fredag 1. april 2011

Hagedamn it'

Helt siden Blomsterstjernen var en liten guttunge har han drømt om å ha en liten dam i hagen sin, først og fremst for å kunne kjøre radiostyrte båter i den. Men undertegnede var på den tiden også svært "opptatt" av Samantha Fox og Sabrina... og med en dam i hagen ville det jo være et ørlite håp om at en av de to nevnte "sangerinner", eller til nød Sissel Kyrkjebø, en vakker dag ville dukke opp og bade lett tilslørt i min hage slik de gjorde i musikkvideoene? Kanskje ikke veldig realistisk? Men heller ikke helt sjanseløst? Vel, det vart med draumen... 

Grunnen er enkel. Det er nemlig nøyaktig den samme hagen Blomsterstjernen putler på i nå til dags. Han er tilbake i sitt barndomshjem. Mer eller mindre hele hans liv er tilbragt her, kun avbrutt av 6-7 studentliv-år i selveste storbyen Bergen. (Forresten så bodde han visstnok i diverse småblokker histen og pisten frem til skolealder, men det har vi allerede glemt.)

De som har fulgt denne bloggen en stund har gjerne registrert at Blomsterstjernens hage antageligvis er en av verdens bratteste hager? Sann mine ord! Brattere enn både over- og underrennet i Vikersundbakken til sammen! En praktisk talt loddrett hage, dog ikke "helt i vater".

Hva har dette med saken å gjøre? Jo, det har seg nemlig slik at man svært sjelden finner naturlige dammer i loddrett terreng... Av den grunn måtte den unge lovende Blomstergutten vinke farvel til sine våte vanndam-drømmer som liten. Men som stor er saken heldigvis en heeeelt annen! Man har nemlig lært seg å tukle med naturen. Med puslete mannehender kan steiner flyttes, murer mures og dammer snekres...

Som voksen kan man heldigvis gjøre akkurat som man vil, stort sett! Dermed blir det endelig hagedam hos Blomsterstjernen! Men under de gitte betingelser blir nok dammen dessverre såpass liten at verken radiostyrte båter eller Samantha Fox får plass, noe kånemor antageligvis setter ekstra stor pris på... Men et par vannliljer, en liten bekk og noen iris skal vi nok få plass til. Dammen trenger ikke være stor og heller ikke dyp, bare pen å se på....
 
Om jeg lukker øynene... ser jeg for meg noe lignende dette her, bare MYE frodigere såklart...
(Bildet er lånt inspirasjon fra en hagedambok)
  
Med en liten og søt tilhørende bekk, kanskje ikke fullt så stri som denne her...
(Også dette bildet er lånt inspirasjon fra en hagedambok)

Den blåøyde (eller rettere sagt; grønnøyde) Blomsterstjernen innbilte seg nok at dambygging var en enkel sak. Han kunne jo sikkert bruke en gammel damaskduk som damduk og en defekt sykkelpumpe til  vannpumpe? Ja så var det jo bare til å slenge ut et par frøposer og noen fine steiner? Og vips er dammen i boks..? Det han grublet mest på var om han skulle ha Torsk eller Hyse i dammen...

VÅKN OPP!!! BLOMSTERSTJERNE?!?! GÅ UT I HAGEN OG SE! VÅKN OPP!!!


Offffhhh...Realiteten...
Ikke mye som minner om frodig sildrende vannliljeidyll de nærmeste tjue år?

Ojsann... Med ett var det som om hele hagedamdrømmen gikk i 1000 knas! Men selv om drømmer er til for å knuses prøver jeg alltid å lime dem sammen igjen. Kanskje ikke resultatet blir like fint som drømmen en gang var, men det kan ofte være sjarmerende med noen stygge sprekker og manglende glassbiter her og der.

Så da det plutselig og uventet kom noen solstråler forrige helg, hadde vi ikke noe valg. Vi satte selvsagt i gang hagedamprosjektet fortere enn svint. Det er jo bare gøy med litt utfordringer! Hadde vært direkte kjedelig om dammen nesten laget seg selv? 

En liten time senere var alle planker og en del løse "småsteiner" ryddet av banen...
Men fremdeles var det noen "luringer" som irriterte og som nok måtte lirkes løs
Det begynte i det minste å ligne noe som kunne ende opp som et mulig damområde?...

