fredag 16. mars 2012

Vinterjækelen...


Blomsterstjernebloggen har i det siste utviklet seg i retning av å bli en ren navneforviklingsblogg? Det hele startet så uskyldig med de mannevonde "klimatorisforbandelsene" på nyåret og toppet seg nå sist uke med Ipomoeas utallige "morgenherligheter". Og i mangel på annet vettugt å skrive om (som vanlig) er det vel egentlig bare til å peise på i samme mundur..?

Som noen kanskje har fått med seg bor Blomsterstjernefamilien i Blomsterstjernens barndomshjem? Og følgelig er det også i sin fordums barndomshage han nå slipper løs all sin superhemmelige blomster-galskap. Men som den hyggelige familiære sønn han ønsker å være, har han selvsagt etter beste evne prøvd å ta vare på sin mors blomsterarv. Familieblomstene må gå i hevd!

Så til tross for utallige nødvendige og noen mindre nødvendige hage-omrokkeringer finnes fremdeles de fleste av barndommens planter et eller annet sted i hagen. Sannsynligvis et helt annet sted enn der de opprinnelig ble plantet og muligens også i en litt mer pjusken fremtoning enn i sine glansdager...

Uheldigvis er det også enkelte av familieblomstene som har vært mindre heldige med sin omplassering... En og annen ser nemlig ut til å være nyplantet opp-ned og blomstrer følgelig under jorden, antageligvis... De er ihvertfall forsvunnet fra jordens overflate, bokstavelig talt!

9 av 10 blomstrer heldigvis på overflaten...

Fra tid til annen spør og graver hans mor, kanskje litt mer enn ønskelig, etter akkurat noen av disse ynglingene som vokser opp-ned... Stort sett klarer man da å snakke seg bort ved å få samtalen over på andre blomster, som vokser riktig vei...  Mens man i mer alvorlige tilfeller trenger villedende hjelp av et supersøtt barnebarn... Da er redningen nær. Puh! De pinlige blomsterspørsmålene forsvinner som dugg for solen...

En av disse "forsvunne" blomstene som hans moderlige opphav formelig elsker å spørre etter hver bidige vår er noe hun kaller for "vinterjækelen"... Ja du hørte helt riktig: VINTERJÆKELEN!?! Visstnok noen små søte gulinger som popper opp av jorden allerede i februar! I sin tid kidnappet med hjem fra en tante i Sverige... Som seg hør og bør jatter Blomsterstjernen selvsagt med og betrygger om at disse blomstrer i beste velgående ute i bedet, gule og flotte som aldri før...

Øhhh... Er det ikke noen gule jækler helt øverst her da???

Men sannheten er jo at han egentlig ikke har peiling på hvilke blomster det her er snakk om! Og når den besøkende moderen gjerne vil ut i hagen for å bivåne disse vårens første budbringere, ja så avvæpner han gjerne med at det er så kaldt ute! Om de ikke heller skal lage kakao og sette seg foran peisen og snakke om blomster isteden..? Som oftest takker hun motvillig ja til slike forslag...

I år ville derimot Blomsterstjernen komme til bunns i saken! Han orket ikke tanken på enda en vår med bortforklaringer og tåkeprat om en blomst han aldri hadde sett og muligens også avlivet... Han forskanset seg derfor med computeren inne på do og tastet rødmende inn "V-I-N-T-E-R-J-Æ-K-E-L" i Google... Han ventet spent på resultatet...

Null (0) treff!!! 

Er det mulig? Var det kanskje bare moderen som ville spille ham et puss?!? Selvfølgelig! Som en straff for unødig hagetukling ville hun antagelig bare stresse ham litt med noen blomster som ikke en gang finnes?!? Genialt! Det var jo også et litt besnærende navn dette svenske gule vidunderet hadde fått.... Vinterjækelen... Høh!



Men Blomsterstjernen legger aldri inn årene uten sverdslag! Han ønsket selvsagt å være helt sikker i sin sak før han røpte moderens bløff..! I nye internettsøk fjernet han derfor en og en bokstav bakfra i håp om å finne roten til en mulig stavefeil... Og da både L'en og E'en forduftet dukket det plutselig opp et interessant forslag fra Google... 

