fredag 13. desember 2013

Smertefull Pepperkakehusfødsel


I år som i fjor, og som året før der røk Blomsterstjernen til i et heseblesende peppekakehus-prosjekt også denne gang. Da må det vel kunne kalles en tradisjon?  Dog en tradisjon i utvikling. For det startet så uskyldig med drømmen om å bake et av verdens minste pepperkakehus. Du vet sånne minipepperkakehus som får plass i fyrstikkesker, ring-esker og såpebobler? Så vokste det litt år for år. I fjor hadde maxi-mini-pepperkakehuset endatil vokst seg ut av både glasskuppel og kakefat. Og i år? Ja så måtte jo pepperkakehuset selvsagt bli enda litt mer voluminøst. Det er jo akkurat det som er selve tradisjonen... Å overgå seg selv.

Det siste året har Blomsterstjernen blitt helt hektet på tanken om husbygging, ikke bare i pepperkakeland, men også i virkeligheten. Han drømmer rett og slett om å tegne og bygge sitt eget hus, han mangler bare tomten. Som aller helst skal være både stor og koselig, flat og bratt, ha morgensol og kveldssol, enorm utsikt og ingen innsikt, med både sjølinje og høyfjells-natur. Tomten må være både østvendt, sørvendt, vestvendt og nordvendt, godkjent og byggeklar og aller helst ligge midt på Landås. Samtidig må ikke tomten ligge i et byggefelt og selvsagt skal den være til salgs for en latterlig billig penge... Glemte jeg å si at den godt kan inneholde en gammel frukthage med store epletrær? Sitter du på en slik tomt? Kontakt meg gjerne...

Men Blomsterstjernen innser nå at eneste tomten som noenlunde innfrir hans krav (bortsett fra de økonomiske og plangodkjente) er et par tusen hekto-dekar av Ulrikens topp...

Eneste aktuelle tomt ligger midt i på bildet: 1000 dekar med sjølinje, høyfjell og 360 graders utsikt.

Som følge av denne svært så vage husbyggerdrømmen har Blomsterstjernen lekt seg med arkitektoniske verktøy og konstruert mangfoldige drømmehus (for ham selv). Tanken var derfor: "hvorfor ikke sette et av disse arkitektoniske vidunderne ut i live som pepperkakehus?" 

Valget falt på den aller siste konstruksjon - skreddersydd for en trekantet tomt. Et stort hovedhus med soveromsfløy på loftet og alle bruksrom samt utleiedel i første etasje. Med 60 kvadrats stue og kjøkken i eget utbygg, med høy takrygg og utsikt i alle tenkelige retninger. Fint på papiret ihvertfall.

Hus-maler i skala 1:66 printet direkte ut fra Google Sketch-up.

Ved hjelp av stødig skalpellføring transformeres mal for mal til autentiske pepperkakedeigkopier

Et godt triks er å dyppe kniven i litt olje når man skjærer ut. Da slipper den deigen lettere.

Etter utskjæringer er det lurt å jevne over kantene med en oljetilgriset kniv

Ca 12 timer senere var vinduene utskjærte og kakene klare for steking

Men det man helt hadde glemt er at pepperkakedeig er akkurat som oss mennesker. Den perfekte malen man ser i starten av 20-årene har en lei tendens til å ese ut på de mest utenkelige steder etterhvert som man runder 40, 50, 60 og 70... år (eller grader Celsius)...

(Et godt tips: Skal man velge kjæreste er det en god idé å studere moren og faren før man slår til... Da vet man noenlunde hva man kan forvente seg om 20-30-40 år)

Tilbake i pepperkakeverden. Blomsterstjernen trodde nemlig han var smart ved å benytte ferdiglaget pepperkakedeig fra Rema 1000 til husbyggerprosjektet sitt. Men det viste seg å være VELDIG feil! Deigen var tydeligvis stappet med bakepulver og natron til langt oppetter ørene... De nøyaktig tilmålte malene este ut som de verste sofagriser og måtte fettsuges og finkappes rett etter steking for gjøre huset noenlunde byggbart...

Fettsugd pepperkakevegg - avkappet ut-est overflødig pepperkakemasse

I år skulle det også debuteres med gelatinvinduer. Det hørtes jo så lett ut..? Bare til å lime platene rett på baksiden av pepperkakeveggene. Men alle som har jobbet med smeltet farin vet vel hvor umåtelig vanskelig dette er! Sukkeret klisser og størkner lenge før man er klar. 

