fredag 12. oktober 2012

Hvordan lage kakemenn (uten å vite det)?


Kakemenn i oktober?!? Er han gått fra vettet!?! Sannsynligvis! 

Eller snarere tvert i mot..? Sannheten er nemlig den at Blomsterstjernen blir direkte uvel av å se julerelaterte bestanddeler så tidlig som i oktober? Ikke fordi han ikke liker jul... Snarere fordi han mener at julen skal og holdes hellig! Det burde være strengt forbudt å tjuvstarte juleriene før den lilla måneden er på trappene!!! 


Men tydeligvis er han den eneste i den moderne verden som bryr seg om den slags? Butikkene bare øser på med mandariner, nøtter, kakemenn, juleblader og julemarsipan - senest fra starten av oktober, om ikke før? I november starter de salget av nyttårsraketter, mens januarsalget ideelt sett bør avsluttes lenge før Santa Lucia-dagen. I følge almanakken er det nå blitt så dekadent at vi allerede i 2017 vil oppleve at Påskeaften er fremskyndet såpass mye at den vil sammenfalle med Lillejulaften!?! Jules(j)okk!!!

Men så er det dette med å bli ført bak lyset... mot sin egen vilje? Dere skjønner... Her forleden var nemlig Blomsterstjernen hjemme fra jobb med sin forkjølne datter. Etter å ha sett 18 timer barne-tv ble datteren elegant overført til husets lego-avdeling. Endelig kunne far kose seg med mannebladet BoligDrøm... Men sånt kan være direkte helsefarlig! Jo mer han leste, jo mer sulten ble han... For inniblant svulmende hus- og hagereportasjer fristet bladet med de herligste retter og oppskrifter! Plommemarmelade, chillifrikasé, artisjokk-kompott, jordbæransjos, mandelpuré og ikke minst Scones til å smøre alt det fasjonable pålegget på... 

Vel vitende om at det i brødboksen på kjøkkenet kun fantes en tørr skalk av kneipp fra i forgårs var det derfor svært vemodig å fantasere om sin egen lunch... Men det var da Blomsterstjernen ble forledet! Scones?!? Hvorfor hadde han ikke tenkt på det før??? Scones er jo britenes eget sunnhetsalibi?!? Er det ikke? Det perfekte lunchmåltid for syke døtre og pleiende fedre? Datteren var heller ikke snar om å be. Selvsagt ville hun hjelpe å bake! Eneste kriteriet var at vi måtte benytte oss av pepperkakeformene... Som sagt så gjort!


Før de visste ord av det sto de der med mel og bakepulver til langt oppunder ørene. Som seg hør og bør ble oppskriften fulgt slavisk, til punkt og prikke... Men akkurat som lærlingen til Bakemester Harepus, stusset også Blomsterstjernen ørlite over at oppskriften inneholdt hele 6 toppede spiseskjeer sukker og lysehvitt mel... Men pytt la gå! Oppskriften lyver aldri..?


Deigen ble snurret elegant i hop og deretter hurtig omformet til 14 velformede figurer ubønnhørlig uttrykket av den sykladne datteren. Hjerter, rundinger og kakemenndamer i alle fasonger. Men for å gjøre dem litt ekstra sunne ble de krydret med sesamfrø, linfrø, havreflak og valmuefrø. Fjorten lynkjappe minutt senere pep komfyren av vellyst! Den oste av stolt hjemmebakst! Fjorten super-sunne lunch-krabater hadde kommet til verden! Tennene løp i vann & sukkerlake...


Den syke smårollingen valgte å sluke scones-damene uten pålegg. Øynene gnistret! "Mmmmmmmm! For noen deilige "rundstykker" pappa!!!". Den ene etter den andre av scones-damene ble halshugget på stedet. Far derimot var blitt kraftig inspirert av BoligDrøms påleggskavalkade og bladde opp litt hjemmelaget eplemos, andektig dandert på et lag av smeltet smør. Det dryppet slev av kjeften i strie strømmer...


Han lukket øynene og satte tenna i sunnhetsbomben... Fabelaktig!!! Utmerket!!! Han himlet med øynene og hev innpå i rekordtempo! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 scones!!! Men det var da... akkurat da han følte seg skitten... Det var noe kjent med smaken... Smaken av søt svie... Hvor hadde han kjent dette før? Jo! Nei!!! Det smakte da vitterlig av jul!?! Det smakte kakemann!!!SJOOOOOOOKKKKKK!!!!

Dette var ikke scones!
Dette var  forkledde kakemenn i sjofel scones-drakt!!!
Han var blitt rundlurt av seg selv! Med overlegg! På høylys dag! 

Og det føltes så riktig...
Der og da...

Ikke si det til noen..?

Skamfulle fredags hilsener,

P.S. Opp med hånden alle andre som har en formening om når det er lov til å sesongdebutere med henholdsvis kakemenn, mandariner og juleblader? Og er det en gradering? Hva skal komme først? Hva har man lov til å tjuvstarte pittelitt med? Og hva er helligere enn Olav den Hellige?!?

