fredag 30. desember 2011

Dekade for juletrebeist...


Juletreet har liksom alltid hatt en sjokkerende sentral plass i Blomsterstjernens liv. Nesten som en bror, eller som den broren han aldri fikk, eller ihvertfall som en bror som bor i Bangladesh og som kun kommer hjem hver jul..? Når alt kommer til alt er juletreet kanskje en av hans aller viktigste grunnpilarer? Og da snakker vi så absolutt ikke om trær i plast, stål eller harpiks! Nei, her er det kun snakk om lys levende ekte juletre! 

Selv da han flyttet hjemmefra bare MÅTTE han ha juletre i studentkåken sin!?! Antageligvis den eneste single (og streite) gutten på UiB med eget juletre? Det var bare et lite hinder på veien...  Hans mildt sagt ujulete hankjønnsfulle kompis og samboer fikk regelrett sjokk da han fikk snusen i Blomsterstjernens juletredrøm og var selvsagt svæææært motvillig til å gå til innkjøp av den slags feminint tussaskap. Han gikk såpass langt at han truet med å flytte ut dersom det kom juletre i "hans" hus!

Men kompisen la etterhvert merke til hvor ulykkelig og desillusjonert den unge Blomsterstjernen var blitt. Han ville ikke spise, nektet å dusje, orket ikke se sport på TV! Som følge av alvorlig juletremangel satt han bare og stirret apatisk inn i vaskemaskinen fra morgen til kveld. En grusom mangelsykdom! Blomsterstjernen hadde nesten gitt opp alt håp om juletre da han plutselig en sen sen natt rett før jul våknet opp til et voldsomt rabalder ute i gangen...

Samboeren hadde vært på kraftig julefyll og da blir man gjerne litt mer sentimental og godhjertet? Ravende og sjanglende sto han der som en slags stolt "juleengel" ute i gangen mens han snøvlet på brautende maner: "Jeg har stjålet et juletre til oss!!!". Stolt som en hane for den gode gjerningen! Blomsterstjernen spratt opp av ektefølt glede!!! For første gang på 24 dager klarte han endelig å løsrive blikket fra ullprogrammet (30 grader). Han ble jublende glad!!! Ja nå skulle det bli jul i år også!!! Jabbadabbadoooo!!!

Og ingenting smaker vel så godt som stjålet juleglede!?! Ehhh... Kan dette ha tilbakevirkende kraft 11 år senere??? Står kanskje den forsmådde juletreselgeren fremdeles og fortviler over det tapte juletre? Neppe... Det må da være formildende at det stjålne juletreet var så grusomt stygt at INGEN i hele verden ville kjøpt det uansett? Skjevt, grissent og gulbrunt. Når alt kom til alt gjorde vi nok juletremannen en stor bjørnetjeneste, og Blomsterstjernens samboer heltedyrkes vel fremdeles som en barmhjertig Samaritan i foreningen for stygge juletrær (FSJ). Tenk! Mot alle odds fikk også dette vemmelige utskuddet nyte jul i en varm, lun stue!

På god gammel studentmanér ble det ekle juletreet stappet oppi en ufyselig sjokkgrønn vaskebøtte og teipet fast til veggen med sølvblank gaffa-teip. Julepyntet med ølkorker, fjernkontroller og gjenglemte dametruser. Ja du hørte riktig! For når alt kom til alt viste det seg at det å ha juletre var et enormt sjekketriks! Jentene dånte som fluer når de fikk høre om disse mannfolkene med juletre i kåken... Og uten dette grisne treet hadde nok også Blomsterstjernen temmelig sikkert vært totalt sjanseløs på å kapre sin nåværende hustru..?
Men ingen idyll varer evig... I god tid før neste jul ble bestekompisen skvist ut i kulden på ufyseligste vis, til tross for det "flotte" juletreet han stjal året før... Elegant, ufint og diskret ble han erstattet av Blomsterstjernens kommende konemor, som selvsagt var minst like julete som Blomsterstjernen selv. Endelig kunne de boltre seg i uhemmet juleglede uten restriksjoner fra hverken familie eller venner! Og endelig kunne Blomsterstjernen sette til live sin store livsdrøm om gigantiske juletrebeist!!!

