fredag 11. mars 2011

Forbudne Georginedrømmer...

Dere kan sikkert forstå at en betraktelig god del av min fritid, arbeidstid og ikke minst kvalitetstid må lide for all denne hensynsløse bloggingen? Hva sa du? At jeg kun publiserer en gang i uken mens topp-bloggerne publiserer daglig? Ja det er helt sant, og jeg miskunner dem virkelig denne spontane effektive egenskapen! De skriver jo så kort og så leservennlig!

De aller beste bloggerne slenger enkelt og greit ut et enslig bilde av sin nye lebestift, gjerne akompagnert av 3-4 beskrivende ord, f.eks "Denne digger jeg!". Vips er man ferdig med dagens blogginnlegg og de 100.000 faste følgerne er helt i ekstase! Blomsterstjernen er nok dømt til å forbli en bunn-blogger...

Men dessverre og heldigvis krever fans av "96% Blomst & Have - 62% Hus & Hjem - 47% Tull & Tøys" litt mer format! Dere tar ikke i mot hva som helst! Om jeg har forstått det riktig skal det være minst 1300 ord i et blogginnlegg før dere gidder å lese det? Og det passer jo egentlig helt perfekt da det for meg er så godt som teoretisk umulig å skrive kortere enn nøyaktig de nevnte 1300 ord.... For et sammentreff. Men ironien er jo at når man skriver så mye om hagen får man rett og slett ikke tid til å planlegge eller jobbe i hagen... Kånemor har følgelig mast i ukesvis, månedsvis om at vi nå må begynne å planlegge sesongens planter, men det har jo vært så travelt her i bloggverden... Mens bloggen blir frodigere og frodigere lar jeg hagen henfalle til en middelmådighet.

Vel... Hagen er vel gjerne ikke fullt så forfallen som min ubiologiske sønn Bamsestjernen innbiller seg?
I ørske lagde han fotomontasje midt-vinters... den rakker'n!

Men som lyn fra klar himmel slo min "genialitet" nylig til "igjen"! Hvorfor ikke slå to fluer i et smekk og lage et blogginnlegg om sesongens planter og hageplaner? For kånemor er jo titt og ofte innom bloggen (dog som en uoffisiell følger) og vi kan på den måten ta årets hagediskusjon her i plenum med tips og vink fra dere! Tanken er at  jeg kommer med noen planteforslag i bloggen, så kan kånemor enkelt og greit dementere eller avdementere mine valg i kommentarfeltet, så slipper vi å kaste bort en hel fredagskveld eller lørdagskveld på den slags? Genialt...?

SÅ FØLG MED KÅNEMOR!

I dagens hagediskusjon ønsker jeg å se på hvordan vi kan gjøre "verdens lengste blomsterkasse" komplett. Okey, kanskje ikke verdens lengste, men ihvertfall "Landås' lengste"? 180 cm lang, snekret på mål av Blomsterstjernen "him self". Den strekker seg langs hele den nye hageterrassens le-vegg, og tanken var at veggen ville le enda mer om den ble beplantet. På vågalt vis tok vi sjansen på å plante en blåregn i det lune hjørnet av kassen. Om den har overlevd vinteren er vel høyst uvisst. Men den var et syn for både øye og nese i sin første sesong! Blåregnen er dessuten akompagnert av 2 eføyer som vi forventer skal gå amok og vokse helt til topps i løpet av 2011.

I skyggen bak benken: Landås' lengste blomsterkasse?  - Foreløpig bebodd av eføy og blåregn

Le-veggen er perfekt så lenge Blåregnen blomstrer på forsommeren, men det blir liksom litt for kjedelig og fargeløst midt-sommers? Dette til tross for at Blomsterstjernens favorittfarge er grønn. Hva sier du kånemor? Er du ikke enig i at vi trenger litt mer fyrverkeri i bunn?

Vel... orange-brun Tagetes trenger dog
litt mer tid før den kommer helt inn i
varmen her hos meg...
I fjor begynte Blomsterstjernen så smått å få ulovlige, forbudne tanker om en blomster-sort han vanligvis hater som pesten... Men sånn går det når man leser for mye i "Hagen For Alle" og "Norsk Hagetidend". De klarer å fremstille de mest lugubre blomster på en fin måte, og plutselig er man hektet! Mitt endelige mål er til slutt å elske samtlige av verdens blomster... Kanskje med unntak av Tagetes?

