fredag 6. mai 2011

Hvordan ta knekken på trær man ønsker å beholde...

Moseplassen holder atter en gang konkurranse. Denne gang skal man kåre hvem som har det beste hagetrikset/tipset. Blomsterstjernen er som vanlig sjanseløs til å vinne noe som helst, men med en forlokkende førstepremie på 3000 kroner fra BoGrønt klarer han rett og slett ikke holde fingrene av fatet... Tenk! For 3000 blanke kronestykker kunne han jo feks kjøpt 20 nye rosebusker (dersom de var på tilbud til 149,- (noe de ikke er))!

Dessverre så har jeg som vanlig ingen gode tips, men derimot haugevis av dårlige tips. Jeg tenkte derfor å dele et av dem med dere. Vær lutter øre er De snill.

RUNDLURT AV ROUND-UP!

Nå til dags pleier Blomsterstjernen å fotografere og
dokumentere hver minste lille filleting i hagen. Men
dessverre har det seg slik at jeg ikke ble en rettvis
blomsterstjerne før i august 2010, og før den tid
eksisterer det derfor minimalt av livsviktig hage-
dokumentasjon... Heldigvis fant jeg dette bildet
fra 2008 av steinrøysen under bearbeiding.
Nedenfor var det et ugjennomtrengelig
bringebærkratt/småskogkratt. Den flotte
gressplenen, utepeisen og gjerdet som
skimtes i bakgrunnen er selvfølgelig
naboens...
Som dere kanskje har hørt overtok Blomsterstjernen og hans familie i 2007 et hus på en såkalt "umulig" tomt... Bratt som et unnarenn, fullstappet med store spreng-steiner og frittvoksende skog. Kun husets østside var på folkemunne mulig å lage "en slags" hage av. Men det var før Blomsterstjernen og hans make kom i hus. Disse 2 er nemlig noen uhelbredelige personlige hageslavedrivere av noen stabeist. De bestemte seg selvfølgelig raskt for å lage hage på både den "umulige" sørsiden og den "uhorvelige" vestsiden...

40-50 trær måtte felles, ugress og kratt måtte elimineres, murer måtte mures, spreng-steiner sikres og 20 tonn jord tilføres før det begynte å ligne noe som, på en god dag, kanskje kunne bli til en hage. En stupbratt en som sådan. Problemet var bare at nye trær vokste opp raskere enn vi klarte å hugge dem... Hugget vi feks ett heggetre kom det opp 17 nye småtrær fra samme stubben! Vi gikk i kretsel og neiet (og bukket).

Heldigvis kjenner undertegnede en bonde som har langt sterkere lut i kjelleren enn det som er vanlig blant menigmenn. Følgelig klarte Blomsterstjernen å grine seg til et par liter av kruttsterk Round-up. I følge bonden skulle 1 liten dråpe av denne "vidundermedisinen" være nok til å ta knekken på så godt som hele Luxenburgs vegetasjon... for alltid. Så her gjaldt det å være forsiktig med de edle dråpene!

Uttynnet 1:1000000000 ble dødens dråper sprayet overfladisk på løvetenner, bringebærkratt, brennenesler og annet ukrutt. Blomsterstjernen forventet å se en spontan krepering, men neida. Først etter 3-4 uker begynte løvetennene så vidt å vise slapphetstegn! Var kanskje ikke luten så kraftig som bonden hadde lovet likevel?

Blomsterstjernens mentor hadde dog lært ham at om man skulle avlive et fullvoksent tre burde det sprøytes noen konsentrerte dråper rett inn i nerven på den avsagde trestammen. Ferdig arbeid... Dette gikk som en drøm... helt til Stjernen, en ikke fullt så vakker dag, oppdaget at enkelte trær hadde et hemmelig felles underjordisk rotsystem!!! Noe så sjofelt?


Tra-lala-lala. Fire asketrær. "Vi sager ned de 2 minste stammene og beholder de 2 store"
tenkte Blomsterstjernen.
De store trærne fungerte nemlig som livsviktig levende vegg mot naboen
 Han resonerte videre at den lille stubben oppe til høyre nok hørte til samme rotnett som de 2 store.
Helt riktig blomstermann! Flink gutt!
Og at den halvfete i forgrunnen nok var et selvstendig lite tre...
HELT FEIL BLOMSTERMANN!!! Miserabel gutt!

Fire nydelige hull ble borret i den avsagde stammen og deretter inseminert med dødens edle dråper...
Mission Completed! Ikke et eneste nytt skudd våget seg opp fra den lille aske-rotstubben! Fabelaktig! Men... ikke lenge etterpå fikk Blomsterstjernen sjokk! Han observere skumle forandringer på årets skudd på de 2 STORE asketrærne rett i nærheten, ja disse trærne som for en hver pris MÅTTE beholdes!  De så litt annerledes ut enn tidligere... Litt pjuskete...
Bladene krøllet seg innover og var brune i kantene...
Hadde de fått for lite vann kanskje?