Som noen kanskje har merket seg lider Blomsterstjernen av kronisk stormannsgalskap, den godartede utgaven. Dessverre har man i det siste registrert at stormannsgalskap har fått et snev av negativt stempel i pressen..? Det er blitt et skjellsord, et uønsket levesett som gjerne hektes på diktatorer, massemordere eller keisere fra hinedager. Men det finnes altså også et og annet individ der ute som prøver å utnytte stormannsgalskapen på en positiv måte... Og det er her undertegnede kommer inn i bildet der han praktiserer ellevill stormannsgalskap i både hus og hage!

Hvordan? Når det gjelder juletrær har det for eksempel gått sport i å skaffe seg det bredeste, tetteste og mest voldsomme juletre som er mulig å få tak i for lekmann. Takhøyden på 2.40 setter selvsagt visse begrensninger, men i bredden er det vanligvis mye å ta av... Om man kaster ut sofa, kjøkken og baderomsmøbler er det utrolig hva man får plass til! Årene vi tilbragte i studentkår var forståelig nok litt kummerlige rundt jul... Hele stuen og kjøkkenet var okkupert av et gedigent juletre! Det føltes omtrent som å vandre rett inn i Finnskogen, midt i Bergen sentrum...
Og sånn har vi nå hatt det i 10 år, minst! Eneste forskjellen er at studentleiligheten er byttet ut med en langt romsligere familiebolig med enda bedre plass til juletre!!! Dessverre ser det ut til at treets natur setter visse begrensninger for hvor bredt det er mulig å bli når det samtidig ikke skal være høyere enn to meter og førti... Et alternativ er jo selvsagt å kjøpe et 10 meter høyt tre og deretter sage av de øverste 7.60...? Men da bryter man jo et annet viktig kriterie! Juletreet skal ha klassisk fasong!!! Bredt nede med gradvis smalere vidde jo lenger opp man kommer, avslutningsvis innsnurpet mot ett eneste toppskudd der man høyt i toppen skal plassere stjernen!

Juletrehandelen i år var heldigvis en ren fornøyelse, noe som dessverre også er ensbetydende med en ren anstrengelse! Vi har nemlig funnet vår faste leverandør av grassale grantrær og dro sporenstreks dit. I år, som i fjor og som året før der igjen. Når sant skal sies var kanskje fjorårets tre skuffende med tanke på omfang, men desto nydeligere med tanke på estetikk og eleganse. En fjell-edelgran med vakre hvite knopper i tuppen av hver gren, og minst dobbelt så tett som treet Snipp og Snapp gjemmer seg i hver bidige julaften! (Dvs før Pluto raserer det...).

Men i år fikk vi virkelig valuta for pengene! Som sedvanlig byr juletremannen først opp til dans med et "vanlig" edel-grantre. Sikkert mer enn godt nok for 95% av den norske befolkning... "Nei du gutt! Vi trenger noe som er tettere!" sutret Blomsterstjernen. Juletremannen gjorde en nytt tappert forsøk. Han dro frem en lekker velproporsjonert krabat, som sikkert ville vært som himmelen for 99% av den norske befolkning. "Å nei du gutt! Vi må ha det langt bredere!" beklaget Blomsterstjernen. De to juletremennene så på hverandre og sukket: "Okey. Er du av den typen? Da tror jeg vi har akkurat det du trenger bak her..."
Etter mye rabalder og stønning kom de 2 aldrende juletremennene frem fra sitt superhemmelige baklager med et beist jeg sjelden har sett maken til! Høyt, tett, bredt og tungt som et vondt år! Blomsterstjernen gliste bredere enn noensinne! Kun visdoms-jekslene var skjult... Det perfekte juletre var i emning! Men for å få plass i bilen måtte han først kvitte seg med et par bekymrede familiemedlemmer, og deretter plukke opp beistet som i et soloshow... 

Et par familiemedlemmer senere var han tilbake i ensom majestet for å hente hjem juletrebeistet. Blomsterstjernen spurte pent om det var mulig å få kjørt treet gjennom emballasjemaskinen, ja du vet den som pakker treet inn i plastnetting? De to oldingene av noen juletreselgere sukket og nikket nervøst. Etter å ha telt til 57 tok de endelig i et tak og kylte treet mot pakkemaskinen. De skubbet og dro så både pacemakere, høreapparat, gebiss og kateter spratt vegg i mellom! Hvor er Einball når man virkelig trenger ham? Blomsterstjernen måtte selv tre til og assistere. 

