slett
 8. Jeg prøver for første gang å replante noen løker jeg la i en bøtte her i vår. Får vente i spenning til våren...
  Nå er det helt hvitt ute, gremmes, så det gjorde i grunnen godt med litt kåte tulipanblikk!
  ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går helt fint! Jeg skal plante mine løk i november...

   Slett
 9. Akk-akk. Når sannheten ABSOLUTT skal fram, så driver nederlenderne (og det er jo derfra løkene kommer, ikke sant?) stort sett og legger nye løk og komponerer bedene om hvert år....

  Men vi nøysomme nordboere vil jo ha noe som varer! Og varer! Jepp, først og fremst vil de ha gjødsel om våren (og du vet jo at bladverket må visne ned) for å samle krefter og fete opp løken etter blomstring. Noen trenger et par år på å fete opp løkdelingene som danner seg...

  Trikset for at det skal se pent ut er stauder eller rosebusker som vokser og dekker til når de begynner å se miserable ut. Litt breiale storkenebb er glimrende.

  Noen sorter kommer lett igjen:
  Darwin-tulipaner (her kommer de kjipe gule og røde inn). Men test disse sortene:
  Pink Impression
  Apricot Impression
  Ollioules!
  Hatsuzakura
  Ivory Floradale

  Forestiana-tulipaner er også ganske villige:
  Purissima, Flaming Purissima, Sweetheart osv.

  Liljeblomstrende (dødslekre!) gå også an å få igjen ved nøye gjødsling, og noen frynsetulipaner har jeg god erfaring med!

  Botaniske arter og sorter er bankers. Kaufmannia, clusiana, tarda, turkestanica, bakeri etc. Ikke akkurat prangende, men søte og sjarmerende!

  Uansett er det umulig å la være å legge ned noen lekre lilla og burgunder,svarte og fylte med labre fremtidsutsikter også, eller hur??

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode tips her Villrose!

   Jeg har faktisk prøvd å satse på tulipaner som er kjent for å spøke, eller gå igjen. Pink Impression, Ollioules, Hatsuzukara og andre Darwinistiske varianter.

   Holder derfor en knapp på at jorden også er litt trett.

   I bedet er det ikke plass til stauder. Satser heller på rosebusker. Tulipanene får stå ganske lenge, men 11.juni er det ingen bønn! Da klippes de ned og dekkes med ny jord slik at alt er i skjønneste orden til blomsterstjernedatterens bursdag neste morgen!

   P.S. Jeg gikk nettopp amok i tilbudshyllene til Hageglede!!! Et tonn tulipanløk på supertilbud er nå på vei i posten!

   God uke videre!

   Slett