NEI Blomstergutt! Trær får nok dessverre aldri for lite vann i Bergen!!!


Litt senere merket han seg at også det praktfulle heggetreet som skjermet så godt mot
naboene i vest hadde fått "problemer". Heldigvis ikke hele treet, men enkelte av
grenene var plutselig helt døde... Visne brune blader allerede i juni..?  Kremt...
Og dette som jo var en slik perfekt kamuflasje mot uønsket naboinnsikt/utsikt!

Hmmm. Dette var veldig mystifystisk... Med nærmere ettersyn viste det seg at både Heggen og Asken hadde Round-up behandlete småstammer i nær omkrets... Gulp! Blomsterstjernen hadde gått på en kraftig blemme! Han har uvitende forpestet sine 3 favoritt-trær! Hvem kunne vel vite at disse uskyldige tilsynelatende solitære småtrær skulle dele rotnett med gigantene en hel meter unna? Naturfagslæreren kanskje, men tydeligvis ikke denne såkalte Blomsterstjernen! Eller skal vi heller kalle ham Blomsterfiaskoen..?

Utover sommeren og høsten falt alle årsskuddene av de store asketrærne, mens
blader på eldre grener på sett og vis holdt masken, dog kraftig forkrøllet og forkrøplet.
Men treet gjorde heldigvis fremdeles nytte som halvlevende vegg mot naboene...

Spørsmålet som gjensto var om denne lovløse tre-morderen ironisk nok hadde fått smake sin egen medisin? Trærnes hevn? Hadde han utrolig nok klart å ta knekken på de 3 utvalgte trærne som faktisk skulle få overleve? Det var jo nettopp i ly av disse han hadde planlagt å vandre fritt rundt i sin hage uten å til stadighet bli tatt på fersken som blomstergal mann...  I ly av heggen og asketrærne skulle han kunne lukte uhemmet på roser i timesvis... For en trippel tragedie!

Hva ville skje til neste år, som jo er i år? Ville treet være helt dødt eller ville det overvinne Round-up massakren? Blomsterstjernen har nitidig lest at Roundup følger treets safstrøm og på den måten kan spre seg til blader i hele treets omfang. Dobbelgulp... I bladene forkludrer giften nemlig fotosyntesen... Febrilsk har jeg søkt internet opp og ned (men kanskje ikke i mente) etter svar på hvordan Round-up fungerer i sesong 2, uten hell! Er det virkelig ingen andre der ute som har vært utsatt for det samme utilsiktede mordet som jeg? "Jeg bare skled på et bananskall og dunket borti våpenskapet slik at den avsagde haglen spratt tvers gjennom rommet og landet rett oppi amunisjonen og ble selvladet. Deretter rekylerte den tilbake til meg og traff akkurat pekefingen slik at et skudd gikk av helt utilsiktet..."


I frykt for at Asketrærne skulle omkomme plantet Blomsterstjernen klokelig nok en hurtigvoksende klematis-laban ("Montana Rubens") oppetter trestammen. Planen var at klematisen etterhvert skulle bli så stor at det om noen år ville se ut som om asken levde i "beste velgående"... Den skulle immitere askebladene og i tillegg by på nydelige lyserosa blomster på forsommeren...
Genialt?

Ved hjelp av logisk tankesett har jeg likevel resonert meg frem til at det kan være en ørliten sjanse for at trærne kommer tilbake i full mundur i år, tross alt..? Man har jo lært seg at sevjen trekkes ut av trærne vintertids, og dermed også forhåpentligvis roundupgiften? Mitt håp er derfor at Asken og Heggen fyller på med frisk nybakt sevje, fri for gift, når de nå starter en ny sesong?

Ikke dvel mer nå Blomstergutt! La oss heller spole fram til 2011 og se med egne øyne!?!
Heggen ser frisk og fin ut! Jaabbadabbadooo! Grønn og fin allerede - med millioner av blomster klare til å spre de deiligste parfymedufter om kun få dager! Johoy - den har klart seg!

Når det gjelder Asketrærnes tilstand får vi dessverre ikke skikkelig svar før om noen uker enda. For dessverre er det jo så at asketrær er blant de siste av trærne som setter blader. Men noe spennende er allerede på gang! Først trodde jeg det var alvorlig deformerte blader jeg så, men det var heldigvis noe langt hyggeligere!

Asken står i blomst! Det kan jeg aldri huske å ha opplevd! Jeg tolker det som et tegn på at den er
stått opp fra de døende? Fra nå av vil den leve som om hver dag var den siste!

