fredag 15. april 2011

Haren og Skilpadden i Blomsterstjerneland

God morgen alle mine 38 beste venner og ikke minst 161 hemmelige lesere! Det er fredag og tid for et nytt "lite" eventyr her i Blomsterstjerneland. I dag skal vi høre om plantenes svar på Haren og Skilpadden. For dere husker vel Æsops fabel der den raske innbilske haren taper kappløpet mot den langsomme, men iherdige skilpadden? I fjor var jeg så uheldig å være vitne til et tilsvarende kappløp ute i hagen. Blomsterstjernen hadde som vanlig orkesterplass og kunne følge hver minste lille forbikjøring, hovering, seier på forskudd og comeback.

Tilfeldigheter vil ha det til at den ene kandidaten i dette kappløpet var ingen ringere enn Frøken Skjoldmundal, ja denne blålilla klematis-jentungen som i forgårs maste seg til en plass i missekonkurransen; Frøken Vårtegn  ...


Og det passer jo også svært bra, ettersom det har vært en ENORM pågang her siden toppløsbildene av henne ble presentert på onsdag. Folk ville ha mer (eller mindre)! Alle ville ha en bit av Frøken Skjoldmundal; presse, radio, Vi Menn, stalkere og fans fra hele Europa! De har lagt i lange soveposekøer utenfor Blomsterstjernens hemmelige hage i håp om å få et ørlite glimt av denne håpefulle modellspiren. Uten hell. Fotomodellen sliter dessverre med uren hud for tiden og vil ikke vise seg for offentligheten før Clearasilen begynner å virke. Håper dere vennligst har forståelse for dette? Ikke plag henne er dere snill...

La oss heller nyte noen bilder av Frøken Skjoldmundal fra fjorårssesongen der hun klatret om kapp med en villstyrlig Hvitregn. Hvitregn? Ja jeg er sagtens enig i at det er et litt tussete navn! Men etter sigende skal dette være en hvit variant av Blåregn? Omtrent like dumt som om grønnsisiken skulle finnes i en rød variant, spør du meg... men ingen spør meg. Blåregn kan i dagens moderne samfunn dessuten også fremavles som Rosaregn og muligens også Purpleregn? Nydelige trær eller klatreplanter er de uansett! Fargen skjemmer ingen.

Tilkludret bergsprekkbjørk
La oss heller konsentrere oss om det bebudete kappløpet? Det har seg nemlig sånn at vi har en bjørk som vokser ut av en sprekk i fjellet på husets skyggeside. Hvor den får næring fra må gudene vite (?), og jeg er naturlig nok redd for at den en vakker dag vil sulterammes og svinne hen. Derfor ønsket jeg å være føre var og supplere treet med noen fyrrige klatreplanter som kunne bruke bjørkestammen som klatrestativ. Da vil jo "ingen" merke om selve bjørken eventuelt skulle omkomme! Smart? Ja veldig...

Ettersom bjørken står i delvis skygge og dessuten er en del av Blomsterstjernens "blå-bed" setter det visse krav til hvilke klatreplanter som får lov til å bo der og ikke minst hvem som vil trives her. Men heldigvis er ikke denne hagemannen så streng at det i blåbedet kun er lov med blå kulør (blå blomster, blå jord, blå stilker og blå blader)... Faktisk så er jeg såpass moderat at både grønne, hvite og blå nyanser er tillatt, ja i tillegg til brunfarget jord...

Etter ekstremt mye frem og tilbake endte vi til slutt opp med en blålilla klematis (Mrs Cholmondeley) og en hvitregn (Wisteria Sinensis 'Alba'). Kappløpet mot bjørketoppen kunne starte... Når sant skal sies vet jeg egentlig ikke hvem av dem som var haren og hvem som var skilpadden når alt kom til alt... Antageligvis har de byttet på å være både skilpadde og hare flere ganger underveis?

Dessverre tok jeg ikke bilder av kappløpets spede start, da jeg ikke helt klarte å se at dette kunne bli spennende lesning for omverdnen. Og kanskje dette heller ikke er det? Men for Blomsterstjernen var dette svært finurlig og fascinerende å bevitne... Døm selv:

HAREN OG SKILPADDEN

Lenge vokste de side om side. Hvitregnen innerst mot stammen i grønt, klematisen i brunt til høyre. De fulgte hverandre som skygger oppover bjørkestammen, noen ganger med klematisen et hestehode foran, andre ganger med hvitregnen i knapp margin.
Det var dønn umulig å forutsi hvem som ville vinne til slutt.

