fredag 23. november 2012

Sidesveis & den syvende sidensvans


Bildet er lånt av Internet

Helt siden Blomsterstjernen var en knøttliten guttepjokk har han vært glad i fugler. Ikke bare grillkylling, vaktler og ovnsbakt rype. Men også meiser, papper og finker.

Ja om man skal tro ryktene (og det skal man jo alltid) så kunne visstnok den unge kommende blomsterstjerne, allerede som 2-åring, navnet på samtlige fugler som besøkte skjærebrettet. Inne på soverommet hadde han også en fugle-plakat som han til stadighet løp inn for å dobbelsjekke. Var det virkelig en blåmeis han hadde sett? Eller var det bare enda en kjøttmeis? En sjelden gang måtte han duknakket returnere til kjøkkenet i visshet om at det kun var en frekk ekkel skjære (eller skjor som vi sier i Bergen)... Men han lærte stadig...

Et "must" på samtlige gutterom!

Etterhvert som årene gikk ble han dyktigere og dyktigere. Fugletype etter fugletype ble pugget og lært. Og som gutter flest utviklet han raskt en slags samlemani. Han begynte sågar å samle på fuglearter. Kanskje ikke bokstavelig talt..? Det var jo ikke sånn at han sto klar med håven for å fange inn en av hver fugleart for å ha i bur inne på soverommet. Selv om det selvfølgelig var VELDIG fristende! Akkurat det er han nok mer truende til i dag...

Neida. Samlemanien fortonte seg snarere slik at han på sin fugleplansje krysset av fugleart for fugleart etterhvert som de ble observert med egne øyne:

 • Kjøttmeis - OK
 • Blåmeis - OK
 • Skjære - OK
 • Svarttrost - OK
 • Gråspurv - OK
 • Grønnfink - OK
 • Grønnsisik - OK
 • Dompap - OK
 • Spettmeis - OK
 • etc osv bla bla bla

Han var en ivrig observant! Og det tok ikke lange tiden før han hadde krysset ut nesten samtlige fugler på plansjen! Han var snart den komplette samler!!! Skjønt, noen fugler "satt langt inne", svært langt inne... Blomsterstjernen minnes fremdeles den vinterferiedagen i 5. klasse da han i hagen til mormor og morfar endelig bevitnet selveste Nøtteskriken!!! For en sensasjon! For en merkedag!

Nøtteskrike stjålet fra Rantenhagen (uten tillatelse) - Heldiggrisen!

Fugleplansjen var nå nesten helt uleselig. Overalt fantes det kryss og notater i svart, rødt og blått. Med ett eneste unntak! Litt oppe til venstre sto plansjen fremdeles urørt og ukysset... Sidensvansen formelig lyste i mot Blomsterstjernen hver bidige morgen og minnet han om at oppdraget på langt nær var avsluttet enda. 

Men sidensvansen var rett og slett helt umulig å få has på! Mystikken ble ikke akkurat mindre da han i fugleboken kunne lese at denne fuglearten var svært sjelden på disse trakter og at den vanligvis levde på tundraen i Russland...

Minst like barsk som om et Tupolev bombefly (bilde lånt fra Internet)

Men åene gikk, rynkene kom og Blomsterstjernen begynte etterhvert å innse at han nok kom til å gå i graven som en fullstendig ukomplett fuglesamler. Noe så pinlig. Noe så tragisk. Noe så patetisk. Han drømte ofte om hvordan verden ville vært dersom bokbinderiet hadde latt vær å ta med denne russiske umuliusen på barneromsplakatene..? Livet ville nok vært annerledes, men komplett! Millioner av overlykkelige barn ville lekt harmonisk sammen, "slåsskamper" fant man kun i fremmedordboken og alle hadde antageligvis fått særdeles godt (S) i O-fag?

For Blomsterstjernens del kunne bokbinderiet like godt tatt med både kolibri, struts og pingvin på plansjen... Han ville aldri kunne komplettere den allikevel. Han hadde total-resignert. Plansjen ble forsiktig tatt ned fra veggen og stuet bort i en kartong på et mørkt og kaldt loft. Aldri mer skulle den få minne han på den dårlige samvittigheten som fulgte i fotsporene av det ufullendte oppdrag... 

Blomsterstjernen fikk heller finne seg andre og mer overkommelige ting å samle på, som feks roser...
Hvor blir det av kolibrien?


Men så! Plutselig en dag skjedde det mest utrolige!!! Verden skulle omveltes...

