fredag 30. mars 2012

Morgenherlige sommerfugler i spirekassen!


Som noen kanskje husker viklet Blomsterstjernen seg inn i en voldsom navnefloke her forleden da han var på jakt etter den perfekte klatreplante? Ipomoea, convolvulous, vivendel, vindel, morning glory eller Morgenherlighet? Noen av mine lesere mente sågar at planten var et rent ugress, andre mente den trengte alt for mye varme, noen sa den var pjusk, mens andre hevdet den var svært vanskelig å få til...

Men til tross for alle advarsler og velmenende demotivasjoner trosset han som vanlig sine lesere! Blomsterstjernen helgarderte seg like så godt med 2 typer; en pakke av den yndige typen "Blue Star" og en pakke av typen "Trikkolovivendel i fargemiks".

Blue Star & Trikkolovivendel fargemiks

På frøpakken ble det nitidig beskrevet hvordan man måtte pusse frøkornene med sandpapir samt bløtlegge dem i vann før spiring i det hele tatt ville var aktuelt... Mens Trine fra Hagen på Knatten mente det var langt enklere å bare klippe litt i frøene med en neglesaks... Sikkert supre forslag dersom man har små yndige pikehender!!! Men med kraftige mandige arbeidshender funket dette heller dårlig!!!

Allerede etter sandpapir-traktering av det første"Blue Star" frøet var Blomsterstjernens fingeravtrykk pusset bort som hos en middelmådig banditt! Men det fine var jo at det nå kun var 39 frø igjen! Ja i tillegg til de 130 gøyale bonus-frøene fra fargeblandingen... Så da hadde man vel egentlig ikke annet valg enn å bare gyve løs på metode nummer 2; neglesaksing...

Fingrene etter endt arbeide...
Her gjaldt det å snike seg ubemerket ned i konemors sminkeskuff og låne "den gode neglesaksen"... Men frøene viste seg å være nærmest umulig å få has på! De trillet ut av hendene som kronestykker foran godtedisken! Men etter et par timers iherdig jobb akkompagnert av forstørrelsesglass, svettebyer og ufint språk ble man likevel ferdig med de første 40 frø! Eneste ulempen var at vi nå også satt med 5 avkuttede fingertupper... Man bestemte seg derfor for å droppe ekstravagant behandling av de gjenværende 130 bonusfrøene... De fikk heller klare seg på egenhånd!

Behandlede og ubehandlede frø ble deretter puttet i hver sine respektive vannglass med godt lunkent vann (ca 35 C) og plantet neste aften. På frøpakken ble det estimert en spiretid på mellom 7 og 30 dager. Blomsterstjernen var derfor innstilt på å først se antydning til spiring i overgangen mellom søttende mai og sankt hans... Om han var heldig.

Men han fikk nærmest sjokk da han kom på kjøkkenet neste morgen!!! Øynene rullet, slevet rant i strie strømmer, beina vaklet! Han trodde ikke sine egne øyne! Bare i løpet av nattens mulm og mørke hadde et titalls spirer stukket opp av jorden! I løpet av 7-8 timers inkubasjonstid? Er det mulig? Det må da være norsk rekord i spiring?!?

Sommerfugl-baby eller blomster-baby?

Og verre skulle det bli! Etter bare 3 døgn var spirekassen stappfull av 7-8 cm lange morgenherligheter! De stanget allerede i taket! Og da den fjerde dagen startet var spirekasse taket blåst i luften og sprengt i fillebiter! Makan!

Men det var noen vakre vesen vi hadde skapt! Blomsterprinsessen mente sågar spirene lignet på små sommerfugler! Og jeg er sagtens helt enig! Jeg har aldri opplevd en vakrere eller raskere spiring! Måtte fortsettelsen bli like lys...

Ønsker alle en inSPIRErende palmehelg!


Mvh
P.S. Til opplysning var det absolutt ingen forskjell i spiregleden mellom neglesaksede frø og ubehandlede frø! Hva er moralen? 

19 kommentarer:

 1. En kjedelig PowerPoint presentasjon kan jo aldri yte Blomsterstjernens verbale krumspring full rettferdighet. Likevel ber jeg om deltakelse med bilder til Hagebloggers stand på Hagemessen etter påske. Kan du ikke lese mer om dette på Moseplassen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Er i England akkurat nå, men skal sjekke når jeg er tilbake!

