fredag 24. juni 2011

Roser og tulipaner i stygg harmoni

Jeg har fått tusenvis, ja hundrevis... eller i hvert fall minst en mail fra dere lesere med spørsmål om hvordan jeg kan ha både tulipaner og roser i samme bed uten at de halvvisne tulipanene ødelegger roseprakten? Jo det skal jeg si dere (eller rettere sagt, deg, ja du som sendte den mailen). Her må det som vanlig jukses etter alle kunstens regler... Spørsmålet er vel snarere om det finnes regler innen kunst?

Sannheten er at jeg simpelthen har hermet etter mormor, uten å tenke på konsekvensene. Jeg erindrer nemlig fra mine barndomsår (som fremdeles varer i mange år enda) at mormor hadde milliarder av tulipaner i bedet på vårparten, mens det på sensommeren bugnet av velduftende roser (som vi ikke under noen omstendighet fikk lov til å plukke, eller lage "leke-parfyme" av for den saks skyld...). Hva som skjedde i tiden mellom tulipanblomstring og rosefurore er et beksvart kapittel.


Fikk mormors tulipaner råtne helt ned innimellom rosene eller kommanderte hun sin hjemmeboende bror, Besten, utendørs så snart tulipanene var avblomstret for å klippe dem ned? Ikke vet jeg, og neppe heller dere..? Og jeg hadde strengt tatt heller ikke tenkt på dette scenarioet før både roser og tulipanløk var godt stappet i jorden i Blomsterstjernehagen... Da var det selvfølgelig alt for sent å snu.

Rosedrøm fra Blomsterstjerneland i september 2010

Tulipandrøm fra Blomsterstjerneland i mai 2011

Tulipanmareritt fra Blomsterstjerneland i juni 2011

Hagesjokk!!! For et forferdelig syn!!! Er det virkelig mulig å ha et så stygt bed? For hagefolk er nok dette bildet vel så gale som forsidebildet på vg-nett for noen uker siden der de viste nærbilder av folk som var feilbehandlet ved norske sykehus... Blomsterstjernen fikk i hvert fall leverposteiskiven langt ned i vrangstrupen da han til lunchen skulle kose seg med VG og fikk servert nærbilde av en tom øyehule over hele åpningssiden...

Nok om det! La meg ALDRI tenke på det manglende øyet igjen... Den ulykksalige øyeløse mannen hadde dessuten heldigvis et glassøye som kunne pynte på fasaden, og pynte, ja det må selvsagt også Blomsterstjernen gjøre...

Men før vi klusser med naturens gang lar vi først tulipanene få roe seg noen pinefulle uker etter avblomstring slik at i hvert fall noe av næringen kan få renne ned i løken igjen. Vi har imidlertid en gyllen regel i Blomsterstjerneland, og det er at bedet (og hagen) skal være plettfritt innen 12. juni, da vår datter har bursdag! Dermed basta! Kvelden den ellevte juni går det med andre ord vilt for seg i Blomsterstjerneland!

Først en kvalmende men nødvendig inspeksjon... "Gisp etter luft..."
En beinhard vinter ser ut til å ha krevd sine offer...


Ka i honen? Et par av rosene ser jo helt døde ut!!?

Med nærmere ettersyn var kun 2 av 6 roser i live! KRISE!!!

"Blomsterkonemor!!! Jeg på Hageland, Plantasjen, BoGrønt, Eides Gartneri sporenstreks!!! 4 av rosene er døde!!!" ropte en fortvilet Blomsterstjerne. "De er stengt!" ropte en like forbauset konemor. "Neida! De har langåpent i Fyllingsdalen!" ropte Blomsterstjernen. "Handler du litt mat på veien?" spurte konemor. "Ja det kan jeg godt" svarte Blomsterstjernen. "Vi trenger hvitost, brunost, brie, druer, toalettpapir" sa konemor. "Jammen jeg kjøpte jo en pakke toalettpapir på onsdag!?" svarte en oppgitt Blomsterstjerne. "Ok, glem toalettpapir, men kjøp en pakke knestrømper fra La Mote, solbrun farge" parerte kånemor. "Har vi penger på felleskortet?" klynket Blomsterstjernen. "Nei, jeg har vært og kjøpt nye puter til sofaen igjen..." hvisket konemor... etc etc etc...