Etter 3 og en halv time med pressing, svetting, trekking og saging fikk vi endelig juletreet inn i plasthylsen sin! En gledens øyeblikk for alle de involverte. Vi sto i ring slik håndballspillere gjør under teambuilding før landskamp og jublet!!! Det skulle bli jul i år også!
Men vi skulle kanskje ikke tatt seieren på forskudd..? Treet måtte jo også komme seg hjem og i hus...  Heldigvis fikk vi hjelp av en gravemaskin til å løfte treet inn i bagasjerommet på Passaten, da det var alt for tungt til å ligge på taket... Som dere sikkert kan skjønne fikk heller ikke hele treet plass i bagasjerommet, selv om vi fjernet både forseter og bakseter i bilen. De siste 27 centimeterne ble derfor hengende å slenge utenfor bagasjeromsdøren. Godt stroppet fast med 7-8 gummistropper. Hvem skulle vel tro 27 usle centimeter kunne være til bryderi? 

Blomsterstjernen kjørte så forsiktig som han aldri hadde kjørt forut. En urovekkende konsekvens av at treet lå slik det lå, var at bilen ble grassalt baktung! Antageligvis hvilte 95% av treets vekt i de nederste 30 centimeterne... Selv et lite snøfnugg på feil plass ville forskyve hele vektbalansen i Passaten. Når man da har forhjulsdrift og bor 126 meter over havet kan dere sikkert forstå at hjemturen var både lang og strabasiøs..? Men han rakk hjem til jul, så vidt det var!

På mirakuløst vis fikk man også juletreet inn i hus, vel å merke etter å ha gått ned en 17-18 kilo i vekt grunnet den utmattende jobben. Men en ny liten utfordring var i emning... Juletrestammen var selvsagt grotesk! Med en diameter på hele 19 cm passer den ikke på langt nær i normale juletreføtter. Men heldigvis hadde familien Blomsterstjernen vært ute flere vinternetter før, for ikke å si 10, og hadde derfor for lengst investert i en monster-fot så tung og svær at den muligens også kunne klart juletregranen på Trafalgar Square på en god dag.


100 kg


Juletrebeistet havnet utrolig nok i juletrefoten tilslutt, dog akkompagnert av et øredøvende tordenbrak! Du kan tro vi ble "glade" da vi så at juletreet måtte kappes med 20 centimeter i bunnen for å passe inn... Det så rett og slett litt oppskjørtet ut... Men heldigvis har Blomsterstjernepappaen motorsag i kjelleren! Etter et par kraftanstrengelser verden sjelden har sett maken til var treet vips blitt 20 centimeter kortere og rundt 100 kilo lettere! Fra nå av gikk alt som en drøm!

Konemor pyntet med 120 lys. Kuler og krutt i sølv, myrra og rødt. Og helt nederst ved stammen lurer den sleske Oldemorsnissen... Alt er som det skal være! Det beste av alt er at vi til og med har plass til å passere juletreet, dersom vi holder inne magen! Julen går som en drøm... Eneste ulempen er at vi har et svare strev med å tilfredsstille treets enorme hungertørst! I snitt drikker det godt over 10 liter vann i timen, og opp mot det dobbelte om vi fyrer i peisen! Men som vi vet. Ingenting er som tvungen obligatorisk trim mellom julemåltidene...
Vel, vel... Jeg vil med dette innlegget feire at det nå er aller siste gang dere får lese ultralange innlegg her på Blomsterstjernebloggen! Nyt det! Hat det! Det vil bli revolusjon, forandringer og omveltninger i 2012... Den som venter får se!

Ønsker alle en elegant nyttårsfeiring!
Utslitte juletrehilsener fraP.S. Noen av mine facebook-venner fikk kanskje sjokk da de merket seg at Blomsterstjernen har bursdag i dag..? Selv om han også hadde bursdag 18. august??? Er det mulig?!?

Ja det er noen som har det...

12 kommentarer:

 1. Dessverre er du ikke alene om fett juletre. Det kan være at furu er fjusk, men buska vår er nærmere tre meter bred. Kun den ene aksen da. Mormormoren og mormorfaren kjøpte husene sine med tanke på jultrehøyden, alltid med stuehimling og uten loft. Mormor er med andre ord arvelig belastet. Furu, ja et menneske som levd seg gjennom dryge år med lakkert, ubehandla og lutet furu må jo den ene gangen i året få kjenne den berømte furusevjelukta!