   Slett
 2. Moralen er: IKKE les bruksanvisningen. Det er med frø som med barn: gjør ditt beste og la det stå til.

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe... og det blir jo stort sett folk av de fleste barn?

   Slett
 3. Så herlige bilder av nye planter =) Jeg blir like glad hver gang det titter opp noe fra jorden. Spesielt kjekt er det jo når alle sier det nesten er umulig - man glemmer jo da at for en blomsterstjerne som deg er jo ingenting umulig =)
  Lykke til med fortsettelsen - regner med vi får følge herligheten her inne.

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for ukledelig ros:) Men det er helt sant; det er fantastisk hver gang en ny plante stikker hodet opp av jorden!

   Slett
 4. Det må være noen superpotente frø du har fått fatt i. Kjekt når spiringen overgår alle forventninger. Tenker de går mot en blomstrende sommer i Blomsterstjerneheimen. Varme og sol, slik eksotiske sydlendinger gjerne vil ha det, er allerede bestilt.
  Ha en fin helg og en strålende påske!

  SvarSlett
 5. Herregud, er det virkelig sånn det er å være blomsterbarn, sitte og behandle ett og ett lite frø med sandpapir eller neglesaks? Men jeg skjønner det kan være verdt slitet når det spirer sommerfugler, altså.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er et sant mareritt å være blomsterbarn :)

   Slett
 6. Nyttårsøftet om ikke å påta meg rollen som blomstermamma til ørsmå frøbabyer har gått fløyten for lenge siden. Eller det vil si jeg gjorde et ærlig forsøk på noen aldeles vakre spinnelvevblomster.( Dansk navn) Det å lese på frøposen før kjøp er sikkert lurt. Senere oppdaget jeg at frøene skulle ha en temperatur på 35 grader celcius for å spire. Jeg satte dem under varmepumpa. Aldri har stueplantene misstrivdes mer enn etter varmepumpa kom i hus, så dårligere ide skal man lete lenge etter. Så egentlig har jeg overholdt løftet, Det ble aldri noen babyer utav frøene...men jeg skal teste ut bad på 35 grader neste gang, takk for tipset...og negleklipping...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe! Hørtes ut som et voldsomt ambisiøst prosjektet! Dyrk dem i peisen neste gang?

   Slett
 7. Men du må da ikke så HELE posen da ;) Tenker du får hendene fulle med disse her! Nå er det et kjølig rom i kjelleren med godt vekstlys du trenger mest av alt, ellers kommer de til å ivadere hele boligen din!!! De vokser nemlig som et uvær.....De kan heller ikke stå så nær hverandre, for da vil du ikke klare å skille dem fra hverandre når de skal plantes ut :) Men det er sikkert, at om du fikser et planterom med masse godt lys, og topper dem ofte (over andre bladpar), vil du få flotte planter som vil glede deg og konemor i hele sommer og høst! Det du klipper av dem, kan du jo i tillegg lage nye planter av!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjelp! Jeg har ikke et kaldt kjellerrom! Husets kaldeste rom er nok soverommet... Ser for meg et lignende scenario som da jack plantet bønnestengler...

   Slett
 8. Hoi, her snakker vi kraft i små frø ja!
  Du har en del jobb foran deg ;) topping, topping, og litt mer topping trengs nok på disse meget uoppdragne sommerfuglbarna!
  Jeg ønsker deg herved lykke til, disse kommer nok i trassalderen før du aner ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj! Det der topping-greiene er nytt for meg... Men jeg skal manne meg opp og gjøre min plikt! Takk for alle gode tips!

   Slett
 9. hei :)
  fant bloggen din via felles bloggvenner:)
  for en morsom historie ;) gleder meg til å få lese fortsettelsen :)
  det blir nok store fine planter akal du se ;)
  God påske!
  hilsen fra Olea :)

  SvarSlett
 10. LOL - beste bloggen på lenge! Ler meg halvt i hjel av dette innlegget, og i tillegg finner jeg mye nyttig hageinfo her inne! Du har fått en ny fan - legger meg lett til som følger. P.S: Fant bloggen din via Moseplassen

  SvarSlett
 11. Takk Ane! Det gleder meg å høre :)!

  SvarSlett