3-4 kampesteiner klarte vi å fjerne ved hjelp av svake mannehender og ditto sterke damehender
Men den store steinen nederst i bildet viste seg å være langt større enn først antatt
Som en isbre der 90% av volumet ligger under vann, i dette tilfellet under jord...

Etter et par timers arbeid hadde kånemor og jeg klart å etablere et potensielt elveløp med start oppunder den store skifersteinsbroen og videre s-formet bekkeløp ned i en liten damgrop. Men den store kampesteinen midt i "dammen" måtte vekk! Med spett og springbrett gikk vi til verks. Den lirket på seg! Følelsen var omtrent som når man hadde en løs melketann i gamledager. Man bare må lirke mer og mer helt til tannen faller ut. Bortsett fra at denne steinen var langt større enn vi hadde forstilt oss, og tyngre enn et beist! Kanskje det ikke var en "melke-stein" kanskje det var en av de "permanente steinene", en "visdoms-stein"?

Men vi brydde oss ikke om det. Vi lirket og larket, og timene gikk. Før vi visste ord av det var det natt og steinen hadde kun forflyttet seg skarve 10-15 cm oppover fra abyssen...

Steinen var løs! Men ikke løsaktig.
I nattens mulm og mørke fomlet vi rundt steinen men måtte til slutt gi opp

Så her står vi... Med gangsperr fra halsen og ned. Steinen er rett og slett for tung til å løftes opp, ihvertfall med de kreftene vi har i hus...

Så hva skal vi gjøre?
  • Skal vi innkalle kruttsterke arbeidere fra polakkservice eller må selv de kapitulere av en sådan overmakt?
  • Hva med Trollkraft som etter sigende kan flytte fjell, om troen er stor nok? Men da må vi vel ha en kraftig borremaskin som kan borre store hull i steinen. Ellers virker visstnok ikke Trolldommen?
  • Eller skal man rett og slett dele steinen på gamlemåten ved hjelp av meisel og slegge?
Om noen der ute sitter på gode tips om hvordan man får fjernet slike steiner tar jeg i mot med gangsperrede armer!

Er det forresten noen hagedamfolk der ute? Eller kanskje bekkefolk? Hvordan skal vi grave elveløpet? Dette ser jo ut til å være en kunst... For man skal jo ha løpet dypt nok til at vannet ikke renner over kantene selv etter at man har pyntet elveløpet med småsteiner. Samtidig skal man klare å dekke over de øyeskjærende damduk-kantene med steiner så duken ikke blir synlig. Noen som har vært borti dette før?

Jeg blir som vanlig svært glad for all hjelp eller uhjelp jeg kan få:)

Ønsker dere en deilig fredag og fin vårlig helg!

De bedste hilsner,
B*

P.S. Blomsterstjernen skal tilbringe helgen i London, så dersom noen har tips til steder der man kan nyte engelske hagedammer eller hageanlegg blir jeg sjeleglad for det!



9 kommentarer:

  1. Som vanlig takk for hyggelig fredagslesning :-)
    Når det gjelder bekkeløpet ditt, bør du nok først og fremst gjøre en innsats for å hindre at damduken blir ødelagt etter første sesong. Du må fjerne alle de skarpe stenene langs løpet, grave ut jord og stein til passende dybde, før du legger på et godt lag med sand og bekyttende duk (kan være gamle tepper eller filleryer), som underlag for damduken. ALLE skarpe steiner kan være potensielle "damdukmordere" og må fjernes/dekkes før damduken legges.

    SvarSlett
  2. Som vanlig takk for første kommentar, Trine:)

    Gode tips fra deg! Jeg har alltid lurt litt på dette med å legge gamle duker og tepper under damduken. Hva skjer med disse med årenes løp? Råtner de? Vil de lukte? Eller går det som en drøm?

    SvarSlett
  3. De vil nok med årene råtne og forsvinne, men jeg har aldri hørt om at de lukter :-\ Ellers får du jo også kjøpt spesialduk til formålet, men jeg er nå engang litt tilhenger av å bruke hva man har for hånden, som allikevel ikke er brukelig til noe annet fornuftig ;-)

    SvarSlett
  4. Endelig kan mormor hjelpe MYE. Som selvutnevnt hagedamingeniør har hun bortimot gjort alle de feil som kan gjøres og som alle vet så lærer man himla godt av akkurat det. Denne gang har jeg til og med TO innlegg fra november 2010 om dambygging. At det er en morsom ting kan ingen komme fra og derfor har mormor tenkt å rette opp alle feila fra ifjor. Gleder meg allerede..
    Utrolig energinivå på denne blomsterbergenseren, forrige uke skoging i unnarennet, denne uken dambygging. Stå på og ha en aktiv gravehelg.
    Mormor har fått roser av morfar i dag, han driver sjarmeoffensiv på fredagene! Nå må hun gå å sette dem i vann...

