fredag 15. juli 2011

Jordbærmarmeladering

Jada! Jeg vet at jeg får på pukkelen nå... Overskriften er nok mer provoserende enn å banne i kirken foran selveste ypperstepresten på Jonsok (eller noe sånt). Det ble jo mildt sagt vill oppstandelse i fjor høst da Blomsterstjernen freidig nok påsto at han hadde laget pæremarmelade! Folk gikk av hengslene, det ble lynsjestemning og ganske så månelyst! De rettroende ville nemlig ha det til at marmelade kun kan lages av fruktskall, og ikke av fruktkjøtt. Marmelade skal med andre ord smake beiskt... Pføy!

Jeg nekter rett og slett å innfinne meg med dette. Jeg nekter å ta ord som syltetøy eller frysetøy i min munn når det finnes så forlokkende alternativ som "marmelade" på markedet...

I mitt tilfelle blir jo selv "syltetøy" feilaktig, om man skal følge boken for skikk og bruk til punkt og prikke. For mens syltetøy (etter boken) kokes og syltes til det ugjenkjennelige, behandler jeg mine jordbær med omhu og varsom hånd. Jeg kaldrører dem og fryser dem ned med smaken i behold, og vel så det. Ingenting er så følelsesladet som rørte jordbær... Å kalle denne lekkerbisken for "frysetøy" er en skam!!! Nei, dette er Jordbærmarmelade av beste sort! (Okey svigermor, nest beste sort)



Det hele startet med at Rema 1000 annonserte Norske jordbær til kr 19,90 pr kurv. For Blomsterstjernen var dette en sensasjon! Ikke prisen, men timingen. Han har jo ofte sett overmodne vasne august-jordbær til 14,90 pr kurv, eller enda bedre; rosinaktige jordbær importert fra Tsjernobyl-traktene til 9,90 langt uti september. Men 19,90 for duggfriske smakfulle norske jordbær helt i starten av juli var over all forventning. 

12 kurver rykende ferske duggfulle norske jordbær samlet på Blomsterstjernens kjøkkenbord

Sjelden har Blomsterstjernen følt seg så tøff som da han gikk inn på Rema 1000 med kun ett eneste gjøremål på agendaen. Han hadde instruks om å kjøpe et helt brett med jordbær! 12 stykk - hele hurven. Han registrerte at den unge sommervikaren formelig gispet etter luft da Blomsterstjernen røsket med seg et fullstappet brett med stø kurs for kassen! Det var nå kun 2 usle kurver igjen i fruktdisken... Da "Stjernen" nærmet seg kassen satt også kassadamen og hev etter pusten av det overveldende jordbærsynet! Ikke bare hun, men hele raden av kassadamer gispet, svettet og ristet av spenning. Jeg smattet tøft og klesset brettet med et dusin jordbærkurver på handlebåndet. "Hello girls..."

Men som så ofte før var det visst heller ikke denne gang Blomsterstjernens tur til å gjøre kassadamene matte i blikket. Selvfølgelig var det en eller annen skalla tusseladd rett bak Blomsterstjernen som overgikk ham til gangs og hadde kjøpt hele 3 brett (!!!) med jordbær! 36 kurver, eller 18 kilo om du vil. Man må visst ha såpass. Blomsterstjernen sto der som en liten nykjemmet skolegutt ved siden av med sine knapt synlige 6 kilo. Men Blomsterstjernen gliste godt i sitt stille sinn, vel vitende om at den skalla mannen hadde glemt å handle sukker...

Oppildnet av den hårløse mannens fatale bommert dro Blomsterstjernen hjem til sitt og snekret hjemmelaget Jordbærmarmelade natten lang. Han gikk som vanlig amok med fotoapparatet under seansen, og vi viser her en brøkdel av hans bilder fra den røde aftenen. Dere bes forøvrig hoppe rett til det siste bildet, da de 24 førstkommende bildene kun er vas og kjas.

