fredag 1. mars 2013

Bedrøvelig bot & betraktelig bedring


Vinterferie! 
For et deilig ord! For en fantastisk oppfinnelse? 
Fryd og gammen fra ende til annen...

Både fotoalbum og hjernebark er tapetsert med solfylte øyeblikk drapert i kakao og kvikklunch, appelsin og latter, med englebarn som suser både opp og ned bakker uten å mukke. I vår fantasi er det nøyaktig slik en vinterferie er. Både når ferien omtales i ettertid og i fremtid, bare ikke i nåtid....

For når man er midt oppe i en vinterferie så merker man seg gjerne at det for hvert memorable blinkskudd finnes hundrevis av fortrengende vådeskudd; Dagevis med pakking, uendelige bilturer, umulige GPS-koordinater, ufortjente fartsbøter, bunnskrapte bankkontoer, sutrende unger, misfornøyde koner, våte sokker, forbyllede gnagsår, bakglatte ski, snø i hanskene, solbrente øreflipper, tørre brød, iskalde utedo, søkkvåt ved, omgangssyke i fremmed seng, hemser uten ståhøyde, bleier som lekker, manglende vaskemaskin, skittent snø-smeltevann, fleezegensere marinert i steke-os fra lammelår, voksne som tisser på potte, 7 dagers svettelukt lagvis fordelt mellom iskald Palmolive... osv, osv, osv...


Som dere kanskje forstår har Blomsterstjernen nettopp kommet hjem fra vinterferie... Og for hver dag som går viskes de forglemmelige øyeblikkene diskret ut av minnet, samtidig som de uforglemmelige øyeblikkene forsterkes og glorifiseres til evig tid. 

Etter kun 2 dager på jobb tenker Blomsterstjernen tilbake på ferien som århundrets vinterferie! Sol fra morgen til kveld, deilig mat, hyggelig selskap, sjarmerende tømmerhytte, fantastiske barn, nydelige skiturer på drømmeføre.


Det er kun ett negativt minne som fremdeles gjenstår... Forbrytelsen!

For til tross for sin slående likhet med nr 767-167 i B-gjengen, er Blomsterstjernen en temmelig lovlydig mann. Så også når han kjører bil. I 50-sonen ligger han derfor konsekvent mellom 50-52 km/t, i 60-sonen mellom 60-63 km/t, mens han i 80-sonen av og til kan frekke seg opp mot svimlende 86 km/t!!! (Hold dere fast). Dette gjelder selvsagt bare i 9 av 10 tilfeller. 

På vei til vinterferien inntrådte uheldigvis det tiende tilfellet akkurat når det ikke skulle inntreffe...

I en 80-sone rett etter Voss havnet Blomsterstjernen typisk nok (ref) bak en trailer som knapt klarte å holde 40 km/t i oppoverbakke (!). Men veien var smal, kronglete og glatt. Blomsterstjernen holdt seg i skinnet. "Vi har ikke hastverk" smilte han mens han luntet avgårde i et påtvunget snegle-tempo verden aldri har sett maken til. Bak ham hamret det på med rusende, brølende biler i kø som konstant prøvde å finne smutthull der de kunne forbipassere både den maskerte herremann og den forbaskede snegle-trailer. Uten hell. Veien var for smal, for glatt, for farlig.


Endelig var bakketoppen nådd. Endelig ble veien oversiktlig, bred og tørr. Og endelig satte traileren inn syvende gir og suste fra køen i hundrevis av kilometer i timen, kun blårøyken hang igjen. Blomsterstjernen våget seg opp i hele 87(!!!), vel vitende om at speedometeret normalt viser 4-5 km/t for mye...

Men uansett hvor mye han gasset, så ville bare ikke den uendelige halen av irritable biler slippe taket, til tross for denne svimlende fart. Blomsterstjernen fungerte nærmest som hode på en illsint susende, tutende, brølende Midgardsorm


Men så kom 60-sonen... Lovlydig bremset hærføreren ned farten. Kanskje ikke helt ned i 60 blank... men så langt ned han følte var forsvarlig med dette illsinte vendetta-hungrige bilfølget på slep. Og det var da det skar seg noe så skjebnesvangert. "NEI!!!" ropte konemor. "Politikontroll!!!". Som eneste bil i følget ble Blomsterstjernen vinket til side.  Midgardsormens hale luntet glisende uskyldig forbi... Noe så sjofelt!?!

