fredag 3. juni 2011

Stjålne buketter smaker søtt...

Mannen bak denne aldeles vidunderlige Blomsterstjernen var nylig toastmaster i et bryllup. Et nydelig brudepar i nydelige omgivelser! Urdihuset på Gyldenpris anbefales på det varmeste dersom man har sans for oppstrammet bonderomantikk. Søyler og utskjæringer i rokokkostil glitret i toastmasterens øyne, men klarte likevel ikke helt å skjule at den forlorne "prakthagen" i nordvest kanskje kunne trenge en ørliten reprimande...

I gamledager bodde det sågar både hoffagenter, konsuler og anerkjente malere i huset - som den gang var en praktfull strandeiendom. Selveste Edvard Grieg løp visst både titt og ofte barfot over de maleriske engene mellom huset og sjøen. Selv om blomsterengen i dag er byttet ut med falleferdige rustne fabrikker og Edvard Grieg er byttet ut med Torhild Sivertsen (Tomboy Torhild) har selve huset bevart sin glans og vel så det!


Men det er svært farlig for lommeboken å tilbringe tid i trivelige omgivelser! Man blir så voldsomt inspirert... "Vi vil også ha sånne sofabord, sånne søyler, sånt flygel og ikke minst sånne peonbuketter i vasene!" Blomsterstjernen er heldigvis alltid parat. Han bare måtte forevige de enkle men delikate peonbukettene som fantes i hopetall i bryllupslokalet. Det var bare et lite problem... Han ønsker jo for en hver pris å ikke bli tatt på fersken i å knipse blomsterbilder. Det passer deg rett og slett ikke for mannfolk... Men Blomsterstjernen aner heldigvis alltid en råd. Bruden ble følgelig rundlurt til å posere i sofaen slik at fotografen samtidig fikk med peonbuketten i bakgrunnen... Sleipt men smart.

Rosa peon vs Hvit brud
(fotografen var så opphengt i lysestaker og peoner at han ikke fikk med hodet til bruden i bildet)
(men hun var nydelig, sann mine ord!)

Kånemor fikk som seg hør og bør ikke sove særlig godt den påfølgende natten. Hun drømte nemlig ustanselig om lyserosa peonbuketter i stuen, på kjøkkenet, i loftstuen, på badet, i boden, inne i kneveggen, ja strengt tatt alle plasser det var teoretisk mulig å plassere en liten vase.

Dessverre er det sånn at det i Blomsterstjernens hage nærmest er forbudt å plukke buketter, enn så lenge. Ettersom hagen kun er 2-3 år gammel er samtlige stauder og trær alt for pubertale til å høste av! Det er ihvertfall helt uaktuelt å drive barnerov på de 3 peonbuskene våre! De er fredet i laaang tid enda!!!

De 3 peonbuskene klarer kun å levere en eneste knopp hver og er følgelig fredet i uoverskuelighet!

Så da barnevakten (bedre kjent som farmor) endelig kom for å levere tilbake småtrollene og ikke minst bilen, ble både farmor og Blomsterstjernen pisket ut kl 17:45 (en lørdags eftermiddag) for å kjøpe lyserosa peoner i hopetall. Vaser skulle fylles!

De nymonterte sommerdekkene fikk virkelig kjørt seg! Første stopp; blomsterbutikken på Sletten Shoppingsenter! Der var de selvfølgelig utsolgt for lengst... Hva med Meny? Kun visne oransje roser igjen... Nei takk! Passaten ble giret opp i tredjegir (!) med kurs for Fantoft Hagesenter, som heldigvis har fått nye eiere og holder åpent helt til kl atten om lørdagene! Snakk om flaks! 