Man trenger selvsagt sukker når man skal lage marmelade. Mengdevis...
"Blomsterstjernen uses exclusively sugar from Dan Sukker..."

Og noen poser Certo Frysepulver slenger man oppi for konsistensens skyld
Men det får bli vår lille hemmelighet?


Men før man kan marmeladere må jordbærene vaskes med kaldt vann...
Det er ikke måte på hvor mange basiller vi nordmenn innbiller oss blir fjernet av
et par dråper kaldt norsk springvann... Vekk med tyfus, kolera og svartedaud
Vips er jordbærene sterile

Blomsterstjernen er en skeptiker av natur. Så deilig så deilig.
Han tvilte derfor sterkt på at Tore Stokke i Lier virkelig hadde fylt 500 gram
jordbær i hver eneste kurv...

Så da var det tid for innveiing...

Teorien var at Tore Stokke formodentlig skor seg på samme tjuvtriks som den
 unge Blomsterstjernen... Ripskurvene til mormor ble nemlig svært så fort fylt
opp av det unge lovende barnebarnet.
Der kun toppen av kurven var ekte vare mens bunnen var fylt med ripsblader...

Hæh?
553 gram? Og ingen falsk fyllmasse...
Tore Stokke var tydeligvis en hederlig mann.


Selvfølgelig måtte vekten av den tomme kurven trekkes fra.
Den var sikkert blytung, antok Blomsterstjernen
Fatosten! Kun 11 gram?
553 - 11 = 542 gram...
Undertegnede var nesten litt skuffet over å få levert mer jordbær enn bestilt...

Joda. Samtlige kurver hadde jordbærinnhold langt høyere enn lovet, bortsett fra et par kurver som lå milevis under... Men her gikk dessverre ikke mistanken mot Tore Stokke eller andre fra Lier Kommune for den saks skyld. Nei da var det større skepsis innomhus, konemor hadde nemlig en unaturlig rød og bred lebestift-fremtoning denne aftenen...

Så var det tid for å renske bærene.
Istedenfor å bruke neglene, som i gamledager, benyttet man denne gang sabel.
Det er nemlig merksnodig hvor sår man blir under neglene av å rense jordbær!
En smerte verre enn å føde!
De små jordbærfrøene er sylskarpe og antageligvis fylt av etsende blåsyre?
Men sabelen gjorde slutt på lidelsene!
To raske snitt og vips var jordbæret både delt og hamsefritt.

"Well... He didn't make it"
En enslig svale gjør ingen sommer
Ei heller et råttent jordbær blandt 1000 friske

Det ser kanskje ut som urovekkende mye avfall?
Men neida! Bærene var av ypperste kvalitet!
Kun 1-2 bær pr kurv måtte forkastes.

6 kilo uhøvlede jordbær var nå blitt redusert til ca 4 kilo høvlede
P.S. De 5 med hamsen i behold er kun benyttet som pynt


Det var altså en formidabel kvalitet på jordbærene til Tore Stokke i Lier! Egentlig burde man spist dem med andakt. Men ettersom Blomsterstjernen pleier å skifte kanal når andakten kommer rundt 8:30 på NRK P1, havnet de lekre velformede smaksbombene rett i marmeladen...

Halvparten av bærene ble prosessert i blenderen, for letthets skyld...

Men latskap lønner seg sjelden...
Blenderen var kanskje en smule vel effektiv?
Hver minste lille nanometer av jordbærkjøtt ble most hinsides all gjenkjennelse.
Resultatet var en blanding som var både tynnere og mer flytende enn vann

Så her måtte man krype til korset og ty til den gode gamle mixmasteren.
Den resterende halvparten bær ble grovmost som i gamledager

Til slutt ble den vandige blendermixen blandet med den grovere mixmastermixen
Resultatet ble en blanding av det beste fra 2 verdener

Innveiing mislyktes da vekten ble sprengt av det svulmende lasset jordbær
Men all erfaring tilsa at dette skulle være ca 4 kilo.
Enig?

