fredag 25. mars 2011

Ingen dans på tulipaner

For et slit! For en utmattende kraftanstrengelse! Nei jeg har ikke gått Birkebeinerrennet. Det er verre enn som så. I dag var det Blomsterstjernens tur til å være hjemme med sine 2 omgangs-syke smårollinger... Finnes det egentlig noe mer slitsomt i hele verden? Neppe. Sutring, grining, okking fra både liten og stor fra 5:05 til 19:03... Fjorten dryge timer... Om jeg kunne velge (noe jeg ikke kunne) ville jeg mye heller foretrukket 14 timer med mandig motorsaging eller til nød like mange timer på kne i et ugressbed.

Jo, såvisst elsker jeg å være sammen med barna mine! Minst like mye som jeg elsker å være med rosebuskene mine. Men når barna er syke er det like morsomt som om rosebuskene skulle være infisert med Round-up... Ja det er  rett og slett ingen dans på roser!

Forresten... for et tåpelig uttrykk!!! Er det liksom en fryd å "danse på roser"? For det første er jo rosene som oftest fulle av torner, for det andre vil jo rosebuskene knekke og i verste fall dø om man danser på dem. Nei takk, da vil jeg heller danse på orangebrune Tagetes... Uttrykket er paradoksalt nok nesten like dumt som det engelske: "every rose has its torn"... Jeg mener da vitterlig at damen bak skranken fortalte at min nyinnkjøpte Hurdalsrose (plantet i fjor høst) skulle være tornefri?

Jaja. Nok om det. Selv om det ikke akkurat var som en "dans på Hurdalsroser" (men snarere som en nakendans i bjørnebærkratt) å være hjemme med de sykelige, fikk ihvertfall hjernen god tid til å begynne å gruble på tørrmurbedets skjebne i 2011... For når barn er sutrete og okkete hjelper det ofte å gå bort i stuevinduet for å kikke etter pip-pipper eller mjau-mjauer eller lignende.

Men fars tanker og blikk går selvfølgelig rett forbi både pippen og pusen, det har kun én ting i sikte; tørrmursbedet i bakgrunnen. Dette bedet er som en skattkiste og rommer tulipaner om våren og roser om høsten, hele tiden akompagnert av Blomsterstjernens fantastiske hageputekompiser... Ikke rart at hjernen gikk amok, igjen...

Når jeg myste godt kunne jeg erindre hvordan tørrmursbedet så ut i fjor vår...

Det er bare én ulempe når man kombinerer intens hagegrubling med livsgnist-reduserende barnesutring... Håret blir grått i rekordfart! Jeg fikk spontant hårsjokk da jeg i kveld kl 19:04 gikk inn på badet. I speilet så jeg George Clooney, ihvertfall frisyren hans...


Blomsterstjernens hjemmekontor: Garnier hårfarge, en orkidé, en syntheseizer, en øl og et stearinlys

For å si det sånn, så forsvant den frisyren raskere enn den dukket opp, faktisk i løpet av knappe 25 minutt. Jeg skal ikke røpe hvordan, men kan si såpass at det var en av ingrediensene i bildet over som gjorde susen. Brukte jeg det levende lyset til å svi av de grå hårene? Drakk jeg bort gråstanken (med 1 øl...) eller endte jeg rett og slett opp med å påføre brun damehårfarge? Alle som har litt skole vet jo uansett at samtlige tre valg, både stearin, øl eller Nutrisse Cream, er svært kortsiktige løsninger. Det er vel som å hive en sekk ny brun jord oppå ugresset? Fint i et par dager.Takk for at du i siste avsnitt deltok på Blomsterstjernens Rosablogg...

Hvor var jeg hen? Jo "Tørrmursbedet". Før 2010 sesongen plantet vi mengdevis av tulipaner i dette bedet. Såvidt jeg husker var det en blanding av 3 typer; den varmrosa "Menton", den lilla "Negrita" og den lyserosa "Pink Impression"? Usikkerheten skyldes at dette skjedde før jeg ble forvandlet til Blomsterstjernen...