  SvarSlett
 2. Selv har jeg et stooort og bredt amerikansk juletre i plast! (Det er vel som å banne i kjerka?)
  Men det er tett og bredt og fyldig, akkurat et sånt tre som Snipp og Snapp gjemte seg i :)
  Mon tro hva du har funnet på nå? Ingen flere lange innlegg i bloggen? Jeg ble litt bekymret nå!
  Fortsatt fin jul!

  SvarSlett
 3. Sier bare: wow! Det var juletreet sitt det! Til neste år gjør jeg oppmerksom på at varebilen vår stiller gladelig opp til å hjelpe i slike strabasiøse stunder. Vel og merke hvis den kommer helskinnet gjennom neste måneds eu-kontroll....
  Neste jul håper vi å kunne utnytte vår 270 cm under taket med det heftigste juletreet noensinne sett på denne siden av vannskillet. Og treet skal stå og glitre i hjørnevinduene i det nye tilbygget foran på huset (der hvor den lekre 60-tallsklumpen av en altan-etterligning i dag befinner seg...)
  Godt nytt år!

  SvarSlett
 4. Et riktig så flott tre!! I år fikk jeg panikk da jeg hentet fram juletrefoten. Trodde jeg kjøpte en ny hvit i fjor, men det var sikkert en drøm. Den var like grønn:( Heldigvis finnes quick hvit høyglans på sprayboks. Så hvit juletrefot ble det likevel.

  P.S neste jul blir det fjelledelgran for alle penga. Definitivt det tøffeste treet! Skal redde norges juletreselgere i framtiden sies det.
  Godt nytt år kjære Blomsterstjernen!

  SvarSlett
 5. Kan ikke helt se for meg at du klarer å skrive korte innlegg men.. hehehe
  Fantastisk flott tre. Vårt er kjøpt i tidsklemma pga oppussing og hverken ork eller lyst til å dra til byen for å kjøpe tre i år. Så det ble for første gang på 15 år en vanlig gran. Foreløbig er jeg bittelitt imponert da det har drysset veldig lite i forhold til andre i samme familie som vi tidligere har hatt. Skjønt det ter seg neppe som tidligere grander, spesielt fjorårets som ble satt ut i hagen etter jula og dermed sto og frisket opp ien ellers ganske så hvit verden helt fram til mai var det vakkert, men da bar det så solbleket at man kunne bli snøblind av å se på det. Det ligger stadig ( kremt noen har ikke rydda) ute i hagen i en bortgjemt krok, stadig vekk med 70% av alle nålene på.
  Årets juletre er vakkert for vanlig gran å være. Jeg mistenker det faktisk for å være toppen av et større tre da grenene henger litt.
  Juletrefot av pingle sorten brukte vi også, men som du så vakkert dokumenterer er det et rent helvete å få til med edelgran. Når far i huset hogde til foten satt vi igjen med et helt favn med ved. Og så var det den evindelige vanningen. En gammeldags fot hadde gjerne plass til å sette en liten flaske vann ned i, men det er jo vekk på en par timer. Jule skal tros alt manisk jultre kjærlighet ( her i huset er det meg) tilbringes med annet enn å vanne tre. Så sinkbøtte, som vi da setter treet ned i, og stabler stener rundt så det står stødig er fantastisk. Vi fyller da på vann to ganger i julen. Supert!
  Ha en glimrende avslutning på året blomstersjernen. Vi skrives nok igjen. :)

  LineCathrin

  SvarSlett
 6. Flott juletre! Men den Oldemornissen, er det den som var med i Nisseidol hos Emmeline? Synes å dra kjensel på bulken i nesen...?