Så helte man på 2-3 poser med Certo frysepulver for tykkere konsistens.
Psst. Ikke si det til noen...
For dette er jukseri.

Og her stoppet nok leken hos den skallede mannen som tredoblet Blomsterstjernens jordbærvolum. Men det er her leken virkelig begynner hos familien Blomsterstjernen. Det er nemlig en årviss dragkamp mellom ham og konen om hvor mye sukker det skal være i syltetøyet/frysetøyet/marmeladen. Konen, som er tannlege, mener at jordbærene er så søte i seg selv at man ikke trenger å tilføre sukker... Hørt sånt sprøyt?!? Blomsterstjernen støtter seg derimot på den gamle regelen om at sukker forhindrer bakterievekst, og dessuten gir en formidabel smaksforsterkning! 


Så... når konemor snur ryggen til en stakket stund...
 ...kjører hennes mann 500 gram sukker ombord i skuta
Og så en liten smaksprøve...

For lite! For surt!
Så snart tannlegen igjen vender ryggen til, ramler nye 250 gram i kanvasen

Men fremdeles er det ikke søtt nok... I smug (og uten fotoapparatets dokumentering) tilsatte han ytterligere 125 gram av djevelens ingrediens (sukker - red. anm). Og nå begynte det endelig å ligne på noe! Blomsterstjernen valgte å gi seg mens både leken og smaken enda var god. Konemor er heldigvis så godtroende at hun selv etter 875 gram med sukkertilsetning tror den søte smaken kun skyldes jordbærets søte natur...

Så 875 gram får bli en gyllen middelvei. Men det gnager stadig at svigermors jordbærsyltetøy smaker enda litt mer fortryllende enn Blomsterstjernens. Hun følger nemlig sukkerinstruksene fra Certo til punkt og prikke, og vel så det. Det herlige syltetøyet er antageligvis nærmere sukkermarmelade med et hint av jordbær, men hva gjør vel det når det er søderen så godt!!!

Nyrørt jordbærmarmelade til kvelds...
Ikke rør!

Konemor anretter den "sukkerfrie" jordbærmarmeladen rett på skiven

Mens mannen i huset liker å frotse skammelig, for det er jo "sukkerfritt"?:
Ristede skiver med smeltet smør, kald melk og en hel skål med nyrørt jordbær-
marmelade som spises med skei ved siden av de smørdampede skivene...
Ahhhh!

Men det beste av alt er at man sitter igjen med en tom grønn superkasse!
Kassen er for eksempel ypperlig å bruke når man sår egne planter!
 Dessuten kan den lett brettes sammen og stables elegant vekk


Så er det jo heller ikke så helt dumt at man dessuten har fryseren full av
jordbærmarmelade til laaaangt uti juli...


Blomsterstjernen går som dere forstår med konstant rød bred lebestift i julimåned. Han sluker nemlig minst et par liter hjemmelaget jordbærmarmelade daglig. Og i år ble jo også resultatet svært så vellykket, mye takket være Tore Stokkes ypperlige kvalitet! 

Men tankene går både tidt og ofte til det grusomme fjoråret der et likt antall kurver ble kjøpt inn på sensommeren. Her var kvaliteten dessverre omvendt proporsjonal med Tore Stokkes! Kun 1-2 bær kunne brukes pr kurv, resten var myglet!. Ut fra 6 kilo jordbær klarte vi så vidt å skrape sammen nok materiale til å dekke en eneste skive med syltetøy... Men søtt var det ihvertfall!!!

God helg!
Hilsen Marmeladestjernen

7 kommentarer:

  1. Takk for påminnelsen. Jeg visste det var noe som skulle gjøres omtrent nå. Det ble heller ikke jordbær på oss i fjor, så det er god plass til - ja. - kanskje 12 kg? Og jordbær i dette området er helt kortreist. Det er bare 2 km til den super jordbærgård. så jeg får legge inn en bestilling.