Blomsterstjernen prøvde derfor en ny oppskrift denne gang. Et oppkok av sukker tilsatt vann, uten at det gav den helt store opplevelsen. Enten størknet det for sent, eller så utkrystalliserte det seg for fort. Resultatet var at vinduene hang og slang og måtte reddes med litt lys sirup. Til neste år bruker man tape!!!

Gelatinering - Et helsikkens prosjekt!

Det ble også utprøvd en ny type melisglasur, kjent som Royal Icing. Stivpisket eggehvite med melis og sitron. Den var langt sterkere enn vanlig melis men klarte likevel ikke stå for egen maskin i løse luften...

Joda. Gelatinvinduene som skulle ta i mot sprossene falt av, samtidig som den 6 mnd gamle babyen hylskrek i bakgrunnen... Kjempe stemning!

Selvfølgelig var Blomsterstjernen "alenepappa" til 3 akkurat denne kvelden da huset skulle danderes. Midt i sukkersmelting, liming og banning (og steking) nektet den 6 mnd gamle å sove, med påfølgende hylskriking, mens de "store" barna våknet og ville på do, ha vann, og sang, og kos, og eventyr. Fra en pappa tilgriset av utgnidd melis, svidd sukker og smeltet gelatin. Gode forhold i bakken!

Stemningen ble ikke akkurat bedre da far så seg selv i speilet...

En SVÆRT fargerik bakepus...
Ikke rart barna ikke fikk sove?

Men det var, som alltid før, bare til å bite tennene sammen og prøve å få de misformede bitene til å passe sånn noenlunde sammen og heller kamuflere skavankene med STORE doser snø og melisglasur. (Vi merker oss det ironiske ordspillet: "glad-sur")

Til tross for at taket på utbygget hadde vokst minst like ukontrollert som øyenbrynene på en 80-åring, minnet det da fremdeles om et hus?

Og etter et kraftig snøfall forsvant de fleste spor av mangelfull konstruksjon...

Full fyr i stue og kjøkken! Så varmt at taket begynner å sige?

Om man myser kan man faktisk se mini-Blomsterstjernen bake minipeppekakehus inne bak melis og gelatin?

Og inne bak kjøkkenvinduene utspiller det seg en ellevill bloggefest med samtlige 137 følgere tilstede!
Nordsiden av huset er preget av svært lokale doser "pølse-snø". 

Å bygge pepperkakehus er vel omtrent som å føde? Det gjør fryktelig vondt der og da, men med tid og stunder så glemmer man både utfordringene, smertene og banningen...

Men for at forløpet skal gå så smidig som mulig for seg til neste år, har Blomsterstjernen laget en huskeliste:

VIKTIGE PEPPERKAKEHUS-TIPS:
(Note to self and others)
 1. Sett av en uke til prosjektet. Ta fri fra jobb, send koner og barn på anstalt under bygningsarbeidet.
 2. Lag pepperkakedeigen selv, UTEN bakepulver eller natron. Gjerne med utgangspunkt i denne.
 3. Ikke lag for avanserte maler med innhukk og krimskrams.
 4. Fukt malene forsiktig med matolje, feks vha en svamp. Da er de lettere å fjerne før steking.
 5. Dypp kniven i matolje slik at den hele tiden glir lett gjennom deigen.
 6. Bak deigen ut rett på bakepapir. Klipp deretter ut huselementene og samle på ett brett etterpå.
 7. Lag vinduene litt større enn tiltenkt slik at det også blir plass til melis-vinduskarm inne i selve vindurammen. Da blir det finere.
 8. Stek på relativt lav temperatur 160-180 grader. Ca 12 min.
 9. Sjekk pepperkake-veggene opp mot malen rett etter steking for om mulig skjære bort overflødig materiale. Juster også vinduene som har en tendens til å ese innover.
 10. Fest gelatinvinduene med tape eller sirup. (påfør sirup vha sugerør)
 11. Åshild har et godt alternativ til gelatin: "Knus sukkertøydrops i den fargen du ønsker og fyll i vindushullene. Dette smelter i stekeovnen og fyller ut rammen. Etter avkjøling stivner det til dropsvinduer"
 12. Bruk Royal Icing istedenfor vanlig melis.
 13. Bruk smeltet sukker til å sette sammen husveggene, men få HJELP av naboens nabo.
 14. Evt følg tips fra Cecilie: "Smeltede Smørbukk-karameller gir et perfekt superlim som man kan putte inn i alle sprekker uten å svi av seg fingrene. I tillegg er det også nesten pepperkakefarget."
 15. Bruk LED-lys inne i huset for å unngå brann...
Jaja. Etter mye om og men kom Blomsterstjernen seg likevel i mål - også i år! Og når man demper lyset og myser ganske så kraftig så ser det også ganske så hjemmekoselig ut inne i "drømmehuset/mareritthuset". Men det spørs likevel om Blomsterstjernen ville gått for akkurat denne husmodellen i virkeligheten. Utbygget ble kanskje for vulgært? Så sånn sett hadde prosjektet også sin funksjon.

