fredag 8. juni 2012

Tålmodighet er en fryd


Noe av det gøyeste, men samtidig også det mest frustrerende med haging er at ting tar så lang tid! Fryktelig lang tid!!! Spesielt når man har nærmest uoppnåelige hageønsker slik vår alles kjære Blomsterstjerne har...

For det er vel ingen hemmelighet at Blomsterstjernen drømmer om å inneha en lett kupert gammel oldefarshage med pitoreske værbitte frukttrær og bugnende oldemorsbed så langt øyet kan se? Gjerne lett dandert rundt en gammel skipsredervilla med 1000 meters sjølinje...

I og for seg ingen umulighet... Eneste utfordringen er at denne selverklærte stjernen bor i en 83-modell av en sakset enebolig fra Block-Watne på en av verdens bratteste tomter, 121 meter over havet, som att på til ligger rundt 3 mil unna! Men likevel brisker han seg med havutsikt, ihvertfall når det er høyvann...


Men at premissene ikke er helt på hans side er absolutt intet hinder! Tvert i mot! Han og konemoren trosser naturkreftene og gjør alt de kan for å skape en slags moderne loddrett oldemorshage på rekordtid. Noe av det mest påfallende i gamle hager er jo at det ofte vokser alskens godsaker oppe i trærne, ikke bare treets egne naturlige varer som epler og pærer! Neida, fruktene skal aller helt være inntullet i eføy, klatreroser eller klematiser.


Som noen kanskje husker har Blomsterstjernen et litt anstrengt kjærlighetsforhold til denne såkalte klematisen, som følge av en pinlig ordforveksling en gang på slutten 80-tallet... Allikevel var det ironisk nok en klematis som skulle til for å vekke til live hans første ordentlige blomsterforelskelse i voksen alder; en 10 meter høy overdådig blomstrende Montana Rubens! En sånn skulle han ha! Samme hva!

Og allerede første sesong med egen hage ble et eksemplar handlet inn. Nå var det bare til å sette seg ned og vente på den bugnende blomstringen som antageligvis var rett rundt hjørnet. Men neida. Ikke en eneste blomst i første sesong! Hva?!? For et bomkjøp... Men på tross av sviktende blomstring kokte den over av klatrekraft! På en sesong hadde den allerede klatret godt og vel 2 meter opp i et asketre som skulle fungere som lekeplass for klematisen.

Men i sesong nummer 2 var det til gjengjeld enorme forventninger til Montana Rubens! Den skulle antageligvis bare posisjonere seg skikkelig før den gadd blomstre..? 

Men heller ikke i sesong 2 var det en eneste blomst å spore!!! Sorg og frustrasjon! Men voksekraften var det som vanlig ingenting å si på... Den rundet nå 5 meters merket og hadde Sergej Bubka innen rekkevidde! Asketreet var blitt nærmest invadert av den stormannsgale blomsterløse klematisen!

Men i sin tredje sesong skulle forløsningen endelig komme, dog i sirups-marinert slow motion. For i år dukket det utrolig nok opp et knippe blomsterknopper! Blomsterstjernen gikk ut av sitt gode skinn og tok en salto-mortale i bratthenget av pur glede. Ventetiden var over! Endelig skulle vi få oppleve en grandios 5 meter høy vegg av rosa kanonade!


Vel... Kanskje en av verdens slappeste kanonader! En 10-12 blomster var alt klematisen orket og levere... Men fine var de lell. Hver og en ble be-knipset i all verdens himmelretninger. Hver og en ble behandlet som kongelige.


Når alt kommer til alt er det jo dette som er så gøy med å bygge opp en hage. Det SKAL ta tid, det SKAL være en utholdenhetsprøve, det SKAL være en dyd og en fryd. Det er jo mye gøyere å se resultat av noe man har jobbet lenge med og ventet lenge på, enn ting som bare detter rett opp i hendene uten at vi har løftet en finger, eller forbrukt en bekymrings-mine på?


Og sånn er det egentlig med alle de andre oldefarsplantene i hagen også. Klatrerosene snigler seg sakte men sikkert oppover stakittet, epletrærne legger på seg med skarve 1 cm rundt midjen pr år og syrinene blomstrer først i sin tredje sesong.


Sakte men sikkert nærmer vi oss god norsk oldefars-standard. Bare vent til 2034! Da vil antageligvis Montana Rubens'en dekke hele Landås med et rosa slør av hardt oppspart tålmod.

Husk å nyte alle hagens ørsmå steg i riktig retning!

De beste helge-hilsener fra,
P.S. Noen som har gode tips til hvordan en Montana Rubens bør gjødsles for størst mulig blomsterflor?
18 kommentarer:

 1. Jeg har selvfølgelig som vanlig ingen hagetips å dele, men skal følge med om du får noen gode svar og muligens kanskje kan hende vil jeg følge tipsene - om jeg gidder, orker, kommer så langt osv.