Som nybegynnere var vi svært spente på om tulipanene ville komme igjen neste år, som jo er ensbetydende med i år... For å være på den sikre siden hamstret vi inn 40 nye tulipaner fra Hageglede.no. Rosa-hvite Ollioules og Hatsuzakura(?) ble med god hjelp av en frisk blomsterprinsesse på 3, stappet i jorden i fjor høst. En helgardering som i verste tilfelle resulterer i kun de 2 sistnevnte typene men som i beste fall kan gi et herlig fargeflor i 5 nyanser!

Dere kan sikkert skjønne at Blomsterstjernen er spent som en unge (en frisk unge...). Det har vært en beinhard kamp på liv og død. Det er bare såvidt jeg har klart å holde fingrene vekke fra granbaret som dekker tørrmursbedet. Forstå-seg-påere vil jo ha det til at man helst ikke skal fjerne rosedekket før langt ut i fellesferien, i fare for at rosetottelottene skal svi seg... Såpass tålmodig er ikke jeg! Men jeg kan ha tilbøyelighet til å forstå hva de vil frem til... Jeg er jo sjeleglad for at jeg på mirakuløst vis har klart å holde fingrene av fatet enn så lenge. Den siste uken har nemlig vært en smule lunefull:

Sommer på mandag...

Vinter på tirsdag...

Vår på onsdag...

Vinter igjen på torsdag...

Jeg benyttet heldigvis sjansen da det var noen sekunds vårstemning i hagen, og fikk endelig en ørliten smugtitt på bedets tilstand... Som seg hør og bør vendte jeg blikket først mot mine kjære Hageputekompiser:

Joda... Grønn og frodig hagepute, akkurat som forventet! Bare rart den ikke blomstrer allerede?


Ånei!!! Årets første hageputesjokk!
Den ene av mine hageputekompiser ser nøyaktig ut slik håret mitt gjorde for 25 minutt siden...
Grått, dødt og livløst!?!

Dobbeltragedie! Jeg har jo siden tidenes morgen skrytt uhemmet av disse fantastiske aubrietaene mine, men så viser det seg at de legger inn årene av noe så gjestmildt som en ussel Bergens-vinter? Faktisk var 4 av 6 hageputer i overkant tufse ved nærmere ettersyn...

Men neida. Jeg vet bedre enn som så! Man skal ALDRI, jeg gjentar ALDRI(!) avskrive en hageputekompis! De kommer ALLTID, jeg gjentar ALLTID(!) tilbake med voldsom kraft! Sann mine ord. Jeg kan nesten garantere at denne lille gråhårete stygge andungen om kun et par måneders tid vil være den fineste svaneputekompisen vi noen gang har sett! (håper jeg da...)

Rosene strunter vi i enn så lenge, la oss utsette bekymringene til litt ut på sommeren. Men hva med tulipanene? Blir det tulipanbonanza? La oss sniktitte under granbaret litt... Hysj.. ikke si det til noen... Det kan jo komme kald luft på rosetottelottene...

Ojoj... Her popper de jo opp som paddehatter (skjønt jeg ikke kan erindre å ha sett en slik hatt før?)
Nei nå har Blomsterstjernen gått for langt!?
Man anlegger rett og slett ikke tulipanbed langt inn i granskogen?

Kan den tusseladden som foreslo å bruke granbar som rosetildekker vennligst rekke opp hånden? Den personen får reprimande og må komme hjem til meg sporenstreks og fjerne samtlige barnåler som ligger igjen i bedet etter at vinterstormen har endevendt granbaret... Kan det i det hele tatt være fordelaktig med alle disse barnålene i jorden? Verken roser, tulipaner eller hageputer er vel strengt tatt surjordsplanter? Nei til neste år skal jeg bruke vadmelsekker, sann mine ord! Bare jeg finner ut hvor får man kjøpt den slags klenodier...

Ojboy!  Jeg kan skimte minst 2-3 forskjellige farger på spirene...
Den nærmeste spiren ser ut til å ha født firlinger også!