Ugggh... Jeg blir helt  uvel i kropp og sjel av å kikke på de ufyselige orange-brune tagetesene! Kan noen vennligst fjerne det bildet fra min blogg snarest!?! Eller vent litt... De er jo ikke sååå ufyselige allikevel? Jo! Skjerp deg Blomstermann! Unnskyld...

Tilbake til "Landås' lengste blomsterkasse"... Blomsten jeg i det siste har hatt ulovlige fantasier om er slettes ingen ekkel blomst, snarere heller det motsatte. Men jeg har nå alltid irritert meg over at den må graves opp om høsten samt at den som oftest selges som puslete kjedelige dvergvarianter på Plantasjen. Dessuten irriterer det meg grådig at alle proffesjonelle blomsterfolk konstant tiltaler den ved sitt vitenskapelige navn og ikke det folkelige... Men heldigvis har vi Zimtrade, som pumper ned postkassen min med kataloger året rundt. Og der åpenbarer det seg helt nye verdner for denne tidligere forhatte blomster-sorten... Ja det er vel på tide å røpe dens navn?

GEORGINENE! (Eller "Dahlia" som blomsterproffene liker å tiltale dem...Det tok forøvrig flerfoldige år før jeg skjønte at Dahlia og Georginer var samme blomst...)

Ja kånemor. Med bakgrunn i bloggtittel og åpningsbilde, kom det kanskje ikke som et sjokk dette her? Men mitt forslag er, tro det eller ei, å plante 4-5 georginer i forkant av av eføy og blåregn. Hold an! Jeg ser du rynker på nesen. Forståelig nok. Du har jo selv vært av samme oppfatning som meg og kalt dette for bestemorsblomster... Men la meg innvie deg i min nye Georgine-verden!

Jeg registrerte forørig i kommentarene til "Når mannfolk går amok i frøkatalogen" at mine mest blomsterproffe lesere mente at Zimtrade absolutt ikke var blant de billigste aktørene i bransjen? Men for dumsnille amatører som oss, som handler i relativt små monn, gjør de susen enn så lenge. Zimtrade leverer nemlig et svimlende utvalg av høye pompøse georginer jeg aldri har sett førut! Som stormannsgal ble jeg rett og slett vill i blikket da det gikk opp for meg at det fantes georginer som kan bli godt over meteren høye... Ved første øyekast var det nesten umulig å velge ut kun 4-5 stykk. Men jo mer jeg kikket i katalogen, jo strengere ble kriteriene. Uheldigvis havnet den til slutt på "Det visse sted" (toalettet - for nye lesere). Følgelig utviklet det seg etter hvert svært så strenge kriterier for de perfekte Georgine-valg...

Blomsterstjernens Georgine krav:
  • Blomsterhøyde minst 90 cm!
  • Yndig tradisjonell georginefasong (ikke kuleform)
  • Farger i det søte spekteret mellom hvitt, lilla og rosa
  • Unngå spraglete blomster
Og vips var utvalget kraftig redusert.... Nesten litt for redusert kanskje... Var det i det hele tatt noen georginer som oppfylte alle mine krav? Høydekravet hadde selvsagt førsteprioritet! Etter at samtlige Georginer med høyde lavere enn 90 cm var fjernet fra listen sto jeg igjen med et 20-talls georginer å velge blant. Men det var jo som sagt flere kriterier som skulle tilfredstilles...

La oss først se på alle Georginene som IKKE gikk videre på tross av sine svulstige høyder:
(samtlige bilder er lånt fra zimtrade)

Søt nok, høy nok og vel så det (110cm)
Men litt tufsete i fasongen?
ANEMONE DAHLIA 'Lambada'

Hallo!?! Leste du ikke hva jeg skrev om Tagetes?
Nei takk!
DAHLIA 'Jescot Lingold'
Absolutt spennende og forlokkende!
Men litt for moderne fasong og farge?
DAHLIA 'Night Butterfly'
For rød, for mørk!
DAHLIA 'Arabian Night'
For spraglete!
DAHLIA 'Kid Creole'
For gul!
DAHLIA 'Lady Darlene'
For brun!
Aldri i livet! Nok en Tagetes-kopi!
DAHLIA 'Maxime'
For julete...
 Alt for spraglete! Vi skal ikke ha karneval!
DAHLIA 'Santa Claus'
Fin farge og høyde, men dessverre helt feil fasong!
POMPON DAHLIA 'Recco'
Trenger jeg si mer? Feil farge, feil fasong, feil, feil, feil...
POMPON DAHLIA 'Sylvia'