  Har nemlig venta en rundt åtte år på at min Klematis skal sprekke ut i all sin prakt. Jeg har stelt og dylla med den, til og med gitt skygge til rota. Men akk nei, den strekker seg kun, men "blomsterprakten" er heller stusselig. Dette kunne jeg muligens ha levd med og akseptert, men naboen planta også en klematis på samme tidspunkt. Den har de ikke klippa ned eller gjort noe med og den vokser og blomstrert selvfølgelig som et uvær!!! Eller som en fyldig levegg faktisk. Grrrr. Jeg har klippa ned min (ikke spør etter type, den er blålilla)hvert år for noen mente at det skulle man. Men i år er det lagt en ny taktikk: Ikke gjøre noe som helst. En sånn taktikk passer meg forresten ypperlig, lat som jeg er.

  jeg følger spent med og foreløpig virker det lovende.....men ingen blomster ennå.

  Ha en strålende helg i ura.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes 3 typer Klematis når det gjelder beskjæring - mest sannsynlig har du en type som blomstrer på fjorårsved, og siden du klipper ned den så klipper du også vekk blomstene ;). Clematis alpina er en av dem som ikke skal klippes ned - bare "friseres" litt innimellom. Du skal se at den taktikken du bruker nå kommer til å lønne seg :)

   Slett
  2. Takk! Jeg får dykke inn i boden og se om plantelappen som en gang hang på lar seg finne. Såpass framsynt er jeg at jeg ikke tror at jeg skal huske navnet på det jeg har satt ned i jorda. Men om den lappen fortsatt finne der inne et sted....hm, vi får se.

   Slett
  3. Jeg tipper du har en Jackmani som bare nekter å blomstre, akkurat slik min gjør. På trass! Den vokser og vokser hver forsommer før den plutselig dør rett før den skal blomstre. Argh!!!

   Slett
  4. Nå fikk du meg til å google Jackmani og jeg veit sannelig ikke. Kanskje jeg har den, kanskje ikke. Skal den klippes ned hvert år da?

   Slett
  5. De sier så... Men hvem er egentlig "de"??? Noen som vet?

   Slett
 2. Heisan. Ikkje rart du venta stor blomeprakt når denne sorten er kjøpt inn. Her blir den betrakta nesten som ugras med mange fine rosa blomer (bilde siste blogginnlegg). Min får gjødsel ein gang på vårparten....riklig med mold å spreia røter i (plen rundt). Så spørsmålet er vel kanskje om det er rett plante på rett stad eller noko sånt ?? Lukke til i alle fall, for nydleg er den når den blømer. Ha ei go`helg !!

  SvarSlett
  Svar
  1. Klematis som ugress?!? Den var ny :) Men hvis man måtte velge mellom klematis og høymåler tror jeg likevel jeg ville foretrukket den rosablomstrende!

   Slett
 3. Hva i alle dager gir du den som får den til å vokse så grassat mon tro? Jeg har ikke hatt hell med meg når det gjelder Clematiser, men gir meg ikke! Din var forøvrig et prakteksemplar må jeg si! Så fin farge!
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Faktisk har den ikke fått noenting som helst. Kanskje noen dråper beinmel, kanskje noen pellets med helgjødsel.
   God helg!

   Slett
 4. Hei på deg :-)

  Min c. montana 'Superba' sto ganske lenge før den blomstret, den også. Tre sesonger, mener jeg. Min er ikke så omfangsrik, men det er fordi den står veldig grunt, tørt og vindutsatt til. Men blomstrer gjør den i alle fall - vel verdt å vente på!

  Gruppe 1 klematis blomstrer på gammel ved, så om den beskjæres, så mister man en blomstring. Du har sikkert ikke beskjært din.Din trenger bare litt tid på seg.

  A propos tid: DU lager en oldefars-hage - til dine oldebarn, da ... ?
  Ergo: du har god tid ;-)

  nefertiti/Elisabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei ikke til oldebarna. Satser heller på å bli en slags 'gamlis-ungdom' kjent fra Lillelørdag...

   Slett
 5. Ja, er så enig! Ting tar fryyyktelig laaang tid - særlig når man går og titter etter flere ganger om dagen, slik som jeg gjør:o)
  Nydelige bilder du viser!
  Takk for titten - og for god lesning:o)

  Heleneklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjenner meg igjen i den daglige titten du snakker om. Men faktisk er det nesten alltid noe nytt å få øye på.

   Slett
 6. clematiser er lunefulle.... de vokser mye eller litt - og så kommer de kanskje med en liten blomst eller tre - sånn langt ut på sensommeren.... Bare alpeclematisen som blomstrer hos meg. Nå skal de sies at den ene har vokst like langt allerede som den gjorde på hele fjoråret - men etter å ha lest om superblomstringen hos deg, så er det vel ikke noen vits å håpe for mye ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de er noen luringer! Men i år har jeg STORE forhåpninger om en brilliant klematis-sesong (for første gang)

   Slett
 7. Så utrolig vakre bilder av storkenebbene! Og ja ting tar tid! Det er bare å forberede seg! Ønsker deg en strålend uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Storknebbene er "ekte" vare kidnappet fra naturen... De er fantastiske og sprer seg lett og villig.

   Slett