fredag 5. oktober 2012

Tapas til sjøss...


Guttetur er ikke hva det en gang var...

Kassevis med øl, tåkete erindringer av bygdedans og kalde joikaboller? For det var vel sånn det en gang var?!? Alkoholforgiftning, sjanseløs damemysing og elendig mat har liksom alltid vært grunnpilarene innenfor den superhemmelige Guttetur-bevegelsen? Det går jo fremdeles gjetord om de legendariske gutteturene til Jesus, Bartolomeus og Judas... Og selv i oldtiden fikk tydeligvis kalde joikaboller bein å gå på, ikke minst da Kheops, Sneferu og Tuthmose en sjelden gang fikk fri fra husets plikter!

Joda. Jentene har også hatt sine turer, de ikke fullt så myteomspunnede "Jenteturene"... Sant nok er det vel ingen mann i hele verden som ærlig talt vet hva som foregår der? Men vi har likevel våre tanker... Vi liker ihvertfall å innbille oss at disse jenteturene også er bygget på 3 grunnpilarer.. Formodentlig: symaskin, spinnerokk og tupperware? Muligens spritet opp av et kvart glass med utvannet rødvin? Og at det litt ut på kvelden, når glasset nærmer seg halv-tomt, i enkelte tilfeller kan dukke opp noen fnisete historier om han halv-kjekke treningsinstruktøren som muligens har blunket diskrete til en av jentetur-deltagerne?


Selvfølgelig snurrer de opp et mangfold av innbydende hjemmelagde paier og ostesmørbrød, et bugnende ost & kjeks bord, reke-cocktail og konfekt. Og når klokken runder 22 blank er hytten ryddet og strøken. Samtlige jenteturdeltagere ligger og sover sin søteste søvn i yndige nystrøkne blomstrete nattkjoler og rent undertøy.


På guttetur blir det nødvendigvis litt annerledes... Utfordringen har vel alltid vært at punkt 1 (alkoholkonsumet) som oftest fører til at punkt 2 (damemysingen) heldigvis faller helt i dass. Det hører nemlig til sjeldenhetene at guttetur-deltagere faktisk makter å holde øyelokkene oppe såpass lenge at de klarer å skimte konturene av disse frammande spanande kvinnfolkene man ved neste guttetur ideelt sett skulle preike i det vide og det brede om?

Og enda verre er det med punkt 3 (ukulinert mat)! For når gutter drar på tur skal man bruke minimalt med tid på matlaging! Man skal jo ikke kaste bort den dyrebare tiden man heller kunne brukt til å fortære enda en 6-pack!?! Dessuten hører ikke ekte mannfolk hjemme på kjøkkenet... De hører hjemme i stresslessen! Resultatet blir en handlevogn stappet til randen med fuktige brunevarer og helt på toppen en ørliten hermetikkboks med Joikaboller, Trøndersodd eller Whiskas! Om det er plass...


Men litt ut på kvelden (fra 16:23 og utover) går det på høgg og belegg. En saus av hungersultne mannfolk lengter etter konemødre der de raver rundt på kjøkkenet på håpløs jakt etter boksåpneren... Selvsagt en umulig oppgave! Mannfolk har jo ikke den villeste idé om hvor konemødrene gjemmer slike redkaper!?! Og heller ikke hvordan man bruker dem. Så da er det heller frem med slakteknivene som henger på veggen.

Etter et raskt knivslagsmål der 2-3 av gutteturdeltagerne segner om klarer endelig sistemann å treffe hermetikkboksen. Ut strømmer det en uimotståelig velduft av innbydende Trøndersodd. Boksen flerres opp på tvers og innholdet slurpes uoppvarmet rett fra hermetikkboksen... Neste morgen våkner man opp på kjøkkengulvet med skjorten på snei i et hav av resirkulert sodd, kroppsavfall og legemsdeler.

Men DET var i gamledager... I 2012 har tydeligvis verden gått videre, med stormskritt?


Blomsterstjernen og hans barndomskompis, ja hvorfor ikke bare kalle ham for Anti-Blomsterstjernen, hadde nemlig lenge snakket om å ta seg en velfortjent frihelg i sistnevntes 80-talls cabincruiser-ikon: Draco 3000. Men utfordringen er jo som alltid, at med lekne småbarn, mannskjære koner og unaturlig travle liv blir det dessverre sjelden tid til å realisere den slags planer...


Men for tretten dager siden, da solen plutselig tittet frem igjen etter den årlige bergenske "syv-års-monsunen", klarte utrolig nok de 2 kompisene å presse inn den forjettede gutteturen! Ikke en fullblods langhelg, men noen dyrebare timer mellom kl 16 lørdag ettermiddag og klokken 12 søndag formiddag... Men en mini-guttetur er heller ikke å forakte? Her kombinerer man jo det beste fra to verdener: Familiekos & Haraball... Kan det bli bedre? (Sikkert...)

