mandag 1. november 2010

Sinnsykt Hagegal...

Overraskende nok mottok jeg nylig en telefax fra "De Hagegales Nettside" (Hagegal.info), der de spurte om "lille jeg" ville skrive noen ord for dem om november måned. Jeg fikk skrivesjokk! Antageligvis (og forhåpentligvis) sliter de med samme problemet som meg..? Ingen av de hagegale har egentlig noe å si om denne gresslige hage-måneden..?

Men jeg bet tennene sammen og mannet meg opp! Jeg overvant frykten og klarte mot alle odds å skrive et knøttlite innlegg med november-tanker.

Epistelen kan dere lese her: HAGEGAL 

For første gang i historien skal jeg (prøve) å gjøre en lang historie kort:

Relativt kort oppsummert har jeg i det siste fundert på hva som egentlig er (eller bør være) "normal" hageatferd vinterstid... For slik jeg ser det finnes det nemlig 4 alvorlighetsgrader av vinterlig hagegalskap, og jeg prøver med dette innlegget å kartlegge hvilken kategori som fanger flest?

Jeg ønsker derfor at så mange som mulig av dere 88 (er dere ikke færre?) faste lesere legger igjen en kort (eller lang) kommentar om hva dere mener er fasiten for hvordan man skal "te seg" (som vi sier her på vestlandet) når underkjølt regn, sludd og sno herjer hagen...

La oss hoppe i det!
Nedenfor følger de fire underklassene av vinterlig hagegalskap (slik Blomsterstjernen ser det...), rangert etter økende alvorlighetsgrad (slik Blomsterstjernen vurderer det...):

 • De Sunne: Lar hagen seile sin egen sjø, og putler heller på med andre syke hobbyer i vinterhalvåret
 • De Helseløse: Tar hageinteressen med seg innendørs og stuller med definitivt annenrangs potteplanter
 • De Usunne: Nekter å gi slipp på sommeren. Tar hageinteressen med seg til Gran Canaria 6-7 måneder i vintersesongen
 • De Sinnsyke: Nekter å forlate hagen vinterstid og lenker seg fast med kjetting i bedet. De planter Juleroser og genmodifisert lyng og pakker høstblomstene inn i dunjakker. Noen legger gjerne varmekabler i bedene...
Les mer utfyllende om symptomene på HAGEGAL

Hvilken kategori behager deg?

Blomsterstjernen liker forøvrig helst å titulere seg blant "De Sunne", men kjenner oftere og oftere en kraftig, livsfarlig dragning mot langt alvorligere tilstander av hagegalskap...

Hva gjør du?

P.S. Alle som kommenterer er med i trekningen om et uimotståelig signert Tupolev Tu-144 bilde...!

24 kommentarer:

 1. Godt at telefaxen kom frem!

  Hilsen en av en av de Sunne - selv om jeg tendenserer til Sinnsyk så snart desemberdagene er over.

  Takk for flott kronikk!

  Hilsen telexoperatøren.

  SvarSlett
 2. Ja hva skal en "sunn-helseløs-usunn" hagegal si? Jeg passer egentlig litt inn i alle de 3 nevnte kategoriene, men sinnsyk er jeg i hvert fall ikke ;-)
  Kategori 1: Ja hagen seiler sin egen sjø fra november til mars/april.
  Kategori 2: Ja jeg bruker vinteren tildels til andre aktiviteter som håndarbeid, bøker, hjemmesider (hagerelatert sådan)og oppussing, men mye tid går også til å putle med et par hundre utoginnplanter i drivhus og kjeller ;-) Vinduskarmene er hovedsakelig fulle av kaktus, sukkulenter og orkideer, som ikke trenger vann mer enn hver 3-4 uke.
  Kategori 3: Jeg rømmer landet noen uker hver høst og nyter noen ekstra sommeruker på "hytta" i Alanya, men det blir lite hagerelatert og jeg er alt for ung til å kunne tilbringe mer enn 3-4 uker der nede hver høst.

  SvarSlett
 3. Artige betraktninger om hagegale:-) Du har rett i at november er en trist måned, men akkurat i år har vi hatt en fantastisk høst og det er fremdeles gravbart ute, tjihii....så hva gjør man da...jo kjøper mer løk og graver litt til. Ops...da havner jeg vel kanskje i kategorien "sinnsyk" Og julerosene begynner faktisk å bli store i bedene....men å håpe på juleroseblomstring i desember på indre østland er noe i overkant, selv for meg. Fatt mot...snart er det januar og såstart!!! Ha en flott november :-)

  SvarSlett
 4. Har aldri forstått dette med juleroser, men det har jeg sagt om mange andre ting også som jeg senere har fått øynene opp for.
  Tupolev derimot, står jeg over med stor selvsikkerhet.
  Det blir perler for svin..........