Tja.. Øhh. Var det egentlig flere georginer igjen i katalogen? Eller havnet samtlige utenfor mine kriterier? Vel, om man legger godviljen ekstra godt til står jeg kanskje igjen med 8-9 kandidater som forhåpentligvis kan gjøre susen. Følg med nedenunder...


La oss se på kandidatene som slapp gjennom nåløyet:


Strengt tatt feil fasong...
 Men frekk farge og frekk høyde (120 cm)!
CACTUS DAHLIA 'Purple Gem'
Egentlig både feil farge og fasong, men allikevel tiltalende.
DAHLIA 'Cabana Banana'
Skjønn, selv om gulfargen egentlig ikke sto på handlelisten
Men skarve 85 cm på strømpelesten... Holder det..?
DAHLIA 'Jowey Gipsy'
Se her ja! Et prakteksemplar! Alle kriterier oppfylt!
Et must?
DAHLIA 'Sir Alf Ramsay'
Ren, elegant, svulstig! Samtlige kriterier avkrysset!
DAHLIA 'Snowcountry'
Feil farge og tendens til spraggel, men litt søt?
DAHLIA 'Caribben Fantasy'
Jepp, jepp, jepp, jepp. Samtlige kriterier i boks!
DAHLIA 'Lilac Time'
Et tvilstilfelle.
Utvilsomt spraglende, men det er noe med den...
DAHLIA 'Prince Carnaval'

Og tilslutt må jeg bare ha med denne lille bonusblomsten:

Den søteste av de alle? Perfekt for øyet!
Men skarve 50 cm er dessverre...
 laaaaangt under Blomsterstjernens høydekrav!
Kunne den stått på en krakk kanskje..?
DAHLIA 'Bisty'

Hvorfor skal det være så fryktelig vanskelig å velge?
Er det virkelig sant at Georginene kan bli høyere enn en meter?
Hvor mange Georginer trenger man egentlig i en 180 cm lang kasse?
Skal man ha flere av samme sort eller kun forskjellige varianter?
Vil kånemor i det hele tatt ta i mot mine Georginedrømmer?
Var hele dette innlegget helt bortkastet?

HJELP MEG!!!

God helg Kånemor...

23 kommentarer:

  1. Jeg har aldri forsøkt Georginer i blomsterkasse, men det er sikkert mulig å få til. Flotte eksemplarer du har valgt ut i hvert fall :-) Bare en liten ting (som fort kan bli et stort problem). Har du snegler på tomta? Brunsneglen elsker Georginer og forvangler raskt fine skudd til grønne smuler :-( Det er årsaken til at mine Georginer fikk overvintre ute i vinter. Så i år slipper jeg irritere meg over oppspiste Georginer.

    SvarSlett
  2. Javisst kan en få georginer over meteren, i fjor hadde jeg en på nesten to meter (Dahlia hortensis ‘Decorative Giants’) og det fra frø sådd samme år.

    Georginer i blomsterkasses går fint hvis du er svært glad i å vanne - de takler dårlig vannmangel.

    Og bildene i katalogen til Zimtrade stemmer nok ikke alltid med virkeligheten.

    SvarSlett
  3. Her var det mange interessante tilbakemeldinger allerede!

    Trine: Stemmer! Det var derfor jeg i utgangspunktet var litt skeptisk til georginer! Jeg hadde helt glemt at det var fordi sneglene elsker dem... Du er herlig frekk som lot georginene "overvintre" ute... Jeg hadde jo et innlegg om akkurat dette for Hagegal i november...

