fredag 9. desember 2011

Opprivende adventsstakingDet er jo et velkjent fenomen at svært mange tar ut skilsmisse i løpet av julen... En vanlig årsak er at mannen i huset klarer å svi både pinnekjøtt, poteter og kålrabistappe fast i gryten. Ja sånn går det når mor drar i kirken og far stuller hjemme, for en stakket stund... Det blir som oftest med den ene gangen!

Men jule-separasjon foranledes nok enda oftere av en helt annen grunn... Nyere forskning viser nemlig at mannfolk i mer enn 999 millioner av 1 milliard tilfeller er helt håpløse julepresangkjøpere... Mens konemor pakker inn sin svært så gjennomtenkte ektemann-gave 7 uker før jul i 3 lag av de deiligste silkepapir, med sløyfer og kuler, kongler og granbar, nostalgiske forseglinger og engle-glansbilder, kommer far snublende inn døren midt i Sølvguttene med en halvspist konfekteske pjåtet nedi en pose fra ESSO'en: "Til deg min kjære..."

Klart det blir skilsmisser av slikt! Mannen blir selvsagt kjempesur når han får se alt det unødvendige silkepapiret konemor har brukt! Og dessuten så ønsket han seg heller ikke sateng boxershorts fra Bjørn Borg... Han ville ha VANLIG undikk!!! Brun flanell!!! Klart det er forståelig at han tar ut skilsmisse..?


Konens drøm kontra mannens drøm

Det som kanskje ikke er like innlysende er at det i hele 0,0000000000001 promille av samtlige skilsmissetilfeller faktisk skyldes krangel om adventsstakens farge og fasong... Slik er det ihvertfall hjemme hos Blomsterstjernen... Det dukker nemlig svært ofte opp problemer når både mann og kone mener alt for mye om hus og hjem! Det er jo også nettopp derfor Darwin har skapt oss så forskjellige! Mannen skal være enerådende i spørsmål om bil, asfalt og juleøl, mens kvinnen skal være minst like enerådende i spørsmål om hjem, hekling og juledekorasjoner... Slik unngår man unødvendige krangler om alt mellom himmel og jord, sjø og fjell.

Men sånn er det så absolutt ikke hjemme i Blomsterstjerneland... Der har konen meninger om bilen og mannen meninger om juledekorasjonene! Og visa versa! En herlig daglig floke av utallige meninger om alt fra dieseldyr til adventsstaker. Men kjedelig blir det sjelden...

Vel, la oss ta et dypere innblikk i nettopp denne nevnte adventsstakeproblematikken? Dette har jo gått smertefritt og knirkefritt i alle år, helt til konemor i fjor plutselig fant ut at hun ville ha HVITE (!!!) lys i adventsstaken!?! Hallo??? Ikke det at Blomsterstjernen er utpreget geistlig, men en ting holder han ihvertfall hellig; kirkefargene - de liturgiske fargene. På barneskolen lærte han sågar at påsken er gul, pinsen er lysegrønn, sankthans er orange, fiolene blå og advent er lilla. Og kanskje det viktigste av alt? Klokken 23:59:59 på Lillejulaften vandrer presten inn i sakristiet (antageligvis noe motvillig) og skifter fra lilla til rød skjortel.


Fra venstre til høyre: presten kledd for grønn pinse, orange sankthans, lilla advent og rød jul...
Av en eller annen merkelig grunn fantes det ingen bilder av presten i gul påskedrakt...
(Bilder lånt fra internet)

Og nøyaktig slik ønsker Blomsterstjernen at stearinlysføringen skal være i hans hus! I liturgiske farger... Gule lys i påsken, lysegrønne til pinse, orange på sankthans og lilla i advent! Og på slaget midnatt mellom lillejulaften og julaften byttes samtlige lilla lys ut med røde! Hvite lys kan derimot benyttes så mye de vil de resterende 257 dager av året.

Joda! Så visst var fjorårets hvite adventsstake finfin å kikke på, ja dersom man helt ser bort fra at presten antageligvis ville snudd seg i graven mangfoldige ganger av fargeabstinens. Men det som gjorde det hele langt verre var at konemor i tillegg hadde pyntet de hvite lysene med hvite blondebånd!!! Eide hun ikke respekt? Hvitt på hvitt! Kvitt eller dobbelt? Men det var for sent å snu! Det første lyset ble påtent så raskt at mannen i huset ikke klarte reagere før det var alt for sent! En adventsstake skal som kjent aldri klusses med når den først er tatt i bruk! Det bringer 7 år med ulykke!!! Minst...
Blomsterstjernen gråt følgelig 24 dager i strekk, gjennom hele advent, mens han bannet og svor på at HAN skulle stå for advetsstaken neste år!!! Ettertrykkelig lilla!!!