Men så etter en stund... Hvor i all verden var det blitt av Frøken Skjoldmundal? Mens hvitregnen var på full veg mot målstreken (toppen av bjørken), kunne jeg ikke se fnugget av våre kjære fotomodell (klematisen)! Hun var sporløst forsvunnet... Nei her var det ikke tvil! Hvitregnen er klatreplantenes Skilpadde og store helt..?

Jeg måtte hele 1,5 meter lenger ned på stammen for å finne "Haren". Den hadde tatt seg en blund underveis for å lage blomsterknopper..? Noe så forfengelig! Typisk haren! Tenker mer på å se fin ut når den passerer målstreken enn å være først over den...

Ojsann! Men etterhvert som sommeren skred frem viste det seg at klematisknoppene inneholdt de skjønneste blomster! Og viktigst av alt; helt i tråd med Blomsterstjernens strenge fargekrav!
Nydelige blålilla gigantblomster... Hva så med Hvitregnen?

Se der ja... Den klarte rett og slett ikke stoppe ved målstreken! Bremsene var gåen og han fortsatte som en kanon rett opp i løse luften! På sensommeren da Klematisen briljerte hang Hvitregnen fremdeles og svaiet i vinden langt over bjørketoppen, men uten en blomst å oppdrive...


La oss heller flytte blikket litt lenger ned igjen...
Her var det blomsterbonansa for alle pengene (149,- hos Oasen hagesenter)!
Mrs Cholmondeleys datter leverte varene! I mørket ble hennes blomster nesten selvlysende? Utrolig!
Var det kanskje Frøken Skjoldmundal som allikevel fortjente skilpadde-tittelen når alt kom til alt?

Standhaftig og modig var hun også!
Selv langt ute i november satte klematisen nye knopper,
mens bjørken klokelig nok for lengst hadde kastet bladene ...

Det endte som det måtte...
Duknakket knakk Frøken Skjoldmundal sammen da frost og snø kom på besøk.
Knoppene forble uåpnet. Men forhåpentligvis klarte hun å suge tilbake den opplagrede blomsterfargen i knoppene og vinterlagre den i røttene slik at den kan resirkuleres i 2011?

Og sånn endte sågan om Haren og Skilpadden. Men hvem var egentlig helten og hvem var tosken i Blomsterstjernens hage? (Ja bortsett fra Blomsterstjernen selv) Ikke godt å si... Skal man kun bedømme etter voksekraft vinner jo Hvitregnen suverent. Skal man bedømme etter blomsterprakt er det ikke tvil om at Klematisen stikker av med førstepremien! Men hva om vi ser på hvem som klarte å porsjonere energien best i 2010? En knoppeløs uendelig lang Hvitregn klar til å gå amok fra fot til topp med sin oppsparte energi i 2011, eller en utslitt Klematis som fyrte opp alt kruttet i sin første sesong og endatil ødslet den bort med vinterknopper som aldri ble utløst?

Nei jeg trenger som vanlig hjelp av dere 199 lesere!

Hvem er den egentlige Haren?
Hvem er den rettvise Skilpadden?

Ønsker dere en god palmehelg!

As ever,
Blomsterstjernen

4 kommentarer:

 1. Hvem som er haren og hvem som er skilpadden er ikke godt å si. Likevel holder jeg en god knapp på Klematisen! Den satt jo med essen hele tiden, med sine praktfulle blomster! Hvitregnen din prøvde jo bare å vokse inn i himmelen, kan du si! Hvem får glede av den der?
  Herlig skrevet innlegg. Jeg sitter her og humrer over din karakteristikk av din frøken! Hysj! Ikke si det til henne da!
  Ha en flott påske!

  SvarSlett
 2. Takk Krepsemor!
  Heldigvis er Frøken Skjoldmundal analfabet. Og det hun ikke vet har hun heller ikke vondt av...

  Flott. Da krysser jeg av for en stemme på Klematisen.

  Er veldig spent på hvilken taktikk hvitregnen planlegger i år? Vokse videre opp i himmelriket? Eller kanskje i bredden bortover mot Russland? Men jeg har en drøm om at den lager de deiligste hvite drueklaser som man ikke må spise av.

  Noen der ute som har plantet hvitregn? Hvor lenge må man vente før de tør blomstre? Har hørt at blåregn av og til venter i en 20-30 år før de slipper seg løs?

  B*

  SvarSlett
 3. Hujedameg,hvilket race... ble helt matt! av kappløpet eller den elleville bergenskommentatoren er ikke godt å si..Friskt og morsomt :)

  SvarSlett
 4. Skøy!
  Men jeg vil herved avkrefte, en gang for alle, at det ikke er Davy Watne som skjuler seg bak masken til Blomsterstjernen...

  SvarSlett