  Homer

  SvarSlett
 5. Bra! Da er diskusjonen i gang:)

  Merker at jeg er på vei til å utvikle syndrom av type 2 og 4 nå... Bør jeg oppsøke profesjonell hjelp? Neida, det er heldigvis helt normalt ser jeg! Det er det som er så fint med oss hagegale, vi er i stadig utvikling. Horisonten kan alltid utvides pittelitt til.

  Angående alvorlighetsgrad 2: Jeg vurderer seriøst å anlegge et bugnende staudebed innendørs... Hva vil skje med staudene da? Vil de blomstre hele året gjennom, eller vil de ta en pause midt-vinters uansett? Skjønt jeg stoler 100% på at hageputekompisene mine vil blomstre twentyfour/seven/threesixfive...

  Angående alvorlighetsgrad 4: Helt enig i at når høsten er så fin som i år, så må man bare rett og slett ut å/og "løke" så lenge som mulig.

  Om enn litt påtvunget (p.g.a utbygging og rasert hage) har jeg måttet forskyve løksettingen i år. Følgelig blir jeg nok pent nødt til å jobbe litt i hagen utover i november! En slags tvungen usunnhet? Gjelder det da?

  P.S. Selv svin vil elske Tupoleven når de får den på nært hold...

  B*

  SvarSlett
 6. Det var da en utrolig fornøyelig kronikk! Jeg lo så jeg nesten datt av stolen :) Kjente meg veldig igjen i mye av det, spesielt føler jeg meg hjemme blandt de helseløse med et lite snev av de Sinnsyke. Jeg har nemlig sådd masse juleroser fra frø og synes de er så vakre planter. Fly derimot er ikke min dille... ;)
  Hilsen den hagegale Iris

  SvarSlett
 7. Du verden! Skal man dømme etter hvor lattertårene strømmet friskest, tror jeg at jeg må plasseres i kategori 2 eller 4. Man ler som kjent mest når man kjenner seg igjen, og den potteplanta der, stakkars, den var det noe kjent med ;-)
  Skulle neimen ikke hatt noe i mot å henge en Tupolev på veggen!

  SvarSlett
 8. Takk for at du minnet meg på å vanne inneplantene....Heldigvis var de i en bedre forfatning enn den lenger opp her =)
  Min hagegalskap ligger nok midt på treet for det meste, men kan nok tangere kategori 4 til tider! Bare vent til våren, når mitt nye drivhus skal taes i bruk =) Jippi!

  SvarSlett
 9. Forfriskende, både her og på hagegal! Og ja, jeg vil gjerne være med på trekningen!

  Hilsen Maritfri

  SvarSlett
 10. Jeg ble litt usikker, jeg har både cheiranthus, krossved og juleroser... Vinduskarmene fylles opp hver høst av planter som dør sakte når våren kommer. I tillegg er jeg ute og luker fra ca mars, med bomullshansker og plasthansker for å holde varmen på hendene... Januar blir brukt til å drive frem frø både ute og inne, så jeg vet sannelig ikke hvilken kategori jeg detter inn under? Nå har mannen laget lysplatetak til 24 kasser med stauder av forskjellige slag siden jeg ikke kan avse plass til drivhus;o)
  Uansett en fornøyelig kronikk:o) :o)

  SvarSlett
 11. Siden dette er postet på 'Hagegales' side, så trodde jeg gal=sinnsyk, altså er det det jeg er. Ikke fanatisk, men dt med juleroser er slik at selv jeg !!! spar vekk snø midt i bedet for at de skal komme frem i 'lyset' sånn rundt juletider !!!!!! Det er mange 'MÅ-HA' opplevelser gjennom et langt hagegalt liv. Galskapen kan IKKE kureres av noen lege. En plantelege vil vel heller anbefale å holde galskapen ved like, slik at ikke abstinenser oppstår. Lykke til. November er tiden for ettertanke og planlegging. Lykke til

  SvarSlett
 12. Takk, tusen takk, takk så meget!

  Alle deres tilbakemeldinger begynner å gi meg et klarere bilde over hvordan man bør oppføre seg vinterstid dersom man ønsker å være en moderne hagegal...

  Jeg ser jo her at det finnes utallige underarter innenfor hver kategori som etterhvert gjør det veldig vanskelig å kategorisere oss... Jeg tenker f.eks på drivhus-entusiaster, de som sår stauder inne i januar, de som planter ut inneplantene om sommeren og tar dem inn om vinteren, de som er i syden knappe 3 uker... etc etc. Listen er uttømmende.

  Det går mer og mer opp for meg at det nok er umulig å sette oss i bås! Hagegale kan kanskje best sammenlignes med en kreativ intelligent amøbe som flyter ut i alle retninger, og som stadig skifter fasong ved hjelp av sine pseudopodier..?
  http://no.wikipedia.org/wiki/Am%C3%B8be

  Vi liker å stadig utvide vår egen blomsterhorisont!