Men av en eller annen grunn har det seg sånn at advent ALLTID tjuvstarter leeeenge før 1. desember!!! Dette er det visst bare kvinner som klarer å kalkulere seg frem til? Blomsterstjernen skjønte ihvertfall INGENTING da han her forleden våknet opp til nybakt adventsstake den 27. november!?! "NEI!!!!!!!!!!!" utbrøt han fortvilet. Igjen var han blitt rundlurt av den biologiske klokken!!!

Konemor hadde helt fortrengt.., eller i det minste håpet at jeg hadde fortrengt fjorårets adventsfiasko... Nok en gang var lysestaken i helhvit fremtoning!?! Hvite lys, hvite blondebånd - alt utført med et tilsynelatende hvitt sinn... Blomsterstjernen gikk i harnisk! Han kunne selvsagt ikke utholde enda en advent uten lilla kulør! Raskere enn  sin egen skygge sprang han på tvers av stuen og kastet seg gjennom luften... Som i sakte film klarte han på magisk vis å blåse ut konemors fyrstikk et knapt tiendel før første adventslys ble satt i lys lue! Puh!!! Fiaskoen ble stoppet før den trådde i kraft... Han var midlertidig reddet!!!
Men irriterende nok kommer første søndag i advent alltid på en søndag! Det slår ikke feil! Er det ikke typisk? Og alle stearinlysbutikker med respekt for seg selv holder selvsagt stengt... Det bør jo også være helt unødvendig å fortelle at det er STRENGT forbudt, og helt uakseptabelt, å vente med å tenne staken til for eksempel første mandag i advent..? Så her måtte man være kreativ og klare seg med det man hadde på lur i skuffer og skap.

Blomsterstjernen krevde att på til umiddelbar skilsmisse om ikke noen kunne frembringe advents eneste korrekte farge, og det sporenstreks! Konemor ble desperat! Tenk om hun ikke fikk julepresangen sin? Ekteskapet måtte reddes, for en hver pris! Men selv etter total endevending av huset fra topp til tå var det dessverre ikke et eneste lilla adventslys å finne! Ihvertfall ingen i helfigur... SJOKK!!! Men konemødre er smarte. Min egen fant nemlig noen lilla sløyfebånd i fløyel som hun tenkte å tilfredsstille staken med? Adventsstaken altså...
Greit, tenkte Blomsterstjernen. Her gjelder det vel å gi og ta. I god gammel jule-ånd? De endte opp med et slags forlik. Skilsmissen var reddet, ihvertfall for denne gang. Nå fikk på sett og vis begge viljen sin... Konemor fikk hvite lekre lys, mens Blomsterstjernen fikk en dråpe lilla adventsstemning!

Men visen var ikke over enda! Det var selvfølgelig mye mer som lå å gnurte i Blomsterstjernens forkludrete adventssinn... Blant mye annet sliter han med tvangstanker om at adventsstaken skal se ut som Daltonbrødrene...


Slik... Bortsett fra at både stearinlys og Daltonbrødrene burde vært i lilla drakt!

Adventsstaken MÅ se ut som en trapp med fire trinn. Det er ingen vei utenom! Den skal være ergometrisk behagelig å vandre i, med nøyaktig like inntrinn og opptrinn...  For å få dette til må man tenne staken med andakt, kalkulator og stoppeklokke. Forskning har vist at om man tenner staken nøyaktig 83 minutt og 47 sekund hver av de fire søndagene i advent; ett lys den første, to lys den andre, tre lys den tredje og fire lys den fjerde, vil man ende opp med den perfekte lystrapp!

Problemet er at dette selvsagt kun gjelder om man bruker standard-stearinlys med diameter på 13 mm! Og det er her det hele skjærer seg! Konemor foretrekker selvsagt kubbelys... Og kubbelys er dessverre HELT uegnet til trappebygging!!! Uansett hvor mye man brenner dem dannes det bare en dyp grop i midten, kanskje med små kikkhull inn til herligheten, om man er heldig... Utad ser de 4 lysene nesten identiske ut! Kun om man beundrer dem ovenfra vil man se en virtuell dybdetrapp, der lys nummer 1 har dypest grop og lys nummer 4 grunnest.