Det skulle vise seg å bli en kamp mot klokken og solen... I lynende fart (81 km/t i 80-sonen) suste de norske kopiene av Sonny Crockett & Rico Tubbs ut av bergensk politidistrikt og over Nordhordalandsbroen i blendende ettermiddagssol. I det fjerne blinket en av 80-tallets mest undervurderte cabincruisere... Men først måtte det jo handles!


Et bråbrems utenfor landhandleren var selvsagt påkrevd. Ingen guttetur uten mat & drikke! Handlevognen ble ubønnhørlig stappet av øl i alle Tuborgs farger! (Kremt... da snakker vi altså om en sånn barne-handlevogn...) Men så... Plutselig var det som om verden sto stille for et lite sekund... Anti-Blomsterstjernen stilte det uunngåelige spørsmålet: "Hva skal vi lage til middag?"... Spørsmålet dirret i løse luften. Blomsterstjernens tanker løp løpsk... Mat? Guttetur? Båtkjøkken (byssen)? Anti-Blomsterstjernen..?

Selv om Blomsterstjernen formelig elsker delikatesser og gourmetmat fikk han ikke opp annet svar enn et nølende "Joikaboller"..? Anti-Blomsterstjernen svarte uanfektet: "Jeg kunne heller tenkt meg Tapas"...

Tapas? Tapas? Tapas? Tapas? Tapas?!? Til sjøss? På guttetur?!?Selv om dette kom som et gigantisk sjokk på undertegnede var han selvsagt hel-giret på idéen! Ikke i sin villeste fantasi hadde han sett for seg at dette kunne være et aktuelt middagstema på guttetur i en 80-talls cabincruiser... Men verden vil bedras.

Landhandleren var i sjokk! Aldri før hadde han opplevd kunder som spurte etter Tapas-råvarer... Men innimellom butikkhyllene for potetkaker, kålrabi, svineknoker og brun saus fant man likevel de ingrediensene man trengte for å diske opp et helaftens Tapas-bord, til sjøss...

Solen lå allerede lavt i horisonten! Her var ingen tid å miste!!! Brennkvikt (61 km/t i 60-sonen) brølte vi videre mot Cabincruiserdrømmen. Klokken ble godt og vel 18 før vi endelig kunne stige ombord i det flytende totalrenoverte klenodiet! Draftet ble saumfart etter nærmeste gjestehavn for egnet "gutteturing"...

"Kjelstraumen" pekte seg raskt ut som et yndet motiv! Visstnok et yrende feststed! (ihvertfall sommerstid...) En rask telefon senere var beslutningen tatt! Joda Kjelstraumen (eller rettere sagt "Tjiiiedljjschtræææuumæn" som de lokale uttalte det) hadde både gjestehavn med strøm og en frekk pub som att på til var åpen helt til kl 2 om natten!!!


Klokken nærmet seg 18:30 og solen senket seg allerede mot fjellknausene. Kalesjen ble flerret av i rekordtempo og de to mannevonde V8-erne knurret pålitelig under dekk. En drøy halvtime senere etter febrilsk kartlesing gjennom urent farvann ankret 80-tallets sønner opp ved gjestgiveriet nøyaktig da solen takket for seg! For en timing! For en tur! For en festaften dette skulle bli!

Nei... De er ikke forlovet...
Endelig kunne den første (eller var det andre?) ølboksen jekkes opp! Gasskomfyren ble tent og de 2 hypermoderne guttene satte i gang et Tapas-marathon uten like! Aldri før hadde nok den slags mat satt sine føtter i en av 80-tallets Draco'er? Nei her ombord var de nok langt mer fortrolig med Trøndersodd på boks, Karbonade på skive eller kanskje Toro's Jægergryte med lever - om det skulle være virkelig fint? Aldri hadde vel heller en sånn mengde hvitløk fått fritt spillerom i byssen. En sydlandsk eim spredde seg over hele Nordhordaland denne aftenen. Fremmed-skepsisen kom til syne. Innbyggerne skalket vinduer, dører og luftekanaler i frykt for at de var blitt invadert av Iran, Irak eller Spania.

En time eller tre senere sto middagsbordet endelig dekket med spicy kjøttboller i frekk chilitomat, lakserull-lefser med urteost, fylte olivener, dadler i røkt bacon og en soltørket tomatsalat. Selvfølgelig akkompagnert av en nitidig temperert rødvin fra Châteauneuf-du-pape, etter sigende til en verdi tilsvarende båtens nypris i 1981... På stereoanlegget buldret alt fra TnT, via Tindrum til Stage Dolls. Den perfekte taffelmusikk.