Ved første øyekast ble jeg jo sjokk-glad da jeg observerte at så mange tulipanløk hadde overlevd og enda til formert seg! Jeg registrerte både tvillinger, trillinger, firlinger og til og med syvlinger rundt om i bedet! Men før jeg visste ord av det dukket det opp mørke skyer av bekymring. Har tulipanene egentlig nok løk-kraft innabords til å fore alle sine barn? Eller dør både barn og mor i barselfeber? Hjelper det å gi dem nødhjelp? Send SMS til 1983. Kan man legge litt "nødproviant" rundt tulipanene slik at de kan forsyne seg når de blir sultne kanskje? Hvilken type gjødsel liker egentlig tulipaner?

Hæh? Har tulipanløkene føtter? Kan ikke huske å ha plantet løk så langt oppi roserøttene?

Det er altså med stor glede jeg kan meddele at det ser ut til å komme millionvis (for ikke å si hundrevis) av tulipaner i 2011! Antageligvis enda flere enn i fjor! Kan knapt vente! Tulipanene ser ut til å vokse i en enorm fart samtidig som det bryter opp nye spirer på de merkeligste plasser i bedet, som fra et utømmelig lager. Det virker nesten som om løkene har fått ben å gå på? Er det teoretisk mulig at løkene kan "vandre" i bedet? Det dukker nemlig spesielt mange tulipanspirer opp inne blant roserøttene, og der satt jeg vel ingen løk..? Ser ut som om de har råttet seg sammen for å holde varmen gjennom vinteren.

Blomsterstjernen er jo vant til skuffelser men han har et berettiget håp om et bugnende tulipanbed rett rundt hjørnet? Det aller gøyeste med de utvalgte tulipanene er jo at de ikke åpner knoppene simultant. Noen arter er tidlige mens andre er sene. På den måten overlapper de hverandre og holder liv i bedet nesten helt frem til rosene står opp.

Jaja. Som vanlig står jeg igjen med en haug retoriske spørsmål.
Men dersom det finnes noen flinke lærerinner der ute kan dere sagtens få lov til å svare allikevel:

- Kan løkene vandre?
- Hvor sannsynlig er det at både morplante og babytulipaner gir blomst?
- Kan man gjødsle tulipaner eller nyter de kun medbragt?
- Får man kjøpt vadmelssekker? Eller er vadmel gått av moten? Er det fløyel i år?
- Kan de beskyttende barnålene føre til dårlige vekstforhold for tulipaner og roser?
- Er det smart å støvsuge vekk barnålene i bedet?
- Har jeg overvurdert hageputene?

Ønsker dere en deilig fredag og en god helg!

As ever,
Blomsterstjernen

17 kommentarer:

 1. Det ble altfor mange og vanskelige spørsmål på en gang for mormor og aldri klarer hun å hjelpe blomsterstjernen. Men hun gleder seg voldsomt til å se tulipanene i blomst. Tror forresten tulipaner godt kan gjødsles også etter blomstring, da lagrer de næring til året etter, har et vagt minne om et bed med elefantører, (les forvokste tulipanblader)og flott blomstring året etter! Ha en tuliflott helg!

  SvarSlett
 2. Joda Mormor, du er ALLTID til stor hjelp:)
  Du ser ut til å leve et deilig haveliv på Solbakkjen!
  Prøvde å finne ditt innlegg om "Forvokste tulipanblader", men klarte det ikke...

  Kan ikke du legge ved linken?

