fredag 28. januar 2011

Fuglenes aller verste venn - DEL 2

Som vi husker fra forrige episode av Blomsterstjernen så nektet han som vanlig å innfinne seg med realiteten. At fuglene forlot ham, pekte nese til ham, var helt uaktuelt! Han bestemte seg heller for å gjenvinne fuglenes gunst samme hva det koste vil... I klartekst betyr dette at han ikke kan puste lettet ut før han igjen er innehaver av nabolagets kuleste fugleotek. Og selv da vil han nok være tungpustet.

Men hvordan gjenvinner man de smarte småfuglenes godvilje? I familieråd kom Stjernen og hans planeter frem til at her måtte det LANGT kraftigere krutt til enn ordinær servering! Som mange voksne har erfart så er det jo ingen hemmelighet at små menneskebarn spiser betrakelig mer om f.eks. brødskivene eller fiskekakene serveres i form av hjerter, stjerner eller Hello Kitty figurer? Planen var derfor å benytte nøyaktig samme slue taktikk overfor småfuglene...

Pepperkakeformer i all verdens fasonger ble følgelig fullstappet med de deiligste fuglefrøblandinger (First Price..?) og drapert med 100% ekstra fett delfiafett. Når så det helsesunne fettet endelig var stivnet kunne man enkelt og greit bare trykke ut de skøyale "meisebollene" og vente på storinnrykket... Vel de måtte kanskje henges ut først?Nå er jeg pittelitt usikker på om hest vanligvis står på småfuglenes meny..., men innbydende eksklusive rødrutete gavebånd fra Berthas Oldebarn, til godt over tusen kroner meteren, må vel veie opp..?


Hjerter, stjerner, hester og kanoner ble utplassert som "uimotståelig" fuglelokkemat (trodde vi), godt synlig fra dansegulvet i den utrolig irriterende utelivs-konkurrenten "Naboen Disco & Brasseria" (la oss bare kalle den "Naboen D&B" fra nå av). Håpet var høyt om å lokke tilbake storfisken...


Men til ingen nytte! De kule partyfuglene hos "Naboen D&B" gadd ikke en gang komme å smake på den nye vidundermedisinen min! Nei, istedenfor sendte de ut noen blåøyde første-års-senior blåmeis-aspiranter for å sjekke ut varene for seg. Jeg var selv øyenvitne til dette. For dag ut og dag inn sto jeg  jo spent som en bue i vinduskarmen med fråde rundt munnen og fulgte med. Da den første blåmeisjyplingen endelig tok et saftig jafs av delfiagodteriet, som i sakte film, ble både den og jeg sjokkert! Delfiabollene viste seg å være alt for sterk helsekost... SJOKK!!! Meisen brakk seg, vred seg, ynket seg over den fettholdige fetevaren den fikk servert, og luntet sporenstreks tilbake og sladret til småfuglbaronene i "Naboen Disco & Brasseria". Ja selv den dag i dag er det mulig å skimte rester av gule og blå gulpeflekker på brystkassen til meisebolleofferet...

Nei, de skøyale meisebollene gjorde visst større suksess som koselig julepynt ute i hagen (ikke et tre fikk stå upyntet), men med tanke på fuglelokking var de dessverre helt håpløse... 1-0 til "Naboen D&B"... ARGH!!! Jeg begynte å bli desperat! Jeg klarte ikke lenger pugge avisens hoppresultat så godt som jeg ønsket. Mine tanker var kun fokusert på fuglene som IKKE ville komme tilbake...

OK, jeg tok affære igjen. Et triks som alltid fungerer er å dra på Clas Ohlson, som jo selger absolutt alt mellom himmel og jord (kanskje bortsett fra nesehårsfjerner for gaupe og bever). Og som forventet hadde Herr Ohlson selvfølgelig et  bredt utvalg lovende fuglelokkere! Tanken var at jeg måtte tilby noe helt unikt, noe som kunne lokke de kule og frekke spettmeisene tilbake... Da ville jo smått om sen alle de andre småfuglene komme rekende i deres fotspor? Valget falt derfor på en kinkig fengselsaktig-sak som dro tankene litt i retning av S&M (Sadomasochisme...), "jailbirds behind bars..."Men neida... Gitter og lenker førte heller ikke til omveltninger i utelivskrigen. 2-0 til "Naboen D&B"! Observante lesere vil kanskje se at S&M-materen bare er en tredjedels full? Hovedgrunnen er at jeg kun fyller den halvveis opp slik at det ihvertfall ser ut som om den er superpopulær (litt sånn som på dårlige syden-restauranter der bevertningen er veeeeeldig trege både med servering og oppgjør slik at restauranten virker "overfylt" og populær for forbipasserende).

Når sant skal sies har det faktisk også vært en og annen spøkefugl og lekt litt i denne siste litt tvilsomme matings-anretningen min. Og mellom oss sagt kan jeg røpe at det er grønnsisikene som tydeligvis er mest kinkig blant småfuglene... Men et par sisiker er ikke nok for Blomsterstjernen! Jeg vil ha hele hurven tilbake hos meg! Jeg gir meg ikke før samtlige fuglotek i hele nabolaget (og spesielt "Naboen D&B") nedlegges for godt!

Men jeg trenger nok all den hjelp jeg kan få av dere lesere. Send meg derfor alle de tips dere måtte ha... Hvilken mat er helt uimotståelig for henholdsvis meiser, struper, papper, sisiker, spurver etc? Finnes det tilsvarene lister for fugleagn som for fiskeagn? Som f.eks. at makrellen biter best på grønn sluk, torsken på rød og ørreten tar meitemark?Skal vi se... Kjøttmeis biter best på blå sluk, dompapp på rød, gjøk og sisik på gul... Eller  var det motsatt?