Mener De egentlig "VINTERGÆK"..? 

Selvsagt! Vintergæk måtte det være! Så opplagt... Nå poppet det plutselig opp tonnevis av blomsterbilder på skjermen!!! Det hele skyldtes bare en svensk/norsk/nynorsk forvrenging av navnet! På en-to-tre hadde den søte Vintergæken blitt forvandlet til en frekk Vinterjækel!!!


Det gjenstod bare et ørlite mysterie... Vintergæken var tydeligvis dansk og minnet usedvanlig mye om en snøklokke...? Gul var den heller ikke! Langt der i fra... Snarere hvit som ibenholt (eller var det sne?)!!!

For en floke! Men den lyttende sønnen var allikevel nesten 100% sikker på at moderen i årevis hadde snakket om en gul svensk jækel, ikke en hvit..? Blomsterstjernen tok på seg Sherlock Holmes hatten!!! Utallige kombinasjoner av Vintergæk og svenske blomster-assosierte ord fikk kjørt seg i søkemotoren til Google. Og før man visste ordet av det kom sannheten for en dag!

"Kolla här!" Vintergæken ER faktisk gul i Sverige! Sjokk!!! Men det er slettes ikke snakk om gule snøklokker, slik all usunn fornuft skulle tilsi! Neeeeeeeeida, her snakker vi om en helt annen plante ved navn Erantis... Praktisk det... To vidt forskjellige blomsterarter med nøyaktig samme navn, avhengig av om man kjører vestover eller østover på Øresundbroen...


Jaja. De om det... Heldigvis bor vi i gode gamle Norge. Og her er som vanlig alt på stell! Vi har ingen Vintergæk! Erantis kalles enkelt og greit for Vinterblom her til lands, mens de hvite klokkeblomstene i snøen heter snøklokker... Ja hvorfor må vi egentlig ta parti med svenskene eller danskene? Det ville jo også være sjofelt. La oss heller være våre egne herrer, slik vi har vært det siden 1905!

Men tilbake til sakens kjerne. Vinterjækelen - Vintergæken - Vinterblomen... Hadde Blomsterstjernen virkelig avlivet det skjøre svenske arvegodset..? NEEEEEEEIDA!!! 

Johoy!!! Vinterblomen lever i nest-beste velgående Blomsterstjerneland! 

Joda, en 5-6 gulmosne Erantis har funnet sitt nye hjem helt til høyre i rosebedet, att på til med blomstring på overflaten! Puh... Faren var over! Blomsterstjernen er en god sønn allikevel!?! Det var i grunnen langt lettere å lete når man visste hva man lette etter...

Det er bare et lite problem... Blomsterstjernen har med tiden blitt så fryktelig glad i dette opprinnelige sagnomsuste blomsternavnet: Vinterjækel... Det har en helt særegen klang. Det har liksom sakte men sikkert innarbeidet seg i vokabulæret. Nå som det viser seg at det ikke finnes noen blomst med dette navn blir alt bare trist... Det blir ikke det samme neste vår når man ikke lenger kan fomle hjelpeløst omkring i bedene på jakt etter denne en gang så myteomspunnede Vinterjækelen....

Blomsterstjernen tar derfor affære! Her og nå innfører han et splitter nytt tilnavn i norsk faunalitteratur! Herved omdøpes den vakre vårbringende planten, som av en eller annen grunn aldri har fått sitt eget norske tilnavn... Den lever fremdeles på latinsk aksent.... Vi snakker selvsagt om Krokusen!!!



Fra nå av kaller vi den bare for VINTERJÆKELEN...
Danskene og svenskene vil nok samtykke i at dette er et svært klokt navnevalg...

Ønsker dere alle en fantastisk helg i hus og hage!
Mvh




P.S. I dag har jeg ingen P.S.





18 kommentarer:

  1. Så skjønne vårblomster! Nydelig når krokusen titter fram. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja krokuser (eller Vårjækler om du vil) er en sikker vinner i vårhagen! Spesielt de lilla. Målet er å utbygge plenen med nye krokusløk hvert år slik at det om 20 år vil være umulig å skimte gress mellom alle de lilla blomstene.