Til tross for all denne menigsløse hverdagskonversasjon rakk Blomsterstjernen BoGrønt Fyllingsdalen rett før stengetid, og der bugnet det av roser i alle valører! Til alt hell hadde de akkurat denne dagen supertilbud på et par busker som falt i meget god smak hos den maskerte herremannen... Han endte derfor opp med 2 stykk Berleburg og 2 stykk Kalmar, etter sigende gamle slottsroser (?). Og stort riktigere kan det vel ikke bli? På toppen av det hele fikk man jaggu meg en ekstra rose på kjøpet om man handlet 4 stykk! Snakk om valuta for pengene! Så gjett hvem som fikk med seg en potent Princess Alexandra i bagasjerommet? (kneblet og med teip for munnen...)


Etter å ha klippet ned alle halvvisne tulipanstubber begynte det å se bedre ut!

De 4 nykommerne sto spent og trippet mens far røsket opp de gamle rosene

Heldau!

Halvdau! Kun liv på babord side...

Dau! Nei vent litt? Er det ikke et lite skudd å spore nede til høyre?

 2 døde roser , eventuelt "levende døde roser", ble gravd opp i hvert bed

Sånn! Da var det endelig klart for nyplanting! (Kl 22:27 den ellevte juni)

Det ble dessverre alt for mørkt for avfotografering etter endt arbeid (Kl 23:59). Men her er et bilde fra dagen derpå. Seks rosebusker fordelt i 2 bed. Det ble betraktelig bedre etter at ekle roselik og sjofle tulipankadavre ble fjernet. Roseknopper popper nå opp både her og der og Blomsterstjernefamilien er utagerende spent på hvordan rosebedet vil se ut når det endelig kommer i blomst ut i juli! Vil fargene passe sammen, eller blir det krise igjen???

I år som i fjor kom vi heldigvis i mål til den 12. juni. Selv om det fremdeles er en stund til rosene blomstrer ser i hvert fall bedet ryddig ut? Og ikke minst, representabelt nok for feiring av en fireårsdag? Dessuten har hageputene (aubrieta) på murkanten fått en ny vår og er nettopp begynt på andre bordsetting denne sesongen! For noen geniale planter...

Men det er alltid noe som ulmer i bakhodet, svarte skyer... Jeg har nemlig registrert at det anbefales å fjerne all jord i bedet når gamle roser byttes ut med nye roser, hvorfor vet jeg ikke! Noen som vet? Men ettersom hele bedet er stappet med gjenblomstrende tulipanløk valgte vi kun å grave noen passende kratere rett rundt der de gamle rosebuskene sto. Så er det bare til å vente i frykt på roseblomstringen og ikke minst neste tulipanvår...

Ønsker dere alle en deilig helg full av hagejuksing!

Mvh
Blomsterstjernen

P.S. De halvdaue rosekadavrene ble plantet på nytt andre steder i hagen i håp om å igjen lukte på fordums storhet med tiden.

16 kommentarer:

 1. Grunnen til at man skal fjerne all jord når man setter nye roser er at i jorden rundt rosene eller på røttene blir det mange nematoder eller noe sånt. Disse blir værende i jorden selv etter at roseplanten er død. Om nye roser settes i denne jorden kaster disse organismene seg over nye deilige roserøtter... og disse stakkars små nye røttene liker ikke dette så godt og medfører at planten ikke så lett klarer å etablere seg i denne jorden. Men tagetes f.eks en ikke gul sort som 'vanilla' (:)) fjerner disse organismene. SÅ enten bør man fjerne all jord, eller plante tagetes en sesong (for å rense jorden).. men det kan sikkert hjelpe å plante tagetes sammen med de nyplantede rosene... for oss som ikke kan vente:) Lykke til:)

  SvarSlett
 2. Takk for informativt svar Linda! Da skjønner jeg mer av dette "bytte-jord-enigmaet". Problemet er bare at jeg ikke har tålmodighet til å vente og dessuten er veldig sterk for Tagetes. Og da mener jeg som det motsatte av "svak for tagetes". Med andre ord er Tagetes en blomst jeg tidligere har fått rykninger av, spesilet de guloransje... Men kanskje den hvite varianten du nevner kan være yndigheten selv? Jeg må sjekke...

