fredag 28. oktober 2011

Frivillige tulipantvangstanker


Hagelivet stoppet brått i år, svært brått! Ja det var vel omtrent midt i juli? Eller var det i juni? Husker ikke. Men solen forsvant som dugg for solen, mens dugget kom som sol for regnet. Eller noe sånt. Storm fra sydvest, piskende regn, kanonkule hagl, tyfon og tyfus jaget Blomsterstjernen hodestups i hus. Hagelivet fristet like mye som en vinklet lyserosa skinnsofa fra 1989. Peiskos, juleverksted og verdens lengste adventskalender fristet mer, laaaangt mer...

For en stakket stund hadde visst Blomsterstjernen helt glemt hagen. Årene var lagt inn for i år, og påhengsmotoren like så. Her var det bare til å la vinden ule og herje så mye den ville og heller konsentrere seg om å lade opp batteriene til neste sesong.Men akkurat da undertegnede skulle til å strikke luke nummer 97 på verdens lengste julekalender syntes han det ville være velfortjent med en aldri så liten besøksrunde i hagebloggland? Bare sånn på skøy? Planlagte tilfeldigheter ville ha det til at han endte opp på bloggen til Nefertiti.

Gule og røde Apeldoorn er sikkert flott, men...
Han bråvåknet fra vinterdvalen!!! Nefertiti hadde bestilt en hel palle med blomsterløk! Og Blomsterstjernen hadde visst helt fortrengt hele den obligatoriske årvisse tvangsløksettingen og følgelig ikke handlet en eneste løk... Han gikk i sjokk!!! Han kastet fra seg luke nr 97 og hev seg over computeren! Problemet var bare at vi allerede var langt ute i oktober og Stjernen var livredd for at det på denne tiden av året kun ville være gule og røde Apeldoorn igjen for salg...

All respekt for herr og fru Apeldoorn, men det var liksom ikke helt dette undertegnede så for seg... Han går nå inn i tredje sesong som tulipanbed-fantast, og når sant skal sies har nok de 2 foregående sesongene vært preget noe mer av lilla- og rosa-nyanser enn Apeldoorn kan tolerere... Problemet er bare at når man skal velge tulipansorter som ikke er gule eller oransjerøde og som samtidig kommer igjen år etter år, ja da innsnevres utvalget betraktelig!!! Les gjerne om fjorårets tulipanhysteri på villabloggen (om du har 45 minutt til overs...):


Okey. Men selv om tulipanene etter sigende skal komme igjen år etter år, er det irriterende nok alltid noen som faller fra, eller som blir veldig puslete. Derfor er Blomsterstjernens mantra å bare fylle på med nye blomsterløk år etter år, slik at man er garantert et svaiende tulipanhav hver bidige vår. 

Første året fordelte han 120 løk i de to tulipandedikerte bedene på murkanten:


Mai 2010 - 120 stykk Menton, Negrita og Pink Impression gikk godt i hop i tørrmursbedet.

Blomsterstjernefamilien var svært fornøyd med sin første tulipansesong (2010). De gamblet, og satset på at langt de fleste tulipanene nok ville gjenblomstre påfølgende sesong og håpte det derfor ville holde i massevis å sette 40 nye nød-løk på høstparten...


Mai 2011 - Menton, Negrita og Pink Imp. hadde fått hyggelig besøk av Ollioules og Hatsuzakura

Når sant skal sies var ikke denne tulipanmannen helt fornøyd med bedet i årets sesong. Mange av løkene som var inne i sesong to var på langt nær så kraftfulle som i sin første sesong! En skam for de gjenblomstrende!  Det er derfor svært viktig for undertegnede å virkelig overplante bedet med tulipanløk nå i høst slik at bedet til neste år vil overgå de to første sesongene med glans! Noen kaller det gjerne frivillige tulipantvangstanker..?

Ja... Så la oss høre hvordan det gikk med årets løkbestilling..? Skjebnens time var med andre ord kommet... Hageglede og Zimtrade ble saumfart for rosa-lilla gjenblomstrende tulipaner... Selvfølgelig var de fineste tulipanene utsolgt for lengst! Men det er da det gjelder å tenke kreativt. Men det er ofte dyrt... 

For å få tak i de tulipanene man virkelig ønsket seg var eneste mulighet nå å handle inn store samlepakker med kolleksjoner av forskjellige løk. Blomsterstjernen ville egentlig bare ha mer av den lakserosa Menton men fikk med en haug svarte tulipaner på kjøpet... Han villa ha mer Negrita og endte opp med en gjeng hvite frynsede blindpassasjerer... Jaja, vi får sikkert bruk for dem en vakker dag?