"Du kjørte nok litt for fort" sa den hyggelige politimannen. "Umulig, speedometeret viser jo 4-5 km/t feil?" parerte en betuttet stjerne. "Mulig det, men vi har også trukket fra 4 km/t i feilmargin på målingen vår. Din fart reduseres derfor fra 72 km/t til 68 km/t..." Stjernen var svar skyldig. Han var blitt presset frem som uønsket hærfører for solhungrige Porcher, Mercer og Volovoer - som alle slapp unna! Selv den lynraske traileren hadde blåst ubemerket forbi politikontrollen!

Men sånn er det å være hærfører. Man tar rosen når det går bra, og støyten når det går galt. Hadde man bare blinket meg inn til siden og tatt til takke med stillingen som pil-og-bue-skytter..? Men Blomsterstjernen var herskesyk! Heldigvis var straffen overkommelig. 1600,- sure kronestykker. Tilsvarende 133 pakker Kvikklunch... Gulp!


Men sånn er det. Bøter skal svi! Og heldigvis ble det betraktelig bedring allerede neste dag! Ihvertfall sett med et etterpåklokt renset sinn. 

Golsfjellet leverte tross alt en ultra-fantastisk vinterferie! Vi kommer gjerne tilbake! Da helst uten fartsbot...


Hvor er ditt vinterferieparadis?


Uansett. Hold fartsgrensen, blink til siden, nyt livet.
P.S. Det er absolutt ikke å anbefale at konemor finner bilde av en ukjent lettkledd blondine på din telefon akkurat i overgangen mellom 80-sone og 40-sone med påfølgende fartsdump... Uansett hvor rent mel man har i posen :)

23 kommentarer:

 1. Kjipt som det er - det kunne vært verre ;)
  Sambo fikk 9000 i bot for en henger som var 120 kg for tung for å trekkes med hans bil og førerkortklasse(og det etter at Biltilsyns-skrømtene sa han det var fullt lovlig for ham) :P
  Så det kunne vært myyye verre! Og vonde minner er til for å glemmes, det er de gode som gir energi og driv i hverdagen fremover :)
  Ha en flott helg, forhåpentligvis uten trailere, fartskontroller og sure sokker (Og unger :P )

  SvarSlett
  Svar
  1. 9000,- for 120 kg ekstra bagasje etter godkjenning !?! Trippelsurt!

   God helg til deg også :)

   Slett
 2. Det er kjempe surt å få bot, men når man kommer til et fjelleventyr med full sol og knall blå himmel, så er det jo ikke så værst.

  Kjempe flott vinterferievær vi har hatt! Kjør fortsatt forsiktig og nyt livet.

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er også boten glemt! Husker kun den strålende solen som omkranset politimannen...

   Slett
 3. Akk - (vei-)livet er urettferdig!!

  Men Golsfjellet er bra! Har førsteklasses vinterferieminner derfra!!

  Nå har man ikke vinterferie lenger. Men håper på en og annen solfylt stund på verandaen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er det bare til å begynne å snoke i Hagen... Personlig fant jeg både snøklokker, krokuser og vinterjækler i dag:) God helg!

   Slett
 4. Og alt jeg hadde fortreng fra Kvamskogens vinterparadis i barndommens minner tøt fram og jeg fikk atter en gang bekreftet at vinterferie ikke er for pyser og at det tryggeste er å holde seg hjemme :) Herre gud! Alle (!) vet jo at politiet ligger på lur akkurat der?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe... Alle utenom Blomsterstjernen...
   God helg!

   Slett
 5. Fantastisk vinterlanskap og trist story...1600 mindre til hva? Haging, tur i trekket, kjole til konemor, et helgeinnkjøp av matvarer.. Du har sikkert spart dem inn allerede.. Vinterferiens daglige utfordringer utedo og svette vekker oss til live etter måneder i grå komfortåke...og derfor er batteriene ladet når vi kommer hjem..

  SvarSlett
 6. Det er bare en ting å si Symra: Comfort Kills...

  Pengene er for lengst ute av syne. Vi skal nok klare oss med 1600 færre Bugg i året som kommer.

  SvarSlett
 7. Huff så kjedelig med den boten! Men du slår ikke meg! Jeg fikk fartsbot(!) en gang jeg skulle tilbake til Oslo. Jeg lå i en kilometerlang bilkø som nesten ikke beveget seg fremover. Forsto derfor ingeting når det blinket i fartsmåleren og jeg kjørte 10 km på en 50 sone! MEN jeg måtte pent betale, for de hadde "bevis" på at jeg kjørte for fort... ;-) Resten av vinterferien din virker faktisk som århundrets drømmeferie forresten! :-D
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 8. ?!?
  Uforståelig!
  Fikk du bot for å kjøre for sakte?