Blomstersternen ante som vanlig fred og ingen fare der han sto okkupert i en helt normal telefonsamtale med sin søster. Som vanlig kikket han samtidig ut kjøkkenvinduet på jakt etter kjøttmeis, blåmeis og spettmeis. Dobbelprosessering. Plutselig ble han stum! Søsteren fortsatte ufortrødent i den andre enden...

Så han syner?!? Var det ikke..? Nei det kan ikke..? Frem med fotoapparatet, zoom, zoom, zoom...

Kvekk?!? Er det ikke?!? Dån... Tårer... Druesukkertabletter...

Blomsterstjernen avbrøt telefonsamtalen med et skrik! "Jeg har Sidensvans i hagen!!!" Det var nesten ikke til å tro! I ått-og-tredve år hadde han ventet, ventet og ventet... Endelig var forløsningens time kommet! Telefonsamtalen fikk pent vente! Han slapp alt han hadde i hendene. Geipen hang ned på knærne. Knærne skalv... Håret knakk sammen i en sjelden sidesveis!

Sakte med sikkert klarte han å fokusere fotoapparatet. Hele hagen ble saumfart pr linse. Matt i blikket kunne han konstatere at det mot alle odds var en helt ekte sidensvans-stim han hadde fått på besøk! I sin egen hage!

Stappfulle trær så langt øyet kunne se!

Ikke nok med det. Når han først skulle være så heldig (eller dyktig?) å få bevitne dette tidligere så kommunistiske fjærkreet skulle den også dukke opp i et enormt antall! Blomsterstjernen talte minst 30 sidensvanser rundt om i tretoppene. For en opplevelse! For et sjokk! For en utløsning!

Antageligvis var dette også snakk om verdensrekord i antall sidensvans samlet på et og samme sted?!?

Vel... Kanskje ikke. (Bildet er tatt av Bjørnar Skjold i Øygarden tidligere denne måneden)

"Verdensrekordforsøket" ble selvsagt raskt avkreftet etter et lite bilde-søk på Google. Sidensvansen trives tydeligvis best i flokk og rad... Når de først kommer, ja så kommer de til gangs!

Men dette forringet likevel ikke opplevelsen! Blomsterstjernen kunne endelig vandre opp på det iskalde loftet igjen for å finne fram den værbitte fugleplansjen fra barndommen. Med et stolt blikk krysset han elegant 30 kryss over den en gang så forjettede sidensvansen! Mannen var komplett!

Komplette, fullendte, lykksalige helge-hilsener,

P.S. Finnes det andre der ute med en lignende mislykket/vellykket samlehistorie med tanke på disse vakre tobeinte, varmblodige virveldyrene som nedstammer fra de skjellkledde, øglelignende Saurpsidene...? (bedre kjent som "fugler")


18 kommentarer:

 1. Gratulerer med komplett samling. Sidensvans er vakker og sjelden. Den ikke spesielt populær blant bærdyrkerne . I bærbuskene kan en flokk sidensvans minne om en stim piraya rundt en saftig biff. Her er det katt og sjor, thats it... Ingen sjeldne russere på besøk. Dog har jeg sett spurvehauk for noen år siden..

  SvarSlett
  Svar
  1. Bærdyrking må nok stille i annen rekke når det er snakk om denne adelige fuglen. La den fråtse i bærbuskene! Likte Piraya sammenligningen :)

   Lurer på om snøspurv og spurvehauk går godt i lag?

   Slett
 2. Har du forresten et godt råd for bloggbrakedown?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble helt vettaskremt etter å ha lest om din bloggbreakdown! Håper det ordner seg! Må man virkelig betale for bruken av Blogger? Jeg har aldri fått regning... tror jeg

   Slett
 3. Grattis !! :)
  Kjenner meg igjen her, skjønt jeg var nok 10 år før fugleboka ble pugget..og Sidensvansen har jeg opplevd sporadisk siden. Et andektig syn!
  Det aller største i dette tema for meg, var i Tingvoll kommune midt på 90 tallet. En kald seinhøst la jeg plutselig merke til ukjent fugleskvatring, og fikk til min store forbauselse se et tre fullt av hvite små nøster...hadde aldri sett eller høst om noe lignende, stirret og stirret, memorerte og mumlet..hva i alle dager er dette??? Øyeblikket var akkurat det-plutselig fløy hele gjengen, og jeg så aldri slike igjen, før like plutselig en seinere høstdag her på Vik! 2 ganger altså!!
  Og typisk var jeg aleine under observasjonen, ingen andre jeg spurte hadde sett dem eller visste hva dette var for slags (-forslag på gråspurv og skjor tilsa de mistenkte meg for å hallusinere) Fant ut det var Snøspurv, disse kan også trekke innom i flokker slik som Sidensvansen, mens de hører til i helt andre,kalde strøk.
  Her på Vik har jeg hatt flere mektige tett på opplevelser med Havørn, Hønsehauk og Spurvehauk, men av en eller annen grunn er det Snøspurvene som har gjort mest inntrykk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skjønner deg godt. Opplevde selv en snøspurv-flokk i fjor (for første gang). De lager masse lyder mens de flyr opp og ned hulter til bulter! Blomsterstjernen ble paralysert.