Eller er det rett og slett langt enklere å heller forgifte/forpeste de andre fuglestasjonene i nabolaget (nattestid) slik at fuglene ikke lenger har noe annet valg enn å komme på besøk utenfor kjøkkenvinduet mitt?

Som dere skjønner står jeg i uføret langt opp etter lårene. Men heldigvis har jeg akkurat gått i pappaperm nå og ser det som min absolutte plikt å få Blomsterstjernens fuglotek på rett kjøl i løpet av denne 6-ukers perioden. Jeg har nemlig kun et ønske igjen i denne verden (blomsterstjerneverden) og det er å igjen bli småfuglenes ubestridte utelivskonge! HJELP MEG!!!


11 kommentarer:

 1. Som tilføyelse på ditt spørsmål i forrige innlegg/svar, så finnes det Felleskjøp fire steder i Hordaland. Felleskjøpet butikk Bergen
  Vågsgaten 22, 5161 LAKSEVÅG
  2 Felleskjøpet butikk Kvam Fruktlager
  Sjusetevegen 27. Disse klippet jeg ut av Felleskjøpets sider. Håper det kan være til hjelp for deg. De selger fuglepeanøtter i vanlige matbutikker også, men de på felleskjøpet er billigere da de selges i større kvanta. Fuglefrøhjertene/stjernene dine var virkelig vakre. Synd at fuglene ikke satte pris på de. Lykke til med foringen videre! En dag må du jo lykkes...

  SvarSlett
 2. Men det ble jo da altså pynt på treet i det minste..
  Fine ble ornamentene dine.
  De er rare disse fuglene, de kommer og går. Her er det ikke så stort oppbud for tiden, men plutselig en dag er flokken her igjen :)

  SvarSlett
 3. Her er peanøtter en slager. Men det tar tid. Som kresne små barn må fuglene venne seg til ny kost...

  SvarSlett
 4. Solsikkefrø på en plate - verdens enkleste taktikk. :) Skal du slå skikkelig på stortromma velger du de uten skall, men med skall går helt fint det også. Fåes kjøpt i svære sekker på Felleskjøpet. Lykke til videre!

  SvarSlett
 5. Til den fremtidige fugleutelivskongen!
  Det er ikke lett; å ikke bli sjalu på utspekulerte fuglelokkemenn!
  Til tider er det tomt for fjærnøster her og. Naboen min, som er en hytteboerlokkemann- har i flere vintre servert de lekreste frø fra mange fuglefat. De formelig vrimler av fjærnøstene hos dem til tider. MEN, hos meg er det virkelig fest når jeg fyller meisebollene med lettkokte havregryn, finhakkede aprikoser,nøtter,mandler, rosiner og eller tranebær! Noen halvmugne epler spiddet på pinner blir lokkemat. På brettet legger jeg en blanding av solsikkefrø, brødsmuler og fuglepeanøtter. Har forresten opprettet fuglemat som egen post på budsjettet:-)
  Og ikke minst koser de seg etter at jeg monterte et halvt tre under og rundt fuglebrettet! Tror de er i skogen... Ikke fortvil- de kommer snart igjen...

  SvarSlett
 6. Her får de meiseballer, solsikkefrø og rester
  av brød.
  Pleier å ha mange fugler, men nå når jeg skal telle dem, nei da glimrer de med sitt fravær.
  Lykke til!
  Ha en fin helg.

  SvarSlett
 7. Tusen takk for kassevis av gode lokketips! Med deres hjelp er jeg nå mer enn 100% sikker på å kunne gjenvinne fuglehegemoniet i mitt nabolag innen kort tid:)

  Jeg tar til meg alle triks og pusser opp Blomsterstjernens' etter alle kunstens regler for tiden. Det nye utestedet skal ha noe for en hver gane. Fra Gjøk til sisik, via Geirfugl til Lundefugl.

  Bare så synd jeg ikke rekker å få dette i stand innen fugletellingen denne helg...

  Hvordan lager du meisebollene hos "Mathildes Eden"?

  Ærbødigste hilsner B*

  SvarSlett
 8. Hei igjen Blomsterstjernen!

  Nå har jeg laget et blogginnlegg om meisebollegourmet-mat med link til deg!
  Velbekommen!

  SvarSlett
 9. Takk for meisebolleoppskrift! De bollene så svært innbydende ut Mrs Mathildes Eden...

  P.S. Jeg fikk av min kone på pukkelen så det sang etter her forleden da jeg tilsynelatende tok hele æren for de fine meisebollehjertene og stjernene vi har hengt opp...

  Rett skal være rett. Hun skal nok ha mesteparten av æren for disse, følgefeilen blir dessverre da at hun også får æren av at fuglene ikke ville spise av dem..?

  Helt om natten, helt om dagen.

  B*

  SvarSlett
 10. http://www.fuglehjelpen.no/fugler.html

  Ut fra denne bør du atter kunne gjenvinne heder og ære som Fuglekongen. :) Herlig blogg, forresten, sånn fra en blomstoholiker til en annen.

  SvarSlett
 11. Takk Gartneri Gartnera...
  Dette var den siste dråpen til begeret mitt.
  Om ikke jeg klarer å fylle fuglebrettet med Geirfugl, Kolibri, Pingviner og Strutser nå, så har jeg KUN meg selv å takke!

  SvarSlett