  Snx
  B*

  SvarSlett
 3. Som vanlig fornøyelig lesing en fredags formiddag :-)Det er vel ikke sikkert at alle småløkene dine vil blomstre i år, men gjødsler du godt utover våren og forsommeren, før bladene visner ned, har du gode muligheter for enda flere blomster til neste år.
  Ikke gi opp hageputene ennå. Klipp vekk det som er dødt og avvent. Mye mulig det kommer nye friske skudd fra rota, bare de får litt tid på seg.
  Støvsuger i blomsterbedet ville jeg kanskje droppet ;-) Barnålene gjør ingen skade, men spesielt dekorative er de jo ikke. Det sammen med latskap, er noe av årsaken til at jeg aldri dekker mine bed med noe som helst. Heldigvis forsvinner de litt etter litt.
  Ha en strålende helg i vårsola :-)

  SvarSlett
 4. Takk Trine!
  Men hva gjødsler man løkene med?
  Spiser de av samme matfat som rosene?
  Det er fantastsik spennende å følge med på alle de små spirene som popper opp både her og der i hagene nå!

  Hageputene skal til frisørern i neste uke. Kort ved ørene, pigg oppå og langt i nakken som vanlig...

  Det var betryggende å høre at barnålene ikke gjør skade! I fjor rakte vi forisktig med en liten hagerake mellom tulipanene og fjernet det grøfste av juletreavfall. Deretter la vi på litt ny jord på toppen av bedet, og vips var det herskapelig:)

  SvarSlett
 5. Sorry Blomsterguden! Det finnes ingen innlegg om elefantører, mente bare å forklare begrepet.
  Mormor trenger tid til å tenke seg før rådene kommer ; ift granbardryss kan jeg bare varmt anbefale juletre og dekke av furu. Her i gården er det nesten slik at jeg nesten ikke orker å kvitte meg med det vintergrønne dekket,like friskt, ikke en nål er tapt, det er like før jeg kan igjennoggjennbruke det til jul , trenger bare litt trelim og spiker. Litt leit,snufs, å si farvel til et sånt juletre men det er jo snart påske og julen definitivt over, og det må jo mormor snart innse.

  SvarSlett
 6. Hehe, var det sånn å forstå?
  Til neste år skal jeg ha et juletre av vadmel. Så kan jeg bare klippe det opp etter jul å legge det i rosebedene.

  SvarSlett
 7. Tulipanbedet ditt kommer til å bli en frodig oase når bare snøen drar seg bort, og varmen kommer litt etter litt! Og for ikke å snakke om oss frosne sjeler, vi tøer vel opp igjen vi også, tror du ikke? Akkurat nå drømmer jeg mest om varmere land, for her snør det bortover, og blåser snøen rundt oss....Brrrrrr, liker absolutt IKKE!
  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
 8. Hei, hei,

  Det er ganske forfriskende å lese her inne hos deg, det høres ut som om du lærer på den samme måten som meg, den harde (smiler)Jeg er heller ikke i stand til å fatte meg i korthet, eller holde meg til saken alltid for den saks skyld.

  Om tulipaner og gjødsel vet jeg dessverre ikke hva de liker av gjødsel og når, jeg får dem ikke til å overleve i mine våte leirjordsbed.

  Men hageputer har jeg, de blir bare større og større, for hver år. Selv om de kan se døde ut, er det ikke alltid de er det. Tror bedet ditt blir fint jeg. Jeg synes ikke man kan få for mange hageputer jeg, men så liker jeg masse blomster jeg da.

  Håper barna er bedre, god helg

  Klem fra Lisemoren

  SvarSlett
 9. Tok på sine lesekontaktlinser, og leste med stor fornøyelse ukens akkurat passe store mengde med ord :)

  Må forøvrig si at jeg nok misunner deg mengden med snø - eller mangel på mengde med snø i hagen! Det er alt for langt å måke seg ned til der mine tulipaner skal kikke opp..

  Sender en god dose tålmodighet til deg, og ønsker om god bedring til de små.

  God helg!

  SvarSlett
 10. Hei på deg i natten

  Strieduk får du på Plantasjen.

  Jeg gjødsler tulipanene med hønsegjødsel.

  La de stå så lenge som mulig etter at de er avblomstret. På den måten får løken samlet ny kraft til å blomstre igjen påfølgende år.

  E

  SvarSlett
 11. Gøy side Truls!

  SvarSlett
 12. Hei igjen og takk for nye tips!
  Beklager at jeg er pittelitt treg med å tilbakekommentere, men grunnen er at i går ble det plutselig "sommer" i hagen igjen. Dessuten var barna både friske og svært tidige.