  Det er fristende å generalisere. Tror jeg må forkaste de 4 kategoriene. Vi kan ikke lenger kalle oss De Sunne, De Helseløse, De Usunne eller De Sinnsyke.

  Tror det er mer dekkende å benytte fellesbetegnelsen "De Sinnsvake" for hele hopen? Men kanskje med varierende grad av symptomer og alvorlighet fra hagegal til hagegal?

  Det eneste som er sikkert er at vi (h)verken vil eller kan kurere galskapen...

  B*

  SvarSlett
 13. Alle som har en annen "hageatferd" enn deg vinterstid er "ikke normale". - Kjempemorsomt! Haha. - Eller ironisk, hva vet jeg? Ironi fungerer imidlertid ofte dårlig på trykk...
  Jeg synes ikke innlegget var morsomt. Beklager.

  Hilsen surpompen

  SvarSlett
 14. Kjære Surpompen:)
  Takk for koselig tilbakemelding!
  Nei, ironi er nok ikke noe for meg.

  Klem,
  B*

  SvarSlett
 15. Hei Blomsterstjernen! Herlig blogg. Jeg kan ikke se noen ironi her, du funderer jo bare på hva som er "normal" hageatferd ut i fra ulike kategorier, og ønsker en debatt rundt spørsmålet ditt. Innleggene dine er forresten kjempemorsomme. Ha en fin kveld. Hilsen Trine fra Buskerud.

  SvarSlett
 16. Ja, sinnsyk, gal, evneveik, henfallenhet til uforståelige teorier, er jo hedersbetegnelser alle kunstnere drømmer om, man blir jo da genierklært etter sin død.
  Nå var det vel aktiviteter som omfattet DETTE livet og ikke det neste, som var snakkisen her.
  Jeg kan bare snakke for meg selv, men når jeg drister meg til å snakke høyt til mine kammerater og medarbeidere om min tilsynelatende galskap, ser de på meg som jeg er fra en annen planet.
  Nå er de riktig nok blitt vant med at jeg kjører rundt med en spade i bilen hele våren og sommeren, men likevel, er spaden i bruk, blir det hoderisting med lav mumling.
  Det kan vel best sammenlignes om man skulle på hagegal, legge ut de tekniske spesifikkasjonene på tupalev,en din på russisk og forvente at noen skulle forstå..........

  ps: jeg tror de fleste svin har flyskrekk....

  Homer

  SvarSlett
 17. TUPOLEV skulle det være, ikke tupalev, der ser du, bommet selv på navnet..........

  Og dette med hagerelaterte aktiviteter om vinteren forsterker jo bare det fordreide inntrykket mine medmensker har om meg........
  Vinteraktivitetene må holdes skjult.....

  Homer


  Homer

  SvarSlett
 18. Godt det bare var en leser (så langt) som ikke helt skjønner hva denne selvtitulerte Blomsterstjernen insinuerer...

  Hans skråblikk på blomst og hage er så skrått at det nærmest blir et vertikal-blikk. Og fra tid til annen dreier blikket helt rundt (180 grader), slik at det blir speilvendt, og da kan det være vanskelig for alle og en hver å se forskjell på alvor og ironi...

  Er det virkeligheten han beskriver eller er det et speilbilde av virkeligheten?

  Forøvrig er Blomsterstjernens rekord i skråblikk 197 grader (så langt).

  Mvh
  B*

  SvarSlett
 19. Jeg stiller i kombinert !
  Juleroser, tenk å få til det :)
  Syden !! Oliventrær, druer, mandeltrær, appelsiner og sitroner. Fantastisk :) :)
  Ute om vinteren? Jeg har faktisk vært så gal også.
  Det mest unormale ville ha vært å klare å stolhage en hel sommer.
  Det måtte være det mest sinnsyke, spør du meg !!!
  Hilsen fra Prema, som helst vil slippe å vinne flybilde.

  SvarSlett
 20. Hei Blomsterstjernen!

  Akkurat oppdaget bloggen din. Er ikke så veldig erfaren blogger. Du skriver utrolig morsomt! Entuiasmen formelig spruter! Hører en frisk og usensurert og uhøytidelig stemme det skal bli morsomt å følge.
  Hilsen fra en som i morgen skal gå løs på altfor mange løkposer kjøpt i et "sinnsvakt" øyeblikk.... Mathildes Eden

  SvarSlett
 21. Og jeg er vel helseløst sinnsyk, jeg da. Men med hage på vestlandskysten, så funker det jo forholdsvis greit :-D

  SvarSlett
 22. Hehe! Dere er skjønne (som moren til en av mine kompiser ugjenkallelig tiltaler alle piker hun møter på...)

  Jeg kan røpe at jeg selv i det siste har flørtet uhemmet med samtlige alvorlighetsgrader av hagesinnsvakhet... mer om dette etterhvert...

  SvarSlett
 23. Åhhhh for en utrolig bra ide!!! Varmekabler i beddene! Det MÅ jeg ha!!
  ;)

  SvarSlett