fredag 11. mai 2012

"Revival of the fittest"


Blomsterstjernen er ikke som andre frø-såere... Nei langt derifra! Ja ikke misforstå... Han er ikke bedre enn alle andre! Han er langt langt verre!!! La meg bare gi et eksempel. Dersom han kjøper en pakke med la oss si 250 frø, ja så planter han SAMTLIGE 250 frø!!! Han nøyer seg ikke med de 8-10 frø som strengt tatt er nødvendig for å dekke sitt behov... NEI!!! ALT MÅ DYRKES!!! RUBBEL OG BIT!

Alt skal såes! Samtlige frø! ALT!!!

Og deretter forsakes... I starten er det jo en ren fryd! Frøspirene spretter opp i hopetall og fyller ut hver minste kvadrat nanometer av spirekassene. Som et deilig vårgrønt vegg-til-vegg teppe på kjøkkenbenken! Men så snart teppet vokser seg til og begynner å minne mer om en spygrønn langhåret og svaiende saueskinnsfell, ja da kommer utfordringene... i hopetall.

Hvem gidder vel å prikle 250 småspirer som har viklet seg totalt inn i hverandre? Ikke Blomsterstjernen ihvertfall! Og hvem gidder vel å gradvis akklimatisere spirene via en 8-ukers inn og ut kur frem og tilbake mellom iskald altan og glovarm kjøkkenbenk? Ikke Blomsterstjernen ihvertfall!

Saueskinn i måneskinn

Bøss som det er setter han bare hele "saueskinnsfellen" ut i vanføre! Badang!!! Rett ut på altanen! For godt! Frøspirene må lære seg å overleve "the hard way". Blomsterstjernen sverger nemlig til "survival of the fittest"-metoden. Naturens egen "priklemetode". Er han heldig overlever 40-50 av spirene! Er han mindre heldig overlever 7-8. Mens andre ganger dauer samtlige 250...

Sommerfugler i vinterland

Dere husker kanskje de nydelige "sommerfuglene" Blomsterstjernen hadde i spirekassene for en måneds tid siden? Ipomoea? SAMTLIGE DØDE!!! Ikke en eneste var "fit for fight"! Han hadde dog lenge et ørlite håp om at 2-3 av spirene ville overleve, men neida... Siste ukes kuldeperiode tok knekken på siste rest av håp! Og tror du Blomsterstjernen prøvde å gjøre noe for å redde stakkar'ne?  Neida. Han bare sto der på sidelinjen og krysset fingrene!

Her blir det liv! Rai, rai!!!


Sånn er det når man sverger til "Survival of the fittest"-prinsippet... Naturen må gå sin gang! Det var rett og slett ikke meningen at disse blomstene skulle klare seg i en av verdens bratteste hager...

Andre ganger går det heldigvis langt bedre! De 7-8 hageputene (aubrieta) som overlevde den beinharde overlevelses-testen for 3 år siden blomstrer i beste velgående. Ingenting biter på dem! De er blitt noen knallharde typer! Brunsnegl, hoggorm og hvithai føyses vekk ved første forsøk!

"Hvithaiens skrekk"! Aubrieta...

Men til tross for sin hardhet har Blomsterstjernen alltid et ørlite håp om "revival of the fittest"..! Kan det likevel være at en av de tilsynelatende døde spirene står opp fra de døde? Det har hendt før...

Ipomoea!!! Vivindel! Morgenherlighet! Vis hva dere er gode for!!! Stå opp! Revive!!!


God helg ønskes fra,
P.S. Rosebuskene som bragte så uendelig mye fortvilelse forrige uke ser likevel ut til å ha klart seg på tynn lut og iskaldt vann! De har bestått overlevelses-testen og vil leve lenge og vel i Blomsterstjerneland!22 kommentarer:

 1. Kjenner meg igjen der, her må også alt såes og plantes ut. :) Herlig med god blomstring i hagen. :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Men akkurat i dag tror jeg blomsterspirene skal få kose seg foran peisen og ikke ute på altanen!

   Slett
 2. Så fantastisk deilig å ha en sjelefrende når det gjelder forholdet til frøplanter.
  Jeg kan røpe at jeg kun kjøper frø som kan såes direkte ut i bedet. Hele pakka rett ut, går det, så går det. Går det ikke, nei vel så har jeg kasta bort 35 kr...Og naturen har gjort det den kan best, elektere. Nei, sats heller på store stauder fra gamle hager..

  SvarSlett
  Svar
  1. Store stauder fra gamle hager er nok langt enklere ja. Stjele en liten rot-klump. Problemet med å så frøene rett i bedet er jo at de ikke blomstrer før i desember, er man heldig...

   Slett
 3. Søren, nå kom jeg på at jeg har fått noen frø som jeg i takknemlighet bør så....Kan jeg bare slenge dem i en potte, mon tro? Liker din framgangsmåte, naturen ordner opp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sleng dem i en potte og se hva som skjer!

   Slett
 4. De hageputene overlever nok det meste. Til og med å bo her. :-D

  Jeg er glad noen kjører samme taktikk som meg "La de sterkeste overleve" er mottoet her. Jøskens dager, er det ikke uteplanter det er snakk om da. Ikke ut og inn og ut igjen og kanskje inn igjen planter.

  Ha en fin dag, nyt spirene.