Men dette var selvsagt ikke nok for den kommende tulipanstjernen..! Han måtte ha noe nytt! Noe som kunne sjokkere! Noe som kunne tilføre bedet en ny dimensjon... Og det var ikke akkurat  mye å velge i... Han tok derfor et svært frekt valg! Han bestilte 60 røde Halcro tulipaner!!! Rødt og rosa sammen!?!?!?!?! Det var jo strengt forbudt i sin tid? Var det ikke? Men Blomsterstjernen har likevel en teori om at det også kan være ganske kraftfullt i kombinasjon... Lurer han seg selv? Lurer han andre? Tiden vil vise...

Skimter vi ikke et ørlite skjær av rosa?


Bestillingen ble komplettert av en haug påskeliljer, pinseliljer og fastelavensliljer. Og ikke minst en gjeng LILLA krokuser som skulle få oss på rett kjøl igjen etter den tragiske HEL-GULE krokusplantingen fra i fjor... 

Ikke mange dagene etterpå kom det en diskret innpakket kasse på døren. Mitt håp var at postmannen og ikke minst naboene skulle tro jeg hadde bestilt haugevis av grove pornoblader, slik mannfolk vanligvis gjør... Blomsterstjernen gjør jo som kjent alt han kan for å opprettholde naboenes inntrykk av at han er en mann med vanlige sunne manneinteresser... Men sannheten er at det inne i denne hemmelighetsfulle pappesken skjulte seg kilovis med uskyldig blomsterlig fyrverkeri... Hysj... Ikke si det til naboene er du snill?

Men den hemmelighetsfulle kassen ble stående foran altandøren dag ut og dag inn... Man orket rett og slett ikke tanken på å plante løk i tyfus og tyfon. Men det sies at den som venter på noe godt vanligvis ikke venter forgjeves! Og plutselig, da man minst ventet det ble det sommer igjen! For tredje gang denne høsten??? 17-18 grader en ettermiddag helt i slutten av oktober!?! 

Blomsterstjernen og den forkjølne blomsterstjerneprinsessen satset alt på at solen ville kurere all verdens uhumskheter, og det gjorde den også på sett og vis. Faren ble igjen kvitt høstlige hagedepresjoner mens datterens såre hals ble leget i takt med tulipanplantingen. 

Guri Malla! Myk porr av beste sort?!?


Se så eksemplarisk løkene venter på tur! Nesten som en barnehagebarn på 50-tallet?


Og hvem skulle tro at det under denne brune jord nå ligger gjemt ytterligere 100 løk?

Ja 100 løk ble altså pjåtet i jorden denne uken, og forhåpentligvis vil dette føre til elleville tilstander i april-mai neste år! Blomsterstjernen har bare en liten bekymring... Kan han om noen år ende opp med et bed helt blottet for jord? Kun bestående av tulipanløk tett i tett? Første år var det jo 120 løk i bedet, i år 160, og til neste vår venter 260 løk, for ikke å glemme alle nye sideløker som kommer til... 

Men ingen ting å gjøre med disse bekymringene akkurat nå, om det i det hele tatt er noe å bekymre seg over? Når man kjøper tulipaner i potte ved juletider står jo løkene så tett plantet at det ikke er plass til et eneste jordmolekyl i mellom dem..?

Nei slapp av Blomstergutt! Nå er det bare til å sitte deg ned foran peisen med god samvittighet og vente på vårens tulipanfyrverkeri. Og heldigvis er det fremdeles 44 luker igjen på adventskalenderen...

God adventstid!

As Ever,
Blomsterstjernen

13 kommentarer:

 1. Planter du mine løker også? Det er helt greit å plante i bedene, men det er verre med krukkene. For da må jeg første tømme de for halvdøde sommerblomster..

  Fotokurs ja, det kan jeg anbefale. Hva er vitsen med et avansert kamera som man ikke kan bruke. Jeg lærte mye hos OK Foto på Verftet, 2 kvelder a 3 timer for 1000 kr er vel invistert tid & penger!

  Ha en fin fredag!

  Klem

  SvarSlett
 2. Takk for tips om fotokurs Sissel! Høres ut som en god investering. Skal sjekke det ut.

  Jeg kommer gjerne og planter løk i bedene dine dersom du spanderer friske bær og vanlijekesam fra frysern;)

  God fredagsklem til deg også!

  B*

  SvarSlett
 3. Godt jobba det der. Lurer stadig på om det er noko desse løkane kan få for å bløma like godt år etter år.... Men som du putter eg ny løk ned i jorda. Enno venter 30 løk på tur.... No skinner sola så kanskje... ha ei go`helg !!

  SvarSlett
 4. Hei Tullik. Tror det er benmel de "voksne" anbefaler? Og generelt godt drenerte bed.

  Benmel kjøpes på nærmeste likbrenneri.