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Jeg har aldri hørt om at en må skifte all jord når en bytter ut døde roser med nye. Takket være deg, vet jeg nå dette =) Flotte roser du har skaffet dere! Tagetes Vanilla er kremhvit, og det vil sikkert fungere bra sammen med de rosa/ferskenrosa rosene!
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 5. Nematoder høres skummelt ut. Er de i slekt med demagoger? Tror ikke jeg vil ha dem i hagen!

  SvarSlett
 6. Heisan !!Jammen glad rosene mine overlevde vinteren !! (ikkje spør korleis, sikkert bare flaks) Fint blei det no hos doke !! Med ynskje om ei god hageveka.

  SvarSlett
 7. I min spede hagegalungdom, pleide jeg å ta tulipanene opp når de var avblomstret, jordslå dem i en balje og la dem ligge der til de var helt visne. Så børstet jeg molden av løkene, buntet dem sammen etter navn og farge og hengte dem opp til tørk. SÅ satte jeg dem igjen da høsten kom. Det funket helt fint! Men nå gidder jeg ikke lenger, nå klipper jeg dem rett av, og setter nyinnkjøpte løker om høsten.

  Mine nesten-døde roser er tatt opp og pottet om. Håper at 'Barkarole' tar seg igjen. Den andre, 'Fellowship', har jeg bare tatt opp for syns skyld: den er vanvittig oransje, og hvis den til alt overmål skulle finne på å overleve, så gir jeg den vekk!

  God helg, og sørg for å nyte søndagen, det er visst den siste finværsdagen for vårt vedkommende på lenge ...

  SvarSlett
 8. Ikke bli sjokkert av tidspunktet - det er tross alt 10 minutter tidliger enn forrige gang. ;)

  Så morsom og fin post! Måtte le, særlig av det første avsnittet. :) Jeg syntes jeg kjente igjen de bergenske fjellene i bakgrunnen, og sannelig stemte det! :D

  Jeg lagde noen fantastiske rose"parfymer" i min tid - man trenger da ikke å spørre om lov til sånt, det er bare å plukke roseblader! :D

  SvarSlett
 9. Hei hei,
  Her var det mange vittige kommentarer som vanlig. Men det jeg lurer mest på er hva som sto i det innlegget som Krepsemor slettet..?

  Renate, jeg fikk supersjokk da jeg så din melding kl 03:06. Men er begynt å komme til hektene igjen nå, så smått. Joda fjellene i bakgrunnen er Løvstakken (i vest) og Landåsfjellet/Ulriken (i øst). Og selvsagt stjal vi roseblader når mormor var inne og stekte vafler;)

  Jeg beundrer Nefertitis skole-eksempel på tulipanbehandling, men det blir alt for stress for meg. Jeg kjører pose og sekk. Stapper nye løk i jorden hver høst og håper at noen av de gamle supplerer litt her og der. Om 5-6 år er det nok ikke mer jord igjen i bedet, kun løk tett i tett...

  Den oransje rosen skulle jeg likt å sett! Putt den i utepeisen så ser det ut som om det er full fyr der dagen lang?

  Med nærmere ettertanke tror jeg at jeg sløyfer de der Tagetesene. De er faktisk min verste fiende, jeg klarer bare ikke like dem fullt og helt. Men jeg har et selvuttalt mål om å en vakker dag elske ALLE blomster i hele verden. Men trenger litt mer tid før Tagetesene rykker inn på listen. Unnskyld.

  Demagoger var nytt for meg, måtte slå opp på svensk tekst-tv: "Demagogi är att argumentera utifrån slående men osakliga argument. Demagoger använder demagogi som en strategi att skaffa makt och inflytande genom att appellera till folks känslor och fördomar, vanligen genom användande av kraftfull retorik och propaganda."

  Gulp! jeg er enig med Mormor om at vi ikke ønsker slike i rosebedet?!%

  Nematoder (sakset fra norsk tekst-tv): "Rotsårnematoder (Pratylenchus spp.) lever og formerer seg som regel inne i røttene (endoparasitter). Flere arter gjør skade på roser i veksthus, og på friland kan de ved ensidig dyrking av samme vekst i en årrekke bli årsak til veksthemming. De regnes også som en medvirkende årsak til jordtretthet."