  SvarSlett
 5. Skjønner at jeg er alt for bløthjertet med både frøspirer og Dahlia, her dulles og dilles det i det vide og brede, men hva skjer? Jo, furtne tenåringer er resultatet. De bæres ut og inn opptil flere ganger for dagen, er de takknemmelige? Nei ,aldeles ikke! Den eneste forskjellen til ekte mennesketenåringer er vel at de furtne plantetenåringene ikke vokser en millimeter. Jo, forresten Dahliaene har vokst litt, men de er medlemmer av gjengen:Flinke piker.
  Ha ei strålende hagehelg uten furtne tenåringer da ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Et deilig hjertesukk Tua! Lurer på om det ikke du som var idealet/skrekkeksempelet med hensyn på 8-ukers inn og ut akklimatisering?

   Slett
 6. Å så godt å lese, at det finnes flere av oss! Heia! Jeg trodde forøvrig at vi hadde så bratt tomt som det går an. Men du verden - jeg kikket på et par av Blomsterstjernens bilder... og ser at dere har det jo så bratt at jorda kan brukes på begge sider, som en kjent vestlandspolitiker sa en gang.

  Forresten, apropos roseinnlegget - jeg forsøkte på pedagogisk vis å overbevise en yngre pode her, av typen matvegrer, at den TØFFE, maskerte havebloggeren Blomsterstjernen med barn spiser kalde fiskekaker, som like tøft holdes rett i klypa. Men håpet brast, etter at den stakkars fiskekaken hadde ligget foran den unge mannen i tre timer... Dessverre, det var ikke overbevisende nok for denne unge poden å høre om selv de barskeste, maskerte vestlendinger. Selv ikke når jeg tilføyde at alle på Vestlandet (med og uten maske) er superflinke til å spise fisk, så de til og med selger fiskemat som baccalao, fisk & chips og sånt i kioskene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her hos oss er det så bratt at vi må bruke Aralditt for å få jorden til å henge :)

   Jeg hører selvmotsigelsen i setningen: "den tøffe hagebloggeren"... ;) Det er jo en umulighet. Men godt at jeg kan være ideal for ungdommen.

   Når det gjelder fiskekaker er det svært viktig at de er av typen "hjerte-fiskekaker", slike de lager hos Madam Bergen:

   http://www.norskdesign.no/getfile.php/Bilder_Web_Ikke_Arkiv/200%20x%20140%20px%20-%20Miniatyrbilder/madambergen_430x300.jpg

   Selges hos MENY. Milde og gode for de fleste ganer!

   Slett
 7. Hihi, veit du hva? Der gjør vi akkurat likt ;) Hele påsan oppi, prikling? Tja, kanskje.... Også ut ved første tegn på penvær, samme om det er i mars eller mai...
  Survival of the fittest, indeed!
  God helg ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe. Kjenner igjen den optimisten i mars:) Ender sjelden bra...

   Slett
 8. Hehe.. Jeg har plantet ut 3 Dahlia-knoller.. To så litt mugne ut, men den tredje hadde faktisk skudd :D Så utgangspunktet var godt.. Begynte uken med å "legge de" for natten ved å ta over en treplate, men allerede den 4.kvelden ble dette glemt og nå spørs det ikke om det blir samme metode her.. Survival of the fittest...

  Hortensiaen får nok ikke blomster i år heller.. Den kalde perioden etter de varme dagene på Østlandet drepte toppskuddene :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du minnet meg på de 3 dahliaknollene jeg har liggende i en pappkartong et eller annet sted! De må sporenstreks komme seg i jord!

   Å? Er det derfor Hortensiaen svikter av og til? Er den nødt til å beholde toppskuddene?

   Slett
  2. Ja jeg tror det er derfor.. Mine toppskudd har aldri klart seg, men det har bestemors på hytta og den er det blomster på....

   Slett
  3. Hmmm. Jeg fikk ingen blomster på noen av Hortensiaene i fjor, men masse i forfjor. Jeg husker at jeg klippet dem ned på våren i jor. I år skal de stå urørt. Så får vi se!

   Slett
 9. Jeg skal innrømme det med den gang, at jeg er nok en ekte hønemor :) Av og til tenker jeg at jeg har mer omsorg for plantebarna enn mine egne barn.....Neida, bare tull det da! Men nå er planterommet sprengt av plantebarn i flere størrelser, og jeg har faktisk lyst til å hive ut hele greia. Jeg har også dessverre observert noen små grønne som gnager på mine elskede spirer, og det gir meg enda mer lyst til å hive ut! Ellers så sprayes det ivrig mot lusene! Det må nok herdes, men absolutt ikke i 8 uker! Det blir kanskje 8 dager, så får det stå til! Nei, min gode Blomsterstjerne, du må nok legge om taktikken når det gjelder såing, og heller så rett ut! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Krepsemor. Du er jo mitt ideal når det gjelder frø-såing! Men du har jo også et så fint nytt drivhus på gang! Misunner deg det. Skal skifte taktikk neste sesong.

   Slett
 10. Joda, har vel vært borti det der, men lært at visakortet har det bedre med å bare så de 7-8 frøene en trenger, og putte posen i kjelleren til neste år.....
  Selvsagt husker en ikke alltid på at man da har en pose med hvit Cosmos nede i frøboksen sin når en sender inn en bestilling i februar, det påfølgende år, og sitter da med to poser når en skal begynne å så de 8 frøene. Vet ikke om det er visa-lurt, heller! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe. Det eneste som er sikkert er at Visa-kortet får svi uansett! Men vil frøene være spiredyktige i sin andre og tredje sesong? Litt av gøyen er vel uansett å kjøpe nye frø man glemte at man allerede hadde tusenvis av i en hemmelig kjellerkrukke.

   Slett