  Hagen lokket umåtelig. Vi klarte selvfølgelig ikke vente... vi bare måtte sette i gang med Hagedamprosjektet vårt! Spennende saker. Men selvfølgelig våknet vi opp til vinter igjen i dag. Kjedelig:(

  Kjekt at Lisemor er blitt ny følger! Velkommen, forfølgelsen er gjensidig... Og akkurat som henne kan jo heller ikke Blomsterstjernen få nok av disse såkalte hageputene (blomsten altså, ikke sånne man sitter på). Og jeg er 100% sikker på at de overlever absolutt alt! Jeg så antydning til nye spirer ved røttene (til alt godt)...

  Vi har det tross alt bedre enn Myh og Krepsemor. Her smelter snøen heldigvis ved det første solgløtt:)

  Nefertiti: Strie var det selvfølgelig! Hvor fikk jeg vadmel fra? Typisk for menn som ikke har hatt søm & farge...

  Ja dette er virkelig en gøy side, Anonym...
  Skal hilse min manager Truls.

  SvarSlett
 13. haha, enda en spinnvill Bergenser..men så lenge hoved-tema er hage,makter jeg å lese et helt innlegg,for du ER jo morsom må jeg innrømme. Legger meg til..altså,ved..ehh.....
  Hilsen Tone, en Møring..(mør..?)

  SvarSlett
 14. Velkommen Tone! Du vet å gjøre en Stjerne glad:)
  Jeg har et uomtvistelig mål om at det til en hver tid skal være flere følgere enn innlegg her på Blomsterstjernebloggen! Pr dags dato har vi 26 innlegg og 34 følgere, så vi er i rute!

  Men du kan våge deg å melde deg av:(
  Hehe.

  Ser du er blomsterdekoratør, da har du sikkert god smak:)

  Vi leses.
  B*

  SvarSlett
 15. Heisan !! Fann veien til bloggen din via moseplassen. Falt for den kommentaren om å vinna på basar i Hegglandsdalen.... har berre vore på russafest der eg !! Men så poppa eg inn på eit ,for meg, svært aktuelt tema: kor lenge orker mine tulipaner å koma igjen med det stellet dei har fått av meg ? Tenker at eg no skal finna den ultimate løysinga her på din blogg. Rosestell treng eg også absolutt eit kurs i. Skjøner ikkje kvifor eg må vente med å klippa rosene til dei har fått små fine grøne blad..... Jaja, har hatt rosebusker to år no, utan dekke... Kanskje litt mildare her ute mot havet som eg bur ? ha det godt. Kjem gjerne innom igjen.

  SvarSlett
 16. Jeg fant også veien til via moseplassen. Dette var artig lesning:)Kommer gjerne innom igjen her:) Jeg gjødsler løkplantene med med benmel...
  Og jeg har ikke hørt de klage...

  SvarSlett
 17. Hei hei Tullik!
  Takk for at du stakk innom! Om jeg kunne velge ville jeg mye heller dradd på russefest enn på basar i Hegglandsdalen... Misunnelig på deg:)

  Ang tulipaner, så ble jeg rett og slett fryktelig nervøs da jeg i går leste siste nr av "Hagen For Alle". Der står det klart og tydelig at tulipanløk kun er ett-årige!?! Om vi ser blomster år etter år så er det ikke fra originalløken men fra nye sideløker? Stemmer virkelig dette?

  Som oftest tar det etter sigende 2-3 år før sideløkene er klare for å blomstre... i følge bladet. Å nei!!! Da er antageligvis alle tulipanspirene jeg ser i bedet mitt kun vegetativ vekst uten blomst?

  For en begredelig vår jeg går i møte...

  Linda gjør nok rett i å gjødsle med benmel! I følge "Hagen for alle" skal man gjøre dette lenge før tulipanene står i blomst, da har de sjans til å ta til seg næringen før det er for sent.

  SvarSlett