    SvarSlett
  2. Hmmmm, jeg lagde syltetøy av 12 kilo jordbær igår.... Synes dog at Jam frysepulver er mye bedre, Certo smaker litt mer kunstig...?

    Så fikk jeg hovert litt i dag også ;-) Det er sjelden husmorgenet mitt slår igjennom, så da må det stadfestes i trykket form!

    SvarSlett
  3. Herlige fristelser! Her på gården har gutta safta solbær! Egenprodusert, kortreist mat gir en helt spesiell andaktfølelse ved inntak!
    Mormor har snart mengder lin, solsikker, poteter, jordbær, rucculablomster, peppermynte og uspirt spinat høsteklar fra kjøkkenurteåkeren. ( Hun er uvenner med vekten og vet derfor ikke hvor uhorvelig store mengder avlingen kan dreie seg om). (Sannheten er vel neppe nok til å brødfø så mye som en spurvunge) Kanskje Blomsterstjernen vet råd om konservering marmeladering og servering av delikatessene.

    SvarSlett
  4. Oi, glemte å si at jeg også har høstet "sterile" lupinfrø. Mormor sende frøkapslene hvis BS vil teste ut hypotesen. Hilsen Lupinens Leve.

    SvarSlett
  5. Oh.....slikker seg om munnen. Finnes knapt noe bedre enn nyrørte jordbær!
    Og her var det også onsdagstilbud på Reman - 1 Lier kurv til kr 10...... Jeg kjøpte "bare" 4 kurver - men kasta bare 4 bær ;-)
    Laga slik marmelade som du gjorde i fjor - men i år har det blitt ren fråtsing fra kurvene. Jordbær in natura - mmmmmmm, fantastisk deilig!!!
    Ha en riktig så fin helg!

    SvarSlett
  6. Mmmmmmmmmm - kjente både lukt og smak gjennom bilder og ord! Det så kjempe godt ut =) Flinke du e! Og når du har laget det selv så kan du kalle det hva du vil=) Marmelade var et smakfullt ord til fristelsen din.

    Fortsatt god helg!

    SvarSlett
  7. Hei!
    Sommerferie er deilig, men byr også på enkelte problemer når har programerklært bloggpubliseringer hver eneste fredag...

    Jeg husker fremdeles med gru den gangen det var problemer med blogspot og Blomsterstjernen så vidt rakk å publisere rett før midnatt en fredags aften... Postkassen bugnet av fortvilte parfymerte brev fra faste Blomsterstjernelesere.

    De fleste hadde sittet paralysert foran PC'en dagen lang. Flere sykemeldte seg, mens en av dere endte opp med å spraye Round up i hele hagen sin av ren fortvilelse. Livet gav ikke mening lenger...

    Så derfor gjør jeg alt som står i min makt for å få publisert hver bidige fredag, og helst før kl 10...

    I den siste tiden har jeg feriert steder der det verken finnes PC eller er mobildekning!!! Krise!!! Men lur som jeg var skrev jeg innleggene på forhånd og programmerte Blogspot til å slippe dem fredag kl 7 blank. Smart?

    Ulempen var at jeg ikke fikk sjekket om blogspot lyet. Og heller ikke hva dere kommenterte... Krisetilstand.

    Men endelig er jeg her! Takk for alle tilbakemeldingene. 10 kroner kurven?!? Er de gått fra vettet? Og det er helt korrekt som Snuffeldyret sier, Certo smaker dårligere enn Jam! Men jeg finner ikke Jam i butikken lenger... Hvem er det som fører dette?

    Tusen takk Mormor, jeg tar gjerne i mot noen av dine kastrerte lupiner! Send meg en mail: blomsterstjernen(at)yahoo.no '

    Gleder meg!

    Og om lykken fortsatt står oss bi kommer det et nytt innlegg her på fredag morgen... Men dersom blogspot av en eller annen grunn likevel skulle skulke, så vær så snill å behold fatningen? Jeg ønsker ikke å være skyld i flere massakrerte hager...

    Ha en fin hageuke i mens!

    B*

    SvarSlett