19 kommentarer:

 1. Man har lov å tenke gaver har jeg lært av svigermor. Hun begynner å handler julegaver på januarsalget. Egentlig er også det imot mine juleprinsipper. Men etter 30 år heseblesende hjernevridende desemberjakt etter perfekte gaver har mormor kapitulert . Hun tar imot juleønsker fra nær og fjern hele året ,og kjøper mens indexen er lav... Men alt annet er forbeholdt desember,basta. Oppskrift på Scones vil vi gjerne ha, de ser gode ut! Koselig sykefravær dere to har, forresten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er stor forskjell på å handle lurt og å handle korrekt...
   Selv om det er lurt å begynne med julepresangene et år eller to før jul er det eneste korrekte å bruke 22. og 23. desember... Først da er gavene virkelig gjennomtenkte.

   Scones oppskriften fant jeg i forrige nummer av BoligDrøm. Skal poste den om jeg kommer over den igjen :)

   God fredagskveld!
   B*

   Slett
 2. Jeg trodde BoligDrøm kom for å lage "Jul hos Blomsterstjernen"-reportasje og at du derfor måtte være tidlig ute med julebaksten.

  Julemarsipan bryr jeg meg fint lite om, men kan godt være med å hyle over at det dukker opp i butikkhyllene første uka oktober.

  Julemagasiner må nesten komme nå, i alle fall de hobbyrelaterte. Vi skal jo rekke å strikke, hekle, sy, brodere, lime, tape, brette alt til jul. Da må vi begynne nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan vel ikke akkurat si at jeg hyler av julemarsipan jeg heller. Jeg går snarere inn i dyp dyp sorg. Enig i at det er et lite smutthull for julemagasiner, men det bør uansett ikke åpnes før midten av november...

   Nei BoligDrøm-reportasjen skal brukes i 2017 i anledning påskenummeret.

   God helg Elisabeth

   Slett
 3. Å nei og nei og ghuff og huff! Dette var skikkelig pinelig?! Jeg skal prøve å fortrenge at jeg i det hele tatt har lest dette.. (Ps.. skulle jeg ha begynt å motta abonemanget jeg vandt på givekken nå?) Og i helgen får du å prøve glemme hele elendigheten.. Men ganske så snart og helt plutselig så er det lov!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm. Har du ikke mottatt magasin enda? "Flott" premie får en si :)
   Jeg tror det første nummeret skulle være sendt ut nå. Jeg sjekker opp i saken!
   God helg i mens

   Slett
  2. Jeg vant det andre abonnementet og har heller ikke mottatt noe blad så langt...

   Slett
  3. Her skal det bli lynsjestemning!

   Slett
 4. Juleheftet og julekos-pålegget kan ikke nytes før julaften morgen. De andre tingene kan man tyvstarte på i desember...

  Redd jeg har begynt like Tagetes selv om de har den grusomme fargen.. De er noen tøffinger...

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt greit med Tagetes du. Begynt å like dem jeg også! Spesielt etter jeg var i Kroatia og så dem i alle regnbuens orangefarger... Tøffe & Røffe.

   Helt enig angående julepålegget. Men når det gjelder juleheftene mener jeg de bør porsjoneres ut med et hefte hver søndag i advent til belesning ved søndagskosen. På julaften får man jo aldri tid til å virkelig nyte dem?!?

   God jul!
   B*

   Slett
 5. Det er bare 10 uker til jul og snøen kom her i går! Jula begynner 1 desember etter min mening, det burde snøen gjøre også. Tagetes er noen skikkelig tøffinger,jeg har lagt min elsk på disse skadedyravskrekkerne i kjøkkenhagen, dessuten lukter de innmari vondt også ;))

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i at julen ikke må begynne før 1. desember (eller til nød første søndag i advent). Men man MÅ spare på rødfargen til Lillejulaften...

   Ja hvem ønsker seg vel ikke en bukett illeluktende blomster plukket inn fra hagen?

   Slett
 6. G L Ø G G! Kunne drukket det hele året.(Uten rosiner) Men det er ikke lov. Det finnes en liten regel som sier at man kan starte gløggdrikkingen når man har skiftet til vinterdekk... Og nå ble jeg sulten! Kunne tenkt meg en kakemannscones. Mmm!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fjordlykke. Det der var en genial regel!
   Da kan man jo forme det litt etter sine egne ønsker. Er man en juleromantiker så venter man med vinterdekk til 1. desember, uansett hvor glatt det er! Er man mer en gløggromantiker skifter man til piggdekk allerede i august. Alle blir fornøyd!

   Slett
 7. Hahahahah - herlig innlegg!
  Jeg har 1. kjøpt 3 juleblader, 2. kjøpt og drukket julebrus, 3. kjøpt og spist pepperkaker, og 4. spilt All I want for christmas is youuuuuuuuu
  Julebladene kjøpte jeg for flere uker siden, og så sang vi jula inn (.... ) med brus og pepperkaker denne uka her. Min kjære mener jeg er litt tidlig ute, men ungene heier på meg (mulig jeg bestakk dem med noen ekstra pepperkaker - gliser!)
  Jula kommer alltid så fort, og varer akk så kort, så det er viktig å tjuvstarte og øve litt - så det så ;-D

  SvarSlett
 8. Jeg er i sjokk!!!
  Får ikke frem et ord... nesten.
  Er julen over nå da?
  Hvilken jul var det dere nettopp feiret? 2014?

  SvarSlett