Men her skal Blomsterstjernens kone ha ros! Hun prøver faktisk så godt hun kan å kompensere for dette ved å kjøpe kubbelys i forskjellige høyder, men dette blir dessverre bare en fattig trøst for husbonden... Dessuten er det helt umulig å finne kubbelys i mer enn 3 størrelser. Og da er man jo like langt! 

Nei, det er ikke så greit når begge skal mene noe om alt. Dere aner ikke hvor heldige dere er dere jenter som har kjærester og ektemenn som ikke en gang legger merke til at dere har dandert opp de lekreste adventsstaker... Nyt tiden! Verden er i endring... Sann mine ord.
Avslutningsvis vil jeg bare si at når alt kom til alt så ble tross alt både kone og mann svært fornøyd med staken i Blomsterstjerneland! Kompromisser er alltid det beste for husfredens skyld...

Hvordan mener dere en adventsstake bør se ut?
Lilla lys? Hvite lys? Svarte lys? Kubbelys? Elektrisk lys?

God advent!
Blomsterstjernen

P.S. Husk å slukke lysene etter nøyaktig 83 minutt og 47 sekund
P.P.S. Riktig svar på forrige ukes gåte var, som mange klarte å gjette, Kåre Willoch

23 kommentarer:

 1. Hihihiiii takk for herlig lesning:)) Her i huset er jeg HELDIGVIS enerådende hva adventslys angår, og joda, de må være lilla såklart;) og er svært så påpasselig med brenne dem i korrekt inn og opptrinn;)

  Ha en trivelig helg, og lykke til med tenning av det 3.advnetslys

  SvarSlett
 2. Her er det lilla lys, all over.

  Jeg synes faktisk kompromisset ble veldig vellykket. Så tenker jeg du skal være glad som slipper et julepyntet hus med røde lys fra 27.november, det er visst mer vanlig nå ser jeg.

  SvarSlett
 3. Helt enig med dere!
  Det gjelder å spare på kruttet. Man skal pines litt gjennom advent. Den røde forløsningen skal åpenbare seg som en deilig rødglødende oase først julaften morgen.

  Hos oss er røde lys strengt forbudt så lenge det er uåpnede luker igjen på kalenderen...

  SvarSlett
 4. Takk for koselig fredagslesing i dag og =) Jeg har gjennom hele oppveksten til ungene vært streng med å føre videre riktige tradisjoner,så i alle år har det vært smale lys med lilla farge. Nå som de begynner å bli voksne prøvde jeg for å være praktisk å kjøre hvite,dog enda lange ,lys(siden det alltid er til overs av de lila som aldri ellers blir brent) IKKJE BRA =) Reaksjonene kom umiddelbart. Lilla er advent. Men - siden adventsduken er den samme "gamle" lilla med englene, så ble det fred i huset.

  Hvilken sang foretrekker du å synge når lysene tennes?
  Vi har prøvd flere, men faller fort av ut i vers tre og fire =)

  God 3.søndag i advent!

  SvarSlett
 5. Ja det er svært viktig å være knallstreng med tradisjonene, og spesielt juletradisjonene:) Selv om hvite kubbelys strengt tatt kanskje er langt vakrere enn lilla tynne spjælinger, så er det bare til å bite i det sure eplet. Litt må vi lide for julheten.

  Jeg pleier å synge Northern Lights av TnT når staken tennes.

  Lykke til med bursdagen der hjemme!

  SvarSlett
 6. Hvite, faktisk. Med lilla sløyfer! Det er riktig her i heimen. Annet skulle tatt seg ut. Avvikende forslag blir øyeblikkelig arrestert.

  Takk for flott formel til korrekt avbrenning!

  SvarSlett
 7. Bra Villrose!
  Da har vi kommet fram til samme fasit. Men moten er stadig under utvikling. Kanskje det i 2015 er moderne med gule adventslys med turkise bånd?

  Formelen avhenger selvsagt av trekk i rommet. I gamle trekkfulle hus må tiden multipliseres med 0,71 pr kvadratmeter.