    I utgangspunktet vil jeg tro at georginene mine skal plantes i rimlig avstand fra sneglenes mekka. Men på den annen side ser jeg nå i etterpåklokskaphetens ånd at terrassebeisen i farge "honning" minner mistenkelig om "sneglebrun"... Antageligvis den perfekte kamuflasje for brunsneglen? Forbereder meg på en sleip terrasse og oppspiste georginer jeg da:)

    Kjell: 2 meter høye fra frø!!? Er du sprø? Da blir de vel til og med så høy at sneglene gir opp? Heldigvis regner det så mye her i traktene at blomsterkassene vil være konstant våte.

    I år blir antageligvis alternativene som følger:
    A: En regnfull sommer med frodige sneglebespiste georginer jeg ikke får nytt
    B: En strålende solsommer med inntørkede georginer som jeg ikke vil nyte...

    Appropos Zimtrade har jeg lenge hatt en mistanke om at bildene lyger en goooood del! Godt å få det bekreftet:) Kommer et innlegg om akkurat dette snart.

    B*

    SvarSlett
  4. Hei.
    Du som jeg liker bloggen din. Jeg er gal etter Georginer og har over 20 knoller fra i fjor i kjelleren. Flere av dem ble over meteren. I går var jeg både på Europris og Plantasjen og kjøpte flere. De fleste av dem trenger nok 40-50 cm alene. Jeg hadde mine i krukker i fjor men i år skal det lages lange kasser som du har. Jeg gjødsler med hønsepellets og det liker visst ikke sneglene noe særlig. Gleder meg til å forkultivere dem i slutten av mars. Lykke til:):)
    Hilsen Nilla

    SvarSlett
  5. Georginer er fantastisk vakre, men som så mange andre gav jeg dem helt opp etter at sneglene gjorde sitt inntog i landet. Glemmer aldri den gangen jeg hadde kjøpt inn blomster for hundrevis av kroner, plantet og gjort bedet rålekkert - og morgenen etter var det kun noen stumper som sto igjen, mens haugevis av sprekkmette snegler lå og rapte fornøyd.
    Om hønsepellets er redningen, kan jeg kanskje prøve igjen.
    Lykke til med blomsterkassa!

    SvarSlett
  6. Takk Nilla:)

    Da skal jeg også kjøre på med litt hønsepellets. Skjønt ingenting er vel som å nyte grillmiddag på terrassen i infernalsk hønsegjødselstank...

    Med andre ord er kanskje 4 Georginer tilstrekkelig i en 180 cm lang kasse?

    SvarSlett
  7. For en tragedie Frøken Hilltop...
    Kan virkelig se for meg øyeblikket da du vandret ut med morgenkaffen for å nyte dine nye Georginer og fikk kaffen i vrangstrupen?

    Sneglene burde vært anmeldt!

    SvarSlett
  8. Hehe. Hønsepelletsen lukter ikke så mye. Man kan lage sneglesperre om man skal ha dem i kasser da:) mener å ha lest om det et sted på nettet....
    Når du sier 4 stk i en kasse på 180 så aner jeg at jeg allerede har for mange til mine kasser!!! Hmmm... Da blir det nok til hytta også. Og resten i krukker her og der. Spennende blir det uansett!!
    Nilla.

    SvarSlett
  9. Var det ikke du som skrev 40-50cm pr plante da?
    Om det er opp til meg stapper jeg gjerne 10-12 Georginer i kassen jeg...

    B*

    SvarSlett
  10. Joda, det skal være 40-50 cm mellom dem:) Det fikk meg bare til å begynne å se over min egen beholdning.... Hehe.
    Om man topper dem over 3. bladpar så bilr de tettere og mer buskete, men ikke så høye. Toppene kan settes som stiklinger... Så har man det gående:):)
    Nilla

    SvarSlett
  11. Jeg trenger visst en rask innføring i topping...
    Klipper man ikke bort blomsten da?
    Eller kryr det av blomster nedover hele stilken?
    Når topper man?

    Forøvrig ønsker jeg at Georginene skal være høy som et tre og bred som en busk...