Det mysne blikket var allerede på plass! Det var på høy tid å oppsøke denne tilsynelatende heidundrane nattklubben som antageligvis hadde herjet Kjelstraumen siden oppstarten i 1610! Men først: oppvasken! Ja du hørte riktig!!! Moderne gutter foretrekker nemlig renhet og orden på gutteturer... Blomsterstjernen lever da også etter "alt som er gjort er gjort"-prinsippet. Og ingenting hindrer jo en liten bonus-øl under oppvasken?

Kysten lå klar! Nordhordaland skulle gjøres utrygg! De to kumpanene holdt ustø kurs mot vepsebolet; nattpuben! Men lange i gjeipen måtte de raskt konstatere at høsten nok ikke var like attraktiv her ute i havgapet som den sydende fellesferien... Den forjettede nattklubben lå nærmest brakk! Det eneste som rørte seg der inne var fire gamle fordrukne sjøulker som attpåtil la beina på nakken da de kjente hvitløkseimen som fulgte i våre fotspor. Men en ting skal de ha her ute ved kysten! Når man spør etter en halvliter, ja så får man en halvliter! Ikke 0.45, 0.40, 0.33 eller 0.25 som er trenden innaskjærs...


Etter endt plikt var det bare til å returnere duknakket men fornøyd tilbake til skipet, spanjolenes nordligste fort. Og etter nok en runde med nattlig tungrock og iskald nattpils var det tid for kahytten. Blomsterstjernenen passet visstnok perfekt i "akterkabinen" nærmest motorene da han i følge kompanjongen også hørtes ut som en dieselmotor nattestid... En av oss sov veldig godt. Den andre hadde øreverk.

Og omtrent sånn endte da også denne moderne gutteturen. Kanskje ikke helt sånn man holdt på på 1600-tallet? Da vi våknet neste morgen skinte solen like fint og brorparten av alle drikkevarene sto uåpnet i kjøleskapet. Verden er tydeligvis i forandring! Men guttetur-idéen lever likevel videre: "det gjelder å løsrive seg fra dagliglivets plikter og regler". Så også ved frokostbordet... For når sant skal sies har det vel ALDRI hendt at tannlege-konemor serverer Cola og sjokoladepålegg til frokosten!Men til sjøss er alt lov! Takk og pris...

God fredag og "Dra te sjøss"!


P.S. For alle dere som lurer så kan jeg røpe at det ble benyttet Nugattis superdigge nyhet på morgenbrødet: "Melke-sjoko"

8 kommentarer:

 1. Hohoho! Bring me some TenaLady! Eg ler så eg grin og ...... Haha!

  SvarSlett
  Svar
  1. TenaLady er del 2000-tallets "potet"? Kan brukes til alt!

   Slett
 2. Båtliv er helt topp, ikke sant? Men godt at dere var vel i havn før dere begynte på tapasen, som forøvrig ser utrolig god ut! Jeg har nemlig prøvd å lage mat under fart, og en båt krysset rett foran båten vår......har aldri vært så blodsint før, og det så ikke ut inne i båten!
  Ellers må jeg si at jeg er storlig imponert over kokkekunstene deres! Mye bedre enn Joikakaker, selv om det duger det også!
  Neste gang må dere ta gutteturen om sommeren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg har jo registrert at Krepsemor er båt-fan. Med båtbilde fra Sakkariasbryggen i Bergen?

   Helt enig i at matlaging egner seg best ved kai:) Har selv prøvd å smøre 3 brødskiver under overfart i 1 m/s bølger... Ble kvalm som en alke! Trives med andre ord best i friskluft under overfart.

   Kan virkelig se for meg byssa etter ditt ubehagelige møte med kryssende trafikk! Ingenting er jo som brun saus i det hvite plysjtaket...

   Slett
 3. Det er akkurat som om enkelte fenomen mister karisma med tiden. Feks sove i kondensert stikkøye...ellers imponert over matstellet.. Et annet godt utprøvd måltid er Siris komler. Jeg anbefaler også familetur i 27 fots flipper. Trangt og helt uforglemmelig. Ta vare på opplevelsene. Ser ut som om dere hadde en flott kortweekend...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er jeg litt usikker på hva et kondensert stikkøye er... Men det høres absolutt gøyest ut og sove i et slikt mellom 1. påskedag og Jonsok?
   Siris komler skulle jeg gjerne smakt. Finske Flipper er fine.

   Håper alle andre hadde en fin helg helgen som var.
   B*

   Slett
 4. Stikkøye er en sovetunnel som gjerne går mellom motorrommet og skroget. Kondens vet du hva er...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmm. Da var det vel snarere i Stikkøyet Blomsterstjernen putret... Båten var strengt tatt uten aktercabin, men det hørtes bare så fint ut :)

   Kondensen ble nesten til is nattestid...

   Slett