Kl 17:54 håndbrekksladdet Blomsterstjernen bilen på plass utenfor hagesenteret. Men herberget var fullt. Fantoft hadde kun noen mørkerøde (!) visne peoner som selv ikke betjeningen ville selge oss. Hva så med Safari rett over gaten? Kunne de påta seg rollen som reddende engel? Uret slo 17:59 blank da vi heseblesende entret matbutikken. Et godt blomsterutvalg til tross, men ikke en eneste peon å se!!! Å nei!!! Hva skulle vi si til kånemor? Ville hun gråte resten av helgen? Ville Blomsterstjernen bli forvist til iskaldt pliktarbeid i hagen som straff denne lørdagskvelden?

Men farmorer vet råd! De har heldigvis ofte vært ute en blomstervasedag før... "Vi finner noen rhododendroner!" proklamerte denne snarrådige farmor. Ja selvsagt! De er jo nesten like fine som peoner... Men igjen. Rhoddisene i Blomsterstjernens hage er alt for små til at det er lov til å plukke av dem! Så da måtte vi ty til plan B, eller var det egentlig plan C? Vi måtte ut å knabbe (dvs låne/stjele)...


IKKE PLUKK DISSE! Minefelt er utlagt...


Å knabbe rhoddiser på høylys kveld er ikke så lett som det høres ut som, ihvertfall ikke når man ønsker å fremstå som et ekte mannolk... Rett nok er det ganske mandig å stjele, men ikke blomster... Dersom en mann blir observert fiklende inne i en rhododendronbusk vil man nok umiddelbart gjenåpne minst en av avdelingene på Reitgjerdet og sende mannen sporenstreks dit hen...

Igjen kan vi heldigvis stole på farmorer! Å "låne" blomster, det være seg rhoddiser, syriner eller kristorn, er nærmest et levesett i den generasjonen. Og blir man tatt på fersken (eller aprikos) er det bare smil og se hos den forulempede! "Ja du må bare forsyne deg! Kjekt at flere får glede av buskene mine..." Farmor fylte følgelig opp lommene med rhoddisblomster i alle regnbuens rosanyanser, og overleverte dem dernest til Blomsterstjernen i en dikret Rema-1000 pose...

Mission completed! Konemor ble hoppende glad av fangsten og satte i gang med å fylle vaser resten av lørdagskvelden. Og resultatet ble ganske fint spør du meg! Spør meg da!!?

På kjøkkenbordet

På stuebordet

I loftstuen

I nisjen

Det anbefales forøvrig på det varmeste å lyssette buketter eller annet du kan like å kikke der på... I Blomsterstjernens hus finnes det minst 4 lyssatte nisjer der man kan utstille dagens favoritter!


Lyssatt stjålet rhododendron gir en helt ny dimensjon!
(Det var forøvrig Miran Tepes som kjørte lyset)


Inne i kneveggen fant Blomsterstjernen denne kreasjonen...

Ikke et rom fikk stå urørt! Selv uteboden, bilen og barnevognen fikk sine rhoddisbuketter. Og det beste av alt var at det hele var helt gratis samtidig som vår egen hage fremdeles står helt urørt! Det gir også en svært god følelse å vite at bukettene var stjålet, om enn med sannsynlig samtykke!

Stjålne buketter smaker nemlig deilig søtt... (inntil de visner 2 dager etterpå)

Ønsker dere en samvittighetsløs fredag i en stue full av stjålne buketter...
(dersom du er hunkjønn vel og merke...)

Mvh
Blomsterstjernen

13 kommentarer:

 1. Her ble det råååsa ja! (oversatt: rooosa)En skal altså ikke kimse av eldre damer, de har nok vært ute i andres hager før ja. Smart dame. Og stjernen er lett å lede..ligger snart an til å bli en lederstjerne tro??
  Trur neppe jeg trenger å spørre om du syns det ble fint, men siden du oppfordrer til spørsmålet, skjønner jeg du har mye mere å si om den saken..
  Deler absolutt din utålmodighet på rimelige nyplanta herligheter,sukk
  Hilsen Tone i Drømmeriet

  SvarSlett
 2. Så genialt å "låne" noen lekre Rhoddiser =) Jeg spør deg, og svarer selv, for de ble jo myyye finere enn peonvaseblomstene på det nevnte lokale med brud og det hele! Ja, rett og slett "knasent", som vi sier iblant, når vi ikke finner på noe bedre ;o)
  Og heldige dere som har en sånn sporty mor/svigermor/barnevakt!
  Ha en kjempefin og blomstrende helg!