    SvarSlett
  5. I følge et engelsk hage program skulle en ikke bruke gamle tepper og dyner nettopp fordi de råtnet såpass fort. Tror det var noe om at det også kunne dannes en slages gass under forråtnelsen. De anbefalte alltid å bruke den fiberduken som er lagd for formålet.

    Over til steinen. Vi hadde en svær kjempe midt der som vi skulle lage en gangvei. Irriterrende nok var den der fordi en tullete gravemaskinfører hadde gravd den ned der. Da vi kjøpte huset til nedfallspris (250.000,-) for 12 år siden måtte vi gjøre litt gravearbeid i hagen. Da gav vi beskjed om at hvis han fant noen store kampesteiner kunne han bare lempe dem til side, for hagen er skrå og kjedelig uten noe fjell. (Skrekk og gru...) Men når ei kjerring sier slikt hører vi vel ikke på slik galskap....?
    Dermed gravde han den ned og vi fant den 5 cm under jordoverflaten da vi skulle lage en gangvei i hagen.
    Den var alt for stor til å få bort, dermed leide vi borr et sted der de også leide ut gravemaskiner. Vi borret noen hull og hadde i trollkraft. Derretter var det bare å vente. Og vi ventet og vi ventet enda lengre. Mye lengre enn det som sto på pakken. Vi gav til slutt opp at den delte seg noe særlig, og da skjedde det. Men det er visst avhengig av at det kommer litt varme.

    Så hvis du vil ha det gjort fort ville jeg nok prøvd med meisel....

    SvarSlett
  6. I følge min mann burde jeg visst skrevet noe annet.
    Vi hadde en stein som ser ut til å være større enn den du har på bildet. Den stakk 5 cm OPP over bakken. Dermed var det irriterende å klippe plenen for det var ikke alltid like lett å se hvor den var. Dermed begynte vi å grave. Når steinen ver gravd fram tok vi et spett og satte under og løftet opp. Når den var litt løftet opp satte vi to til tre gjerde stolper under for at den ikke skulle falle ned igjen. Deretter gjenntok vi prossesen. Etterhvert måtte vi også legge oppi endel mindre steiner dels for å støtte steinen og dels for å gi spettet støtte når en skulle løfte igjen.
    Dette tror jeg at jeg ville ha prøvd på hvis jeg var deg.

    SvarSlett
  7. Herlig arbeidslyst:) Ser du har fått tips over her, og jeg har desverre ingen ting å komme med... Min dam er en murerbalje, som skulle vært gravd ned for mange år siden... men jeg hadde ikke tålmodighet til å vente med vannlijene til vi visste hvor jeg skulle ha "dammen" så enn så lenge er den fortsatt ikke gravd ned, og jeg setter dammen der jeg vil:) Men vannliljene trives lekevel ser det ut til:)
    Lykke til med prosjektet:)London? Et besøk i kew gardens må være et must da:)

    SvarSlett
  8. Takk for både hjelp og uhjelp!
    Sitter nå i london og prøver å svare dere VIA min mobil. Litt stressigt, så skal for en gangs skyld fatte meg i korthet...

    Ja linda, noen ganger er faktisk det enkle vel så bra... Kew garden står forøvrig på programmet i morgen tidlig før regnet er ventet, gleder meg (ikke til regnet altså)!

    Skal lese begge hagedaminnleggene til mormor når jeg er vel hjemmen. Trenger alle de tips jeg kan få. Morfar er en gentleman... får bare håpe han ikke gav deg gule roser og i partall..?

    Kjære fru Trøan. Takk for lang kommentar! Tror jeg satser på forskriftsmessig duk jeg... Forresten så klarte jeg å fjerne steinen, med fatale konsekvenser. En finger ble lemlestet... Kommer nok tilbake til det i neste dam-innlegg!

    God helg videre!

    SvarSlett