    Hilsen Ambisiøs Grønnskolling

    SvarSlett
  12. Du topper FØR det kommer knopper på den:) Lover deg at det blir ganske lang ventetid på knoppene. Men om du klipper av toppen etter 3. bladpar så forgrener den seg og blir mer buskete som jeg skrev. Stikk toppen du klipte av, i en potte. Så får du enda en plante. Jeg topper ikke alle mine, siden det er fint at noen blir høye også. Man får nok ikke både i pose og sekk her. Enten tett og buskete eller høy og slankere:)
    Enig i at de burde være både høy og tett! Noe de kanskje blir etter noen år, når knollene er blitt større/ eldre. For du har vel tenkt å ta dem opp og bevare dem til neste år? En georginerfrelst i nærheten her ar noen prakteksemplar, som han.
    tar opp hver år. De er digre, brede og høye. Nesten som en hekk mot veien.
    Nilla

    SvarSlett
  13. Her var det masse deilige bilder OG flere gode tips!
    Takk for nok et godt innlegg!

    SvarSlett
  14. Fantastisk avhandling ! Takk for at du har gjort hele evalueringsjobben for meg. Jeg ville med et unntak, valgt akkurat likt!!! Jeg er også meget begeistret for georginer, men ikke så fullt begeistret for den evige opp og- nedgravingen av knollene. Også at de er snegle-åte da ! Skikkelig ubegeistret for de glupske sleipingene. Gleder meg allerede til ditt neste innlegg på fredag... Og takk for tips til billed-redigering:-)

    SvarSlett
  15. Skulle gjerne likt å vite hvilket georginevalg man ville gjort annerledes hos Mathildes Eden?
    Jeg er selv uenig i mine valg:)

    På gyngende grunn. Fant en vakker i oransjerosa som jeg nok MÅ ha. Dessuten har jeg ikke hjerte til å la den lilla dvergen på 50 cm stå igjen i Nordheimsund.

    Godt at PC-krøllet ordnet seg til slutt.

    SvarSlett
  16. Jeg har prøvd georginer 2 ganger uten å lykkes... Det er kanskje fordi jeg kjøpte den i krukke og ikke satte den i jorda...men vakker ble de ikke iallefall.... Mange vakre å se her....
    I år skal jeg så frø for første gang:)) Det skal jo bli spennende....som du skjønner er jeg fersk eier av stor hage...som ligger ved havet... Ikke det enkleste utgangspunkt. Fin kveld til deg og Kånemor:))

    SvarSlett
  17. Mormor er veldig sen med å lese innlegget favorittstjernen sin denne uken. Lurte selv lenge på hvorfor; fant ut idag at overskriften dessverre, ikke tiltalte henne . Mormor befatter seg nødig med slike krevende blomsterbarn.
    Ble veldig beroliget da jeg endelig leste igjennom og skjønte at du på et vis var på lag med mormor likevel.
    Mormor nyter naboens 120cm orangerøde overdimensjonerte kulehode (med diameter på 40cm,) hvert år. Kan jo ikke annet enn å beundre resultatet etter vill og utrettelig teknisk, biologisk, kjemisk, og nå også kanskje kjernefysisk krigføring mot sneglene, vinden, jordsmonnet og vinteren. Den kampen orker nok ikke mormor, som nok prøver å spille på lage med naturens forutsetninger. (Naboen irriterer seg nok nesten syk over mormors løvetenner og groblad) Naboskapet er forøvrig bra altså. Lykke til med rosa monsterhoder!

    SvarSlett
  18. Hei :)
    Jeg så innlegget ditt når det var nytt, men overskuddet rekker ikke til å kommentere så mye. Men når du spør så :)

    Jeg har ikke lest kommentarene, så jeg veit ikke hva du allerede har fått tilbakemelding på der. Men ja. Georginer kan lett bli over en meter. Det krever vann og gjødsel, og en god knoll. Ulike slag har ulike høyder, men dessverre er høydeangivelsene på pakken sjeldent spesielt korrekte. De fleste georginer i hagen her er rundt en meter eller litt høyere. Noen lavere, og noen ganske få opp mot 150 ikke spør meg hvilken slag det er, husker ikke ettersom jeg ikke er så opptatt av det.

    Ikke noen konkrete tips å komme til i forhold til å velge knoller. Se på form og farge, og hold deg til de som er merket høye, så får du mest sansynlig noen som er høye. Men jeg har altså planter som er merket 60 som er 100, og planter som er merket 110 som er 80...

    men siden du skal ha de i kasse så gjentar jeg meg selv. For at de skal bli fine så må de få vann. masse vann (men ikke stå i vann). og godt med lys (de kan stå i skygge men da blomstrer de ikke like mye)

    SvarSlett
  19. Hei Anne, tusen takk for fydlig svar!
    Å kommentere alle bloggene man følger er ikke lett nei. Sliter med å kommentere min egen blogg... Takk for at du allikevel tok deg tid her hos meg:)

    Etter å ha drøftet Georginer nøye med min hustru i går kveld er vi kommet frem til at 3 stykk antageligvis holder i lange baner... Jeg fant nemlig en gammel episose av Grønn Glede på nett-TV som omhandlet Georginer. Litt av noen beist!