   Slett
 4. 2 ganger har jeg observert sidensvans i mitt liv, i hverfall som jeg kan huske. Tror ikke jeg var like observant som du da jeg var barn, så jeg KAN ha sett den flere ganger. Ganske mange år siden første gang, men nå i høst har jeg sett en flokk. Riktignok ikke 30 stk, men dog. Selv på avstand er de lette å identifisere. Nydelige fugler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Husk at dette med Blomsterstjernene barnlige observanthet kun er myntet på rykter...

   Slett
 5. Men - sidensvansene lander jo i hagen nøyaktig 2 ganger i året. Når de trekker nordover og sørover eller hvor de nå trekker. Jaggu på tide at du fikk sett dem ;-)

  Nå kan fuglekikkeren slappe av.

  Forresten så mangler fasan på plansjen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror de trekker mellom Sibir og Cuba. Fra øst til vest.
   God helg!

   Slett
 6. Og vi krysser jevnt og trutt av i fugleboken vår, men hva mangler?! Ja nettopp! Sidensvansen. Joda, den er observert her i Åsane i store flokker, men har den noensinne tenkt å møte opp i Rantenhagen?! Vi bare spørr? Og vi har jo ventet i over 50 år! En dyp og ektefølt misunnelse brer seg i kroppen. Fra topp til tå... (Du har fått tilgivelse, for lånet av nøtteskriken :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilgivelsen Ranten!

   Det gjelder bare å definere et stort nok område for at et fuglenotat skal kunne godkjennes... Heldigvis har Blomsterstjernen en stor, bratt og trefull hage! Perfekt nedslagsfelt for fugler :)

   P.S. Har du mottatt julenummeret av BoligDrøm?

   Slett
 7. Sidensvans har jeg hatt besøk av i eks-hagen og til og ned i treet rett utenfor blokka mi her i Trønderhovedstaden mange ganger! Den er da ikke sjelden, den?!

  På Orkanger, i hagen til kjæresten, har jeg så langt 19 ulike fugler på lista. Riktignok inkludert skjære og kråke, men det er jo fugler det også! Nemlig. :o) Siste tilskudd på den lista var tidligere i høst, en bjørkefink. Ellers har vi bokfink, blåmeis, kjøttmeis, spettmeis, løvmeis (eller granmeis? jeg ser ikke forskjell!), linerle, grønnfink, svart-hvit-fluesnapper og enda flere. Utrolig koselig! En sjelden gang stikker en nøtteskrike innom, flotte fugler!

  En gang, for ca. 18 år siden, opplevde jeg en stooor sverm med sibir-nøttekråke! Det var kult!

  SvarSlett
  Svar
  1. Anne Berit... Man kan ikke sammenligne Trondheim med Bergen?!?
   Det er like dumt som at en fra Sudan ikke synes det er uvant med giraffer utenfor kjøkkenvinduet... Nesten.

   19 fugler er imponerende! Jeg savner Sibir-nøtteknekker, Bjørkefink og Fluesnapper, men høyner med Løvsanger og Munk...

   Har du mottatt ditt første nummer av BoligDrøm abonnementet?

   God helg. Denne og forrige.

   Slett
  2. Hadde ikke fått noe BoligDrøm pr. sist tirsdag, håper det ligger et i postkassen når jeg kommer hjem i morra! :o)

   Tips: det ser ut til at det kommer flere fugler på brettet vinterstid etter at vi satte opp en fuglekasse i hagen. Har planer om å sette opp flere - kjæresten må bare lage dem først! *hehe*

   Slett
 8. Og jeg som aldri har hørt om Sidensvans en gang....akk ja- man lærer så lenge man lever.
  Direktøren

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenk å få svar fra en EKTE Direktør... :)

   Den eneste fuglen du vet om er vel "Firebird"?

   Slett
  2. Må ikke glemme Lynvingen:-)

   Slett