  SvarSlett
 3. Ble det fint? Joda, så jo det. Dere har det kjempelekkert, og enda lekrere ble det jo med sjølstjålne blomster! Jeg løp straks ut i hagen og gikk amok i syrinen. Ble kjempefint - helt til en viss 3 år gammel dame sa: mamma, se! Lille larven aldrimett går på spisebordet vårt!
  Yuk! Så mye natur vil vi jo ikke ha...
  God helg til deg og kånemor.
  PS. Neste gang du skal smake på blomster, så anbefaler jeg noe litt mer spiselig, f eks stemor pyntet med surgress og noen lekre rabarbraer...
  hilsen Birthemor.

  SvarSlett
 4. Hehe, vittig! Kjenner meg SÅ igjen, ile rundt rett før stengetid i butikker etter noe man MÅ ha! Jeg kjøpte nydelige peoner (se bilder i bloggen) forrige uke i den lille blomsterbutikken, som jeg nå ikke husker hva heter, men ligger mellom Bybanestoppet og Torgalmenningen. Peonsesongen er vel på hell nå, er den ikke? Ihvertfall virker det som om peonrushet i butikkene er i ferd med å avta for i år. Men hva kan da ta over mon tro? Roser er liksom ikke like rufsete, de er kjedelige i forhold til peoner.

  SvarSlett
 5. Å så rosa da gitt,jentefarge som de sier i barnehagen ;-DD.Kansje du ville ha guttefarge i stedet ;-D Her i huset må nok kånemor ordne med blomster selv skal det bli noe ;-D
  Go helg med og uten lånte blomster.

  SvarSlett
 6. Hei! Snubla over bloggen din - og ble sittende her og lese og småhumre meg gjennom ene innlegget etter det andre. Du skriver så bra - og har en humoristisk touch over det hele. Me like!!! Fikk lyst til å "låne" litt rododendron hos naboen jeg også - synes det ble like fint som med peoner!!! Og så fint det ble med blomster i nisjer som blikkfang - jeg har planlagt en hel vegg som skal gjøres om til skjulte skap, glasskap og nisjer!!!
  Jeg kommer tilbake på besøk, blir spennende å følge hagen din. Må legge kommentar som anonym da blogspot ikke er helt patent for tida!
  Hilsen Hagealven

  SvarSlett
 7. Hei!

  Takk for alle skøyale meldinger, og beklager aaaaaaaaaaaaaaaalt for sene tilbakemeldinger fra meg! Helgen har beklageligvis vært proppet med både hagearbeid og utdrikningslag, om enn ikke i kombinasjon. Endelig har jeg tid til litt teoretisk hagearbeid...

  Jeg registrerer at både Tone og Wenche mener dette var litt vel rosa til en mann å være..? For det første var rosa en skikkelig mannefarge i oldtidens Kina (så det så!) og for det andre må jeg rett og slett innrømme at guttefargene gusjeblå, brun og svart taper elegant mot rosa, lilla og fiolett (om ikke det er det samme som lilla da?)

  Dessuten fant vi ingen knasne brune, blå eller svarte rhoddiser... Men skal den dag i dag dra på Fantoft å bestille et knippe brune og svarte rhododendroner, så jeg ikke går i fellen igjen.

  Birthemor har helt rett i at det av og til kan bli "for mye natur" innendørs. Spesielt når bukettene begynner å leve sitt eget liv. Mitt største mareritt er å finne klypedyr i stuen!!! Jeg husker med skrekk at naboen en gang på starten av 80-tallet hadde et klypedyr hengede å dingle på underarmen... Visstnok en smerte verre enn å føde!? Noen andre som har erfart et klypedyrbitt? Forresten Birthemor. Vokser virkelig syrinen i din hage eller måtte du ut å låne litt? Håper på det siste...