      Slett
  2. Det var jo den svenske blomsternerden Carl Von Linne´som i sin tid prøvde å rydde opp i plantenavnvasen. (Forklaring: Ikke som i blomstervasen, mer som i tangvasen) (hvilket ordspill!1). Det var tydeligvis et fullstendig bortkastet livsverk. Godt vi har fått en blomsterstjerne som kan rydde opp.

    SvarSlett
    Svar
    1. :) Blomsterstjernen - Norges svar på Carl Von Linné. Mannen som gav blomstene det navnet de virkelig fortjener. Omtrent slik ønsker jeg meg mitt ettermæle...

      God helg Symra!

      Slett
  3. Ustyrtelig morsom navneforvikling:-) Tenk at en vintergæk kunne bli til vinterjækel... God vår!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldigvis likte også moderen dette innlegget ;) Skjønt "Jækel" ikke er et ord hun har for vane å putte i sin munn... Det var vel også dette som gjorde hele blomsten så mytisk for sønnen

      Slett
  4. Hehe, kom til å tenke på en episode for en del år siden. En elev kom kjeftende ut av klasserommet og ropte: "Han kalte meg JÆKEL!" Tror det var læreren han refererte til.. Så koselig at du fant dine barndoms jækler! Fine og gule var de.
    God helg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe. Jækel er i grunnen et ganske morsomt skjellsord. Man kan liksom ikke ta det helt seriøst?

      Slett
  5. Jammen fant jeg tre vinterjækler i hagen hos meg denne uken. Vårjæklene har blomstret en stund. Men de lengter begge etter litt sol så de kan åpne blomstene sine litt mer. Og kanskje kommer det litt sol i morgen. Hvem vet? Jeg har solbrillene klar.
    Ha en god helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Samme problemet her! De nekter å utfolde seg... Men jæklene skal endelig få kjørt seg til helgen om man skal tro på værvarslingen ;)

      Slett
  6. Vinterjækelen har blomstret en tid i hagen min, den står så vakkert foran de danske jæklene, som nikke med sine hvite hoder. De vant selvsagt i år også. De svenske har jeg ikke fått til å trives på denne haugen hvor jeg bor (mutteren som har nabohagen har prøvd i årevis), men man skal jo aldri si aldri.
    Plenen full - er prosjektet som min andre nabo holder på med(min søster) (ja her er det full slektslykke....)

    SvarSlett
    Svar
    1. Imponerende slektsnærhet! Og alt dette i din oldefars gamle hage? Jeg er nok enig i at de danske jækelungene er vakrere enn de svenske!

      Slett
  7. Satte jomensann vinterjækler i fjor, men her har de ikke hatt en sjanse enda, det er fortsatt 40 cm snø der jag hensatte dem. Snakk om dårlig planlegging.
    Ha ei fortreffelig uke :)

    SvarSlett
  8. 40 cm snø? Huff! Frem med hårføneren!

    SvarSlett
  9. Fant bloggen din via Elisabeth/Innerst i veien. Dette er det beste innlegget jeg har lest i bloggverden om de såkalt vårtegna. Leser litt her og der og flirer så tårene triller. Bildet av valentinkaken gjorde virkelig kål på maskaraen min.
    Ellen :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Ellen! Setter pris på din hyggelige kommentar ;)
      Jeg oppfordrer forøvrig alle mine lesere til å bruke vannfast maskara...
      Nå har jeg fått nok av alle søksmålene grunnet svarte rennemerker på hvite mohairgensre!

      Slett
  10. Flotte vårblomster!! Jeg kom på noen herlige ord her nå som nesten var gått i glemmeboken min, det er "dekarten" og "degutten" :) fortreffelige ord altså, kanskje du får bruk for dem når det skal lukes og ryddes i hagen :)
    Ha en flott kveld :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe. Dekarten! Ja den var glemt her også. Degutten tror jeg aldri jeg har hørt før? Men takk for oppfriskelsene!

      Slett