    Strengt tatt kan vi nok klare oss med høyder på rundt en halv meter også. Tror vi følger trikset til Nilla om å klippe av toppen etter 3. bladpar slik at den forgreiner seg og blir enda fyldigere. Jeg leser at "hyppig vanning" er en gjenganger her blant tipsene, så det får vi prøve å overholde.

    Her er de utvalgte 3 kandidater:
    DAHLIA 'Lilac Time'
    DAHLIA 'Sir Alf Ramsay'
    DAHLIA 'Snowcountry'

    Kanskje ikke at sjokk at finalistene er hvit, lilla og rosa...

    Dessuten tar jeg meg en Georgine "på privaten"... Kånemor likte den rett og slett ikke. Skal finne en hemmelig plass i hagen der den kan få vokse i fred for hennes øyne.

    Takk for alle gode tips!

    B*

    SvarSlett
  20. Herlig og livlig innlegg:) Jeg bestiller georginer fra the national dahlia collection i englad. De sender og har en aldeles herlig utvalg:) http://www.national-dahlia-collection.co.uk/catalog/
    For sent å bestille for denne sesongen, men man jo drømme om neste:)

    SvarSlett
  21. Takk for tipset Linda!

    Skal huske på det til neste sesong dersom Georginene og jeg blir bestevenner i løpet av sommeren...

    SvarSlett
  22. Hei. Dahlia kan man fort bli hekta på. Kjøpte mine første fire i 2005 og nå har det blitt så mye knoller at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av dem. Har gitt bort mye, til glede for andre. Det sto at de ble 90 cm høye, men de vokste fort over den høyden. Noen blir nærmere to meter! Ikke for å ta fra deg gleden, men saksedyr liker også godt dahlia. De er våkne om natten og knasker i seg blomstene. Fant ut at på dagtid ligger de inne i blomstene og venter på natten.Regner med at du lager stooore kasser de skal stå i. Første året trenger de ikke så stor plass, men etter det . . . . Det fine er jo at det er lett å dele opp knollene og plante det som passer. Når det gjelder forkultivering kan jeg fortelle at i fjor startet jeg tidlig med det, mens naboen (vi kjøpte knoller sammen og delte) plantet sine rett ut i bakken. Hennes dahlia blomstret faktisk likt med mine, så i år skal også jeg plante de rett ut. Bedet hun setter de i består kun av ren sand, men hun legger litt god jord i plantehullet. Mine bed består av kompostjord, men faktisk er hennes dahlia høyere og kraftigere enn mine. Og for en størrelse det er på blomstene. Det triste er at de blomster så sent på sommeren at når de står i sitt fineste flor kommer frosten. Men sånn er det nå en gang. Kommer jo litt an på hvor en bor selvfølgelig. På davesgarden.com ligger det mange flotte bilder av de dahliaene du har valgt, og fargene er faktisk lik de avbildede i Zimtradkatalogen. Lykke til - jeg er sikker på at dere blir bestevenner. Rita

    SvarSlett
  23. Takk for lang og informativ kommentar Rita!
    Det liker vi:)

    Jeg blir bare mer og mer bekymret for at jeg ikke skal få plass til mine Georginer... Kassen er vel og merke lang, men ikke særlig bred. Tror årets utplanting blir et prøveprosjekt, så får vi se om vi blir bestevenner eller besteuvenner!

    En ting er ihvertfall helt sikkert, og det er at jeg er livredd for saksedyr, eller klypedyr som vi kaller dem her! Husker som om det var i går den gang naboen i 1982 hadde et klypedyr dinglende etter underarmen! Skulle tøffe seg for barna. Vistnok en smerte verre enn å føde?

    Følgelig kommer jeg til å holde meg laaaangt unna georginene nattestid:)

    Blomsterstjernen

    SvarSlett