  SvarSlett
 7. Takk for det gamla og alle de kjekke innleggene dine! Er en av de som venter spent på hva denne juletre-elskede-superstjernen finner på til det flotte året 2012 =)
  Jeg dyrker mange av dine lidenskaper og facinasjoner, så selvfølgelig står det et stort tre her hjemme i stuen.=) Ekte - edelgran og alltid kjøpt fra den samme båten på kaien i Stavanger med tilhørende nynning - hei hå hei hå...
  Høyt og bredt - alltid beredt =) Men - etter de samme problemene med hugging av foten de siste årene, måtte den gode gamle juletrefoten gi etter for en moderne hvor det praktiseres- sikt på midten og trekk ned =)

  Ønsker deg og dine en flott avslutning på året!
  Hilsen fra Stavanger

  SvarSlett
 8. Herlig, både tekst og juletre! Vårt bukker dypt, med 40 graders helling i den øverste halvmeteren, et selvplukket, selvsaget eksemplar fra lovlig norskættet skog, ytterst lite drikkfeldig og plassert på stol!

  SvarSlett
 9. Nydelig tre! Herlig blogg! Er spent på fortsettelsen....Godt nytt år til deg og konemor.
  (hvem er Einball? - han i sangen om einball og toball og treball osv..? eller?)

  SvarSlett
 10. Mormor takker for det gamla og alle fredagshyggestundene foran skjermen. Håper det blir like mange og festlige fortellinger fra Hagen og heimen i Bergens brattheng. Ønsker blomsterstjernefamilien et riktig godt og kreativt 2012.

  SvarSlett
 11. Det er vel passende at mannen med de lengste blogginnleggene også måtte ha det største treet? ;) Flott var det så absolutt der det sto, og det ser da ut til at det er godt plass igjen i stua til pakker og juletregodter.

  Godt nytt år, takk for mange smil og latter i 2011, gleder meg til å se hva 2012 bringer :)

  SvarSlett
 12. Åh! Godt nyttår alle sammen! Beklager at jeg er ufordelaktig sen med å besvare all den hyggelige posten her! Som straff føler jeg meg pliktet til å svare alle en for en...

  Desember Symra: Du og morfar slutter aldri å imponere! Å kjøpe hus etter juletrekriterier høres HELT korrekt ut! Om det stemmer at Furu kan bli 3 meter bred, samtidig som det ikke overskrider 2.40 blir det definitivt juletreskifte for meg neste år...

  Krepsemor: Amerikansk plastjuletre..? Jeg er stum! På den annen side blir jo kvaliteten bedre og bedre for hvert år? Jeg har selv blitt lurt opp i stry(n) mang en gang.

  Birthemor: Det utbygget du snakker om har jeg stor tro på! Fortell mer om planene!?! Altaner er oppskrytt! Bruk heller hagen:) Mye glass i det nye bygget? Hils Chrissefar... (Skal huske på stylist-bilen neste sesong)

  Fjordlykke: Det er utrolig hva litt spraymaling kan fikse! Da vi ikke klarte holde tritt med vannhungeren til vårt tre, bare sprayet vi det grønt igjen! Helt enig ang fjelledelgran. Man of the match!

  Shabbylishious: Her får jeg virkelig smake min egen medisin med lang kommentar! :) Ingenting er som å bruke samme juletre flere år på rad! Sinkbøtte er vakkert, men sjekk at den faktisk er tett... Vi måtte kle den innvendig med plast. Uten det kan man raskt få seg en lite hyggelig vannskade-overraskelse når juletreet pakkes sammen...

  Linda: Godt observert! Ja det er samme type som Emmeline døpte for Voldemort-nisse. Men krabaten på bildet her er nok en tremenning av Emmelines. Blomsterstjernen har selv arvet denne skumlingen av sin egen oldemor. Tydeligvis var det flere nesevise mus i gamledager?

  Hverdagsglede: Tusen takk for ros! Kjekt at vi har felles fascinasjon! Foten vi kjøpte er av solid tungt jern med svært lavt tyngdepunkt og med ekstrem diameter :)

  Monique: Jeg har også en voksende begeistring for sjarmerende selvplukkede skakke juletrær fra nærområdet! Ditt var sikkert herlig?

  Den gamle skole: Helt korrekt resonnert. Vi hadde virkelig trengt hjelp av både Einball, Toball og Syvball!

  Januar Symra: I lige måde!

  Anne Moseplass: Hyggelig du tok turen innom:) Ja det var faktisk godt med plass i stuen tross alt... Antageligvis må jeg ha lagt litt på i svingene som vanlig? Gleder meg også til å se hva Moseplassen leverer i det nye! En sikker leverandør av gode tips og triks!

  Okey. Godt nyttår alle sammen! Takk for det gamle! Sees på fredag..?

  SvarSlett