  Min bot var i det minste fullt forståelig, men minst like ergerlig.
  Spesielt når man er kjent for å kjøre som en gammel dame med flosshatt :)

  SvarSlett
 9. Ja, vinterferie, eller hvilken som helst ferie egentlig, er rimelig pes med to stk gullebarn. Jeg har to jenter med i underkant av halvannet år imellom, og takker gudene for selektiv hukommelse...
  Men nå er de blitt 13 og 14, og det er en regelrett fornøyelse å ha dem med på tur. Til og med på skitur!

  Btw, vi kjørte to biler til Voss - min kjørte bare 2000 kr for fort, mens min mann sin kjørte hele 2600 kr for fort :-/
  Jeg orker selvfølgelig ikke å tenke på alt vi kunne funnet på av gøye ting for de pengene, men neste gang jeg kjører forbi Camillas Kro, så skal jeg i alle fall klare å være litt lettere på gasspedalen!!

  nefertiti

  SvarSlett
 10. Nefertiti, det var lenge siden.
  Interessant ny bilsammenligningsregel du bringer på banen her! Tidligere sammenlignet man vanligvis bilene med hensyn på toppfart, hestekrefter, sylinder og vekt. Du innfører her kategorien "topp-bot". Jeg sender info direkte videre til den tyske spillkortspesialisten med det noe lugubre navnet "Top Ass":

  http://flickeflu.com/set/72157627871347881

  Ellers mener jeg at gullebarn er supre ferie-aktører i alle aldre. Det gjelder bare å vaske hukommelsen en gang i blant.

  SvarSlett
 11. Wooow! Så nydelige bilder! Og tusen takk for at du var innom bloggen min og la igjen et spor, ellers hadde jeg jo aldri funnet denne perlen av en side.

  :=)

  SvarSlett
 12. Tusen takk for perlemorinnfattet hilsen!
  Og i lige måde Fru Perez.

  Jobber hele tiden med å bli flinkere å besøke andre blogger.
  Det er beinhardt!
  ;)

  Apropos bildene, så slutter I-phone'n aldri å forbause med overraskende god bildekvalitet. Spesielt utendørs!

  SvarSlett
 13. Hei, Hei. Kjempefin blogg du har!

  Jeg har laget bøkene Sanselig sommer og Sanselig jul og holder nå på med en ny bok som får tittelen Sanselige Rom.

  I den forbindelsen har jeg en stor konkurranse der man kan vinne flotte interiørpremier for 22.000,- Håper du har lyst til å være med. Hvis du ikke allerede er med kan du se mer ved å bruke denne linken:

  http://franciskasvakreverden.blogspot.no/2013/02/stor-konkurranse-vinn-premier-for-mer.html

  Frist for å være med er 15. mars.

  Ha en flott uke!

  Beste hilsen Franciska :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Etter sånt smiger er jeg selvsagt med i konkurransen :)

   Jeg er målløs over dine 1 million besøkende...

   God helg!

   Slett
  2. Hyggelig at du er med :-) Ha en strålende uke! Beste hilsen Franciska :-)

   Slett
 14. Vi har nok aldri møttes i trafikken, jeg er visst den eneste som kjører såpass sakte som fartsgrense + 10 her omkring. Men det er kanskje ikke så rart for vårt fjellparadis er Trysil. Og vi har både innedo og vaskemaskin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende om vi en gang møtes midt i trafikken. Hva kunne ha skjedd? Ville du kjørt forbi meg i en uoversiktlig sving? Hadde du fløytet, tutet og bulket i meg? Hadde du hoppet ut vinduet i fart, klatret opp på taket, ålt deg fram på panseret, hoppet over på bagasjebrettet mitt, klatret opp på Blomsterstjernens biltak, ålt deg fremover og endelig kikket inn frontvinduet for å "gi meg fingen"? Og deretter fulgt samme rute tilbake til egen bil igjen...

   Men som du sier hadde vi mest sannsynlig kommet i motgående kjørefelt "fra vest mot øst" kontra "fra øst mot vest". Det hadde nok gått smertefritt :)

   P.S. Hytte med innedo er som Hjemmekino med flere kanaler enn NRK1...

   God helg!

   Slett
 15. Herlige bilder, og hysterisk morsom tekst som alltid! Men ikke morsomt at du kjørte rett inn i lovens lange arm da. Kjipa situasjon:(

  Ønsker deg en strålende helg!
  Kjør forsiktig nå da;)

  SvarSlett
 16. Utrolig nok blir jeg glad hver gang verden går meg litt i mot.
  Da vet jeg at jeg ihvertfall har en god historie å fortelle :)

  God helg i retur!

  B✰

  SvarSlett