  SvarSlett
 8. Fornøyelig lesing og fine bilder!! Her på bruket holder det ikke med bare en adventsstake, og julegavene er vi langt på etterskudd med - men jul blir det da likevel.
  Ønsker deg en riktig god helg!
  Klæm Titti

  SvarSlett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 11. Min kjære ser med lengsel tilbake på femtiårene, da kjønnsroller var klart definerte og segregerte. Sigaretter var barskt, bilbelte var for pyser, mor sydde og far leste avisene. Livet og verden var enkel, alle kjente sitt ansvarsområde og ingen ble skilt. Far kunne til nød hogge juletreet mens mor stod vakker og julepyntet over ribbefettet på kjøkken . Det var andre tider det, sukk.
  NB kompromisstaken ble veldig fin den. Verden har nok gått framover likevel.

  SvarSlett
 12. Å jo da, det er fint med hvite lys. Lilla er også fint, men ikke så glad i mørkelilla. Likevel blir lyselilla feil i en adventsstake. Her hos meg har nok ikke mannen registrert at vi har noen adventsstake. Men det er kanskje ikke så rart. I år er "adventsstaken" et landskap som utvider seg for hver uke som går. En skog med trær og dyr, og nå et lite hus (som du har sett;)) Den symboliserer også livet mitt slik det er nå. For hver uke kan jeg og Molly gå litt lenger inn i skogen (valpene kan bare gå så og så mange meter hver dag..) . Og vi opplever det utroligste. I går: mann med øks og stooort skummelt bein kommer mot oss. Jesus som likte lignelser ville elsket denne "adventsstaken".

  SvarSlett
 13. Kjære Blomsterstjernen. Selv om kompromisset deres ble riktig så fint, så må jeg (skap-katolikk som jeg er) si meg enig med deg om at adventstaker skal bestå av 13mm brede og 22 cm høye lilla lys, mørke sådanne, uansett om man liker fargen eller fasongen til daglig. Man kludrer ikke med advent! Ang Dalton-brødrene, så kjøpes det her i huset minst to pakker mørkelilla spjælinger av noen lys slik at vi kan rullere på dem etterhvert som noen er syndige og overskrider dagens 83 minutter med tente lys. Hett tips: ikke fest dem altfor godt i staken (jada, adventsstaken) dersom rulleringen skal foregå hyppig og smertefritt.
  Hjertelig hilsen Birthemor, som sitter klar med de røde lysene, de røde dukene, juletrelysene, nissene m.m. ved midnatt lille julaften. (Men må komme med et skriftemål: har syndet i år: spiste en pre-juls kakemann forrige helg...)
  PS. Hilse fruen og si at ok då, de hvite så jo bra ut de og... :-)

  SvarSlett
 14. Artig lesning!
  Hos oss kan mannen bare beholde full råderett over både asfalt, juleøl og bil (sin bil selvfølgelig), gjerne inkludert snømåking, tømme ovnen for aske og skifte dekk på min bil. Det skal jeg leve greit med. Ellers har han vært passe uinteressert i utsmykning av stall og stue, bortsett fra et og annet sjeldent innfall.
  Adventsstaken i Blomsterstjernehjemmet ble jo riktig flott, kompromisser er ikke det verste som kan oppstå i heimen. Jeg hadde glemt å kjøpe inn nye lys i år og når søndagen opprant, var gode råd dyre. Etter å ha leitet i alle gjemmer, fant jeg tre lilla kubbelys i ulik høyde. Ja, jeg vet det skal være fire, men disse er veldig fine, dekorert med sølv og alt, dyre var de og. Foreløpig går det veldig fint, blir vel verre fjerde søndag i advent...
  Tenker jeg skal foreslå lilla bånd på staken i kveld. Forandring fryder, så får vi se hvordan det blir mottatt i heimen.
  Ha en fortsatt fornøyelig adventstid!

  SvarSlett
 15. November Symra: Gu kor jeg savner den tiden du beskriver! Tenk så deilig å bare komme rett hjem fra jobb og sitte seg ned i godstolen og lese nysydd avis fra konemor? Barna står stivpyntet, nyvasket og musestille og venter på at far har spiser seg mett av middagen. Deretter kan de få dele på restene som er igjen mens far røyker sigarer i stuen og lytter til dagsnytt.

  Fjordlykkes lysestake høres spennende ut. Du burde imidlertid valgt svarte lys for å tilfredsstille din mann...

  Birthemor! Du har absolutt ingenting å skamme deg over, ihvertfall ikke når det gjelder uortodoks kakemannspising! Disse er jo fullt lov å spise fra 1. desember av (for de som virkelig synes dette er godt da...). Da er det langt verre med den rulleringen av stakelys... Å bytte ut lys er strengt forbudt!!! Dersom staken kommer skjevt ut er det bare en ting å gjøre: Avlys julen og prøv igjen neste år!