  Lykke til:)

  SvarSlett
 5. Oj kommer til å bli fantastisk i tulipanbedet ditt! Jeg har gitt opp løplanter. Tror de hater den salte luften her. Sist jeg plantet kom det bare opp bittesmå miniminitulipaner. Du måtte ha lupe for å se dem. Merkelig. Men jeg bader i tulipaner her hos meg i dag. Pappa kom med hele fire buketter til meg i går. Han var usikker på hvilken farge jeg likte.. Det positive med å være syk er at du får nydelige tulipaner:)

  Ha en fantastisk helg!

  SvarSlett
 6. Ja, men det var bra at blogginnlegget mitt fikk sin misjon. Tenk så trist og lei deg du ville blitt i april-mai hvis ikke du hadde fått unna årets løkplanting!
  En vakker dag skal jeg grave frem et bilde jeg har av en aldeles nydelig, dobbelkneppet allé med røde og rosa tulipaner.

  God helg i heimen :-)

  SvarSlett
 7. Eksemplariske løk må jo gi litt av en blomstring hos deg =) Like kjekt å lese innleggene dine hver fredag. Helgen er ikke den samme uten!
  Måtte våren hos deg bli underbar!!!
  Jeg selv fant ikke den samme inspirasjonen tidsnok og må ta til takke med bilder fra din og andres hager når løkspretten kommer neste år...

  Ønsker deg en God helg!

  SvarSlett
 8. Ser ut som du går en spennende tulipanblomstring i møte neste sesong. Her har også hageinteressen vært i dvale en stund. Men i dag fikk jeg i det minste luket litt i det fine været og følte meg ganske flink:-)

  SvarSlett
 9. Puh...Du rakk det i god tid, men jeg har faktisk hørt om folk som har hakket seg gjennom telen for å sette løk! Det eneste er at det blir litt mer slitsomt da. Jeg ser at du har valgt Negrita og Shirley, og det kommer du i alle fall ikke til å angre på, for de er nydelige sammen ;) Ser frem til å skode tulipanshowet ditt til våren!

  SvarSlett
 10. Hei og takk for nok en runde inspirerende tilbakemeldinger:)

  Fjordlykke: Visste ikke at løk ikke likte salt? Det er jo ironisk at noen flak Maldon salt gjør underverker på hvitløken, ihvertfall for våre ganers del... Din far er genial:) 4 buketter for han ikke vet hvilken farge du liker!!? Du bør med andre ord fortsette med å være tve(fir)tydig i hva som er dine favorittfarger...

  Nefertiti: Ja uten deg hadde vi gått en trist vår i vente... Forresten. Er det ikke mulig å plante tulipanløk grytidlig om våren også? Må de ha en frostperiode for å starte spiring? Jeg vil forøvrig svært gjerne se bildet av den dobbelkneppede allé!

  Hverdagsglede: Du er en oppmuntrer av rang! Takk for det :) Men heldigvis kan det av og til kanskje være like kjekt å bare snylte på andres blomstring også:) Langt billigere og mindre arbeid...

  Underberget: Det er rart med det. Selv om været ser ufyselig ut innenfra så er det alltid kjekt å være ute i hagen om man først kommer seg ut. Personlig lukte jeg ugress og halshugget georginer i piskende regnstorm i helgen. Og det var faktisk en ren nytelse...

  Krepsemor: Virker litt snodig å plante tulipanløk på nyttårsaften..? Godt jeg ble ferdig nå i helgen. Er det ikke så at påskeliljene trenger litt tid i jorden før frosten kommer? Negrita er en årviss favoritt her hos meg, men Shirley er en nykommer. Blir spennende å se!

  Ønsker dere alle en fjong uke.
  B*

  SvarSlett
 11. Ååååååå Nei!!!!! Nå har det skjedd igjen!!!!

  Kl 8:55 var det 76 følgere, men nå kl 14:47 er det kun 75 igjen...

  Hvem stakk av? Hvorfor? For lite motestoff?
  Neste innlegg blir nok en smule preget av dette tapet...

  SvarSlett
 12. Ja, det var på Haukeland jeg var, men jeg var ikke så imponert. Har vært på bedre loppiser enn det.. Smørås og Skjold er vel mine favoritter. Men kommer alltid hjem med noe, uansett for lite spennende det ser ut i utgangspunktet.

  Nå er det bare til å smørre seg med tålmodighet til neste loppissesong. I mens har vi Fretex og Brukthuset på Haukeland, har ikke vært der tidligere så jeg er spent på hva de har å by på..

  PS! Hadde ikke sett for meg deg som en loppemann..

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 13. Blomsterstjernen har lopper i blodet...
  Hans mor er helfrelst av svenske loppiser. Nede i Skåne kan de visstnok sakene sine bedre enn om man skulle slå sammen Haukeland, Smørås og Skjold til en skole...

  SvarSlett