  Millie-Moi: Jeg vandret selv forbi den nevnte blomsterbutikken mellom Torgalmenningen og bybanen på fredag. Blomstersjokk!!! Fantastiske peonbuketter lekkert dandert i grått innpakningspapir er forlokkende selv for mannfolk! Men jeg måtte sevfølgelig holde fingrene av fatet... alt for mange øyne nede i sentrum for en som ønsker å holde sin blomsterinteresse godt skjult for omverdnen...

  Men jeg skal fortelle deg hva som skal overta for peonene. Det er nok Hortensiaene? I den samme butikken hadde de de nydeligste hortensiaer til salg i flettede kurver. Blomstene var verken brune eller svarte, men i yndige nyanser av gammelrosa, svaklilla, indigo og fiolett! Holdt på å få hjerteinfarkt!

  Veldig hyggelig å lese kommentaren fra Hagealven! "I Laik" En hel vegg full av nisjer høres fint ut! Får bare ikke håpe det er en "bærevegg" du skal uthule:)? Velkommen tilbake med link til din egen blogg senere.

  Vi sees!
  B*

  SvarSlett
 8. Men hva er stillingen? 1-0, 2-0, 3-0?

  SvarSlett
 9. Ha ha!! Det er høysesong for slike aktiviteter nå. Diskuterte akkurat syrinknibbing med "Misarella", og jeg ser at "Guttemamma" har vært på lupinslang. Jeg er sikkert beryktet her i nabolaget mitt. Det rasler i syrinbuskene, og en rød sykkel suser så avgårde..

  Nydelige buketter med roddhiser!
  Og ja, Urdihuset er nydelig! Var der for litt siden i et utdrikningslag. Fikk servert nydelig mat laget av selveste Torill Sivertsen:)

  SvarSlett
 10. Aldri hatt oversikt på stillingen, mellomste Tigergutt sa til moren på sidelinja :
  "Du har ikkje peiling og du trenge ikkje komma , dette er jo rene lidelsen for deg!"
  Gutten er Norgesmester i rugby uten at mor har vært på en eneste kamp. Rart med det, ungen er blitt folk, han også! Unger avslører slikt, vet du, bedre å være ærlig! Derfor målløs, kanskje!
  Eller kanskje fordi denne Bergenske skikken med å knabbe blomster rundt forbi, ikke har nådd Stavanger ennå! Eller kanskje fordi noen har fordommer mot menn som står for meningene sine!
  Eller fordi dette rett og slett ble veldig forvirrende!

  SvarSlett
 11. Mormor: Tror rett og slett det bare ble veldig forvirrende? Men blomsterslang kommer nok til Stavanger rundt 2014-2015. Hvem er forresten denne "noen" som har fordommer mot menn som står for meningene sine?

  Fjordlykke: Da skal jeg være på vakt! Neste gang jeg ser en rød sykkel i nabolaget mitt skal jeg låse hageporten med fjorten segl;)

  Korrekt! Maten til Tomboy Torhild er veldig god! Jeg fikk til og med hilse på henne der hun kokkelerte! Holdt på å besvime...

  SvarSlett
 12. Hortensia! Så klart! At jeg ikke tenkte på det! Det er jo genialt. Nyyyydelige blomster er det rett og slett. Har en stor potte med lilla/hvite hortensia på terrassen, de holde seg fremdeles til tross for øs-pøs-været. Men de henger litt med de tunge hodene sine, rett skal være rett. Men hortensia innendørs er jo også nydelig, både i potte og nå sommerstid - kanskje aller finest i snittblomstfasong.
  Og ja, den der blomsterbutikken kan virkelig sin innpakningsteknikk, stilig grovt gråpapir mot nette blomster. Lekkert!

  SvarSlett