  Mariann: Jeg må si du er vågal! Tre (3) adventslys?!? Skulle ikke forundre meg om du kun har 17 luker i adventskalenderen og feirer syttende mai den trettende mai? Men du er ihvertfall heldig du som har en herremann som ikke bryr seg om utsmykking av hverken stall eller stue :) Likte han forresten lilla bånd på staken?

  SvarSlett
 16. Og velkommen Tante Titti! Nei, jul kommer man visst ikke unna, samme hvor mye man prøver...

  SvarSlett
 17. OK, da har vi avlyst julen tre ganger allerede i år. Like greit siden vi hentet bilen på verkstedi dag og er 18 000 kr fattigere. Sukk. Kneipbrødjul...

  SvarSlett
 18. He, he, he:) Det skal ikke være lett nei, iallafall ikke om det er sterke meninger fra to kanter. Jeg er griseheldig og får gjøre akkurat som jeg vil:):) Men jammen fikk jeg nesten sjokk her forrige uke, da han ville ommøblere hele stuen og satt i gang... Helt jeg skjønte at baktanken var de nye høytalerne...og jeg kunne sukke lettet ut, han var IKKE blitt mer interessert i hva jeg foretok meg hjemme:)Ha en masse masse god adventstid:)

  SvarSlett
 19. Birthemor: For en forferdelig julepresang fra bilverkstedet! Hvordan går det an å være så frekk å skrive ut en sjekk på 18.000 rett før jul? Heldigvis finnes det mye god kneipp og lungemos på tilbud nå for tiden... Jeg føler med dere... Kom opp til oss om det kniper :)

  Linda: Hehe! Det ligger ALLTID en baktanke bak en hver mannlig manøver. Slik har det vært siden tidenes morgen. Jeg er temmelig sikker på at den første tanken Adam fikk faktisk var en baktanke!

  Jeg ser virkelig for meg sjokket Linda fikk da mannen begynte å ommøblere :) Og ikke minst det lettelsens sukk som oppspant da hun skjønte at dette bare var et stereoanleggblaff...

  SvarSlett
 20. Hjalp mye med de bånda da. Men jeg syntes selv de skal være lilla;-) Har helgardert meg i år. Glad i å brenne lys. Så jeg har en med kubber, som brenner litt hver dag og vanlige, som brenner på søndager(de brenner jo så fort).

  Har kunn lest dette innlegget i fra deg, en utrolig morsom måte du skriver på.(kansje "ris" til egen "bak", men jeg er mye enig her gitt, hehe...)

  SvarSlett
 21. Velkommen Annemor!
  Risen er heldigvis godsinnet:) Og like mye myntet på min egen bak...

  Trikset ditt med 2 forskjellige staker var genialt! Kjør klassisk stil 83 minutt og 47 sekund hver søndag, og fristil med kubbelys så mye man vil til hverdags.

  SvarSlett
 22. Du kan tro jeg havnet i en adventskrise den 1.søndagen.. Jeg dukket ned i skuffen med lys for å finne 4 LILLA tynne lys, men til min store forskrekkelse var det bare 2 igjen! Det burde vært forbudt å selge lilla lys med kun 10 i pakken! Men jeg fant ut at det er bedre å ha to lilla og to HVITE(!)enn bare to lilla i ensom majestet... Dog i den nedarvede adventsstaken fra barndommen... Så jeg tente lysene i god tro, men tror du ikke at det hvite 2.lyset var frekk nok til å ta igjen det 1.lilla lyset! KRISE for alle med meg som sverger til trappen med 4 trinn! Men står lysene i staken så er de hellige, og jeg har valgt å lukke øynene for hvem som var først... Men det siste hvite lyset må vente til søndag med å bli tent, selvom det blir litt galt i mine øyne å belønne slik frekkhet....

  Forøvrig har denne dramatikken gått min andre halvdel hus forbi selvom han til vanlig til min store gremmelse er over gjennomsnittet interessert i interiør... Vi brukte en gang 2 timer på KID på å velge stuegardiner... :S

  SvarSlett
 23. Hehe Lillian! Dette var virkelig en glad-historie fra virkeligheten:) Ser for meg den spraglete lysestaken med lys i alle mulige høyder og farger, nesten som et sånt bankebrett som små guttebasser hamrer på med gummihammer?

  Det varmer min lever når jeg hører dere brukte 2 timer på stuegardinene!

  Takk for morsom oppdatering:)

  SvarSlett