Blomsterstjernen merket seg forøvrig at det kun var den ene av de 2 askestammene som blomstret..? Nysgjerrig som jeg er gikk jeg inn på urtelisten til Rolv.no for å sjekke hva dette kunne skyldes.
Han Rolv har jo svar på alt:

"Blomstene er rødbrune til svarte, men svært små og uanselige, og mangler vanlige kronblad. De sitter i mangeblomstrede knipper i bladhjørnene på fjorårsskudd, og springer ut før bladene utvikler seg. Ask får ikke blomster før trærne er omkring 30 år gamle. Noen trær har hann-blomster, andre hunn-blomster, mens noen trær har tokjønnete blomster. Asketrær synes dessuten å være i stand til å endre kjønn fra år til år."

Jasså? Så her er det minst 2 alternativ! Sannsynligvis har den ene stammen akkurat fylt 30 år i år og blomstrer for første gang? Den andre er nesten like tykk, men antageligvis ikke mer enn 28-29 år. Det kan jo også være at den ene stammen er hunnkjønn og den andre hannkjønn. Vi vet jo alle at vi mannfolk er litt senere enn jentene i kjønnsmodningen. Vi blir fort nok overmoden...

Dersom Rolv har rett skal vi heller ikke se bort i fra at kanskje begge stammene faktisk er transvestitter?

Ønsker dere en deilig helg uten plantegift!
De bedste hilsner,
Deres Blomsterstjerne

P.S. Dersom noen av dere synes det var et svært godt triks å nesten avlive trær man for en hver pris vil beholde er det bare til å gå inn på Moseplassen og stemme...

12 kommentarer:

 1. Modig mann du blomstergutt, tenker da ikke på høydemot, det har du jo også, slått leir for godt på en fjellhylle i dassvåte Bergen. Har du aldri tenkt på laviner og leirras?
  Nei, mormor tenker på det å legge ut sine (nesten) tabber for hele Skandinavia og resten av verden.
  Har selv noen grusomme hagehistorier på lur , tør ikke ennå føre dem i tastaturet. Kjenner jeg blir litt uvel med tanken. Men kanskje dine betroelser nå gjør det lettere for andre..

  SvarSlett
 2. Dassvåte Bergen! Det må være dagens beste kommentar:)

  Blomsterstjernen skal være et åpent forum der man ikke skal være flau for noen ting som helst. En direkte parallell til den katolske skriftestol, bare at man her får tilgivelse for alle sine hagesynder.

  Ingen synd er for stor til å ikke bli tilgitt av Blomsterstjernen. Selv om du har hele hagen fullstappet av orange Tagetes vil du (kanskje) få tilgivelse...

  Så Symra... før dem i tastaturet, jo før jo bedre!

  B*

  SvarSlett
 3. Du er slettes ikke alene om sånne tabber! Og det er jo godt å få det ut liksom, ikke sant? Så bra at favorittrærne klarte seg likevel! Jeg vet egentlig ikke om det i det hele tatt er mulig å drepe et helt tre med Roundup. Men nå kan du ligge der på kne i skjul for naboen og sniffe på blomstene dine! Her sagde vi ned sypressene langs nedkjørselen, så nå kan jeg ikke lenger beundre plantene på nært hold uten å være bekymret for at naboene skal tro jeg er splitter pine gal!!!! De skulle bare visst at jeg sist uke priklet 95 (?) Aurikler, he-he!

  SvarSlett
 4. En riktig solskinnshistorie! Skal se du har flotte asketrær i 30 år til, ask er jo omtrent klin umulig å ta livet av, enten man prøver eller ei, ;o)
  Bloggen din er helt ny for meg, men jeg skal nok følge med videre, dette var artig lesning!
  PS! Naboen Rounduppet den hvite klematisen min i fjor vår, den forsvant som støv i brisen på et par dager, men nå kommer den opp igjen like frisk og fin som før.

  SvarSlett
 5. Og jeg så helt tydelig skuffelsen din, da du ikke lenger kunne gjemme deg bak trærne i timesvis, for å la deg forføre av rosenes fantastiske dufter...staaakkars Blomsterstjernen!
  Men mirakuløst ser det ut som om det går bra med dine høye følgesvenner:-)Og dermed med deg.
  Ellers en fantastisk ide` med en offentlig hagetabbe-skriftestol! Kjør på! Kommer å betror meg! Riktig god og giftfri hage-helg!

  SvarSlett
 6. Jeg stemmer på deg!

  Jeg hadde ingen gode tips å legge inn på Moseplassen... Kjører etter prinsippet "learning by doing"...eller som det egentlig er "learning by failing"
  ..og så lenge man lærer, så er vel det bra? Eller?.. :)

  Liker bloggen din!!!! :)

  SvarSlett
 7. Takk for hyggelige/artige/lærerike kommentarer!