  Verre var det ikke! Pytt, det der skremmer ikke Blomsterstjernen fra å beholde jorden fra de gamle døde rosene! Må ta vare på minnene...

  SvarSlett
 10. Tror egentlig det går helt fint med nye roser i gammel jord. (Hagesenterene prøver jo å bare å drive forretning og selge fint pakket, dyr jord.)
  Etter diverse dødsfall her i vinter ser det ut til at rosen som er plantet i et gammelt rosehull faktisk trives godt. Ingen tegn til sykdom, lus eller larver og står nå med minst 10 knopper. Kanskje den liker gamle nematoder.
  Lupiner, skulle gjerne sendt deg frø. Men nå ser det ut til at mine lupiner er en krysning?!
  Eksempel : Hest og esel får mullesel- eller mulldyrføll. Pga kromosomkluss blir disse sterile.

  Lupinene mine får fine frøkapsler , men har ennå ikke opplevd å se en eneste frøplante. Mormors lupiner må nok deles dessverre. Men kjører du forbi Grinde i sommerferien skal du få med deg en rotbit!
  Håper forresten blomsterpolitiet forstår det der med krysning og lar lupinene mine være i fred!

  Herved er foreningen Lupinens Leve opprettet!

  SvarSlett
 11. Oi! Her var det mye nyttig for en rosejomfru. Jeg har nemlig gått lei av å kjøpe katastrofalt dyrt rosevann til kosmetikkproduksjon og endelig bestemt meg for å dyrke frem mitt eget rosevann. Dvs vannet kjøper jeg på apoteket så jeg trenger heldigvis kun å dyrke frem rosene. Uansett: Jeg får nå forhåpentligvis skjult en stor, grå gjødselkjellervegg med roseflor etter anskaffelse av rosetrær i forskjellige former og fasonger. Pilgrimsleiden til Nidaros sneier denne triste fjøsveggen, så jeg tenkte å piffe opp moralen til de vandrende de siste 8 mila de har igjen å gå men litt roseglede. (ambisiøs må man være) Jeg har gjødsler og vanner i øsende regn (de står under fjøstaket)og hviner av fryd over blant annet spede, gule Namdalsroseknopper, blanke William Baffinsblader, stolte President de Seze og voksende Flammenthansstengler. Til sammen 12 stk både krypende, klatrende og buskende. 7 forskjellige sorter harføre og duftende gledesspredere. Og selvsagt så har jeg jo tenkt å plante tulipaner i samme bed. Foreløpig har jeg plantet lavendel mellom hver rosebusk som lusevoktere. Tar opp tulipanplanting til ny vurdering mens lurer på hvor jeg skal sette det siste rosetreet som jeg ikke fikk plass til ved fjøsveggen.

  SvarSlett
 12. En rosejomfru med 12 stykk roser (antageligvis som et symbol på de 12 disipler?) høres imponerende ut! Du må ta bilde av veggen når den er i blomst! Blir nok litt av et syn. Det ender vel med at svært få kommer helt frem til Nidaros, da de blir stående og måpe utenfor fjøsveggen din;)

  Liker betegnelsen din: "Rosetrær". Høres ut som noen gedigne monsterroser du har fått tak i. Gleder meg til å se resultatet.

  SvarSlett
 13. Er du her fremdeles mormor eller er du tatt av lupinpolitiet? En steril krysning hørtes snodig ut! Er du sikker? Er det revebjelle parret med ridderspore det du har da?

  SvarSlett
 14. Endelig en blogg om hagejuksing!! Nå mangler jeg bare hage og tiltak.. litt vondt i viljen når det faktisk kommer til stykket. Men liker å drømme om vakre blomster, og det er jo noe!?

  Liker også veldig godt at dette er en superhemmelig blogg- de har vist seg å ofte være de beste!! Stå på! ;)

  SvarSlett
 15. Ja det er alt for få blogger om hagejuksing!
  Uten juks stopper verden...

  Likte den superhemmelige bloggen din;)

  SvarSlett