  Gurimalla så gøy! 3 nye FØLGERE siden fredag:) Velkommen skal dere være.

  Som sagt er dette et uhøytidlig men samtidig svært sakralt fora der ingenting er for dumt eller for smart til å tale om! Tabber og fiaskoer er like velkommen som rosenrøde solskinnshistorier fra hagen.

  Svært betryggende å lese Marits og Krepsemors erfaringer med Roundup:) Når selv en skjør klematis overlever dødens medisin må det vel være håp for en 30 år gammel ask?

  Krepsemor? Jeg vil forøvrig anbefale deg å plante opp en tett hekk av den hurtigvoksende og skyhøye klatreplanten Humle slik at du snarest mulig kan tukle i fred i hagen igjen! 95 aurikler var imponerende men ikke sjokkerende:)... Jeg har jo tidligere i vinter sett hva du er i stand til i så-benken. Var det ikke du som sådde 785 forskjellige staudesorter sånn på skøy en lørdagskveld i pausen mellom "Allo Allo" og "LørDan"?

  Som Frøken Mathildes Eden skriver ble jeg svært bekymret da Asken begynte å fallere i fjor. Men jeg kan fortelle at det ser svært lovende ut nå! Blader i emning... Forøvrig må jeg si at våren er den verste årstiden for oss "mandige" hemmlige blomstermenn. Ingenting å kamuflere oss bak! Til spott og spe for hele nabolaget. Jeg velger derfor å kun jobbe nattevakt i hagen på vårparten...

  Frk Dings. Du har et viktig poeng! Man kan lese 100 hagebøker uten å bli så mye klokere. Men gjør du 1 stor hagetabbe på egenhånd blir man opphøyd til en vis mann evt klok kone sporenstreks?!

  Blomsterstjerne Blomstson

  SvarSlett
 8. Å dette var jo en fantastisk blogg!! Du får nok enda en ny følger:) Hmm.. mistenker naboen min for å ha forgiftet epletreet mitt etter å ha lest innlegget ditt. Han var helt vill med den grønne "giftkannen" sin i fjor. Jeg hører rykter om at ikke alle er like begeistret for pinnsvinene som camper i hagen vår om sommeren.. De koser seg under frukttrærene.

  Gleder meg til flere spennende hageinnleggg fra deg!

  SvarSlett
 9. Hei Fjordlykke. Det var kjekksomt å høre!
  Var inne og leste om dine epletrær. De krøllete bladene høres kjent ut! Og så var treet like fint igjen i år... Mystifystisk.

  Han naboen din har nok vært litt freidig med giftkannen ja. Ser for meg en sommer i Donald Duck og nabo Jensen's ånd hos deg i år? Hevn, mothevn, dobbelmothevn, trippelmothevn...osv

  Kan bli skøysomt.

  B*

  SvarSlett
 10. Ha, ha - suveren beskrivelse! Krysser fingrene for at det går bra med trærne dine. Jeg kjente jeg ble litt skeptisk til mine egne RoundUp-planer her. Er så lei av Oldenborrer i plenen, at jeg vurderer å avlive hele plenen før svermingen i år - men jeg har ingen ønsker om å avlive alle buskene som skjermer langs veien. Hvem vet hvor langt inn i plenens røtter disse har vokst!!! :S

  Uansett synes jeg du skal leve ut hagevirksomheten din åpenlyst, det er ingen i mitt nabolag som ser rart på nabomannen som har flyttet ut i sitt nye drivhus i vår - jeg gjør i hvertfall ikke. Kanskje jeg er miljøskadd av å ha vokst opp med en far som bruker mesteparten av sommeren i hagen? Han er ihvertfall den sprekeste 80-åringen jeg kjenner, så sunt er det ihvertfall ;)

  Lykke til i konkurransen!

  Linnette

  SvarSlett
 11. En "plen" dvs sådd gress har forholdsvis korte røtter, så det tror jeg går bra Linette:) Btw Den roundupen vanlige folk får kjøpe i butikken/gartneriet, er nok ikke det sterkeste på markedet så tros så absolutt å sprøyte ned hele hagen er mulig, men du må uansett fjerne hele plenen og så så nytt, om du da ikke kjøper ferdigplen:P Du kan sprøyte direkte på oldenborrene eller grave dem opp før svermingen:)

  SvarSlett
 12. Takk Simmla!
  Du har gode poeng. Det er jo også kun de bladene/gress-stråene som blir sprøytet som vil sende beskjed ned i røttene om å legge inn årene! Round-up angriper ikke røttene direkte uten å ha fått beskjed fra "oven".

  Når alt kommer til alt er som oftest ferdigplen den beste løsning allikevel. Enkelt, raskt, pent og relativt billig etterhvert. (Om man da ikke har en gigantisk gressplen)

  SvarSlett