God natt! Nå må dere huske å slukke LED-lyset der inne?

Lærdommen er at det nok er LANGT lettere å bygge med hammer, spiker og justert trevirke enn pepperkakedeig, sukker og kniv...

Ønsker med dette alle som ikke har bygget årets pepperkakehus enda lykke til!
(dere kan trenge det)P.S. 
Del gjerne flere gode pepperkakehustriks i kommentarfeltet her!


10 kommentarer:

 1. Jeg synes huset ble veldig bra. Vil gjerne være med på det bloggtreffet.

  Hvis du knuser gule drops så kan det fylles i vindushullene. Under steking smelter det og etter steking blir det hardt som drops igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for godt vindustips Åshild!
   Har lagt inn både ditt og Cecilies Facebook tips i huskelisten her nå :)
   Til neste år blir nok pepperkakebyggingen lett som en lek!

   God jul!
   B*

   Slett
 2. ...og neste år er allting glemt! Utrolig at huset er oppe og står etter disse eksteme forholdene på byggeplassen.
  Er såå fornøyd med at datter + venn har overtatt hele monteringen av Block Watne-modellen. Så stripynter de hver sin side av huset, og jeg behøver bare rolig å utkåre den fineste siden :-)

  PS. Er du HELT sikker på at det er mindre smertefult å bygge med planker og spiker ??

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Villrose.
   Så du setter bort alle juleforberedelsene til familien?
   Du sitter bare i en godstol og iakttar hele desember?
   Ikke dumt.

   Til neste år bygger jeg pepperkakehuset i nellik- og kanel-impregnert sibirsk lerk

   God jul!
   B*

   Slett
 3. Mange gode tips om pepperkakehus. Håper du finner drømmetomten til en billig penge, etterpå kan du sikkert få bli med der ingen skulle tru. Høres ut som om du har roen på juleforberedelsene med unga, bare aldri fir på ambisjonene, hehe. Jeg dristet meg til å trille ferdigkjøpt marsipankuler med barnebarn..altfor mye erfaring med unger som går lei og slett ikke tar ansvar for mødre som må fullføre 16 dompapper i kardeull, 200 utkjevlinger og 400 kakemenn, uhåndterlige pepperkakehus uten vater og Til slutt pakke inn et utall selvlagde skatter...jeg har tidsnok hatt hysteriske lattersammenbrudd over uforståelige unger med ull i deigen og knekk i håret....

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe. Høres ut som du høster godt av lang erfaring!
   Alt til sin tid. Man kaster ikke perler for svin (eller snørrunger).
   "Noen ganger funker det best å bare kjøre pallene rett inn i butikken"

   Følg med på neste sesong av "der ingen skulle tru at nokon kunne bu"

   God jul!
   B*

   Slett
 4. Imponert! Snakker meg om byggverk! I fjor lagde meg og en kollega et ganske stort pepperkakehus av bygningen vi jobber i, og der er det mange intrikate vinkler, for å si det mildt. Det var et helsikens prosjekt, hvor vi først lagde mal som måtte passe sammen og så tok vi planen videre ut irl. Siden huset skulle til pepperkakebyen i tillegg, limte vi det sammen med limpistol. Når jeg kjenner godt etter, så er jeg nok fremdeles sliten i lime-hånden, over et år etter. Men fint ble det altså.

  Pepperkakebyen vi har laget her hjemme vitner om at julen snart er over, for alle husene, som ble montert med knekk, har seget fra hverandre.

  SvarSlett
 5. Jeg kan virkelig føle frustrasjonen av alle vinklene! Til neste år skal jeg lage en tro kopi av høyblokken på Mannsverk! En perfekt kube av likesidede vegger.

  Æh. Hvordan gikk det med alle barna som skulle spise opp det lim-infiserte pepperkakehuset?

  SvarSlett
 6. Jeg liker denne bloggposten. Jeg fant det etter en lang tid. Jeg søker noe sånt for en lang tid nå. Jeg er veldig glad for å lese dette blogginnlegget. Thanks

  SvarSlett
 7. gta 5 apk
  DESPUES DE ESTA LARGA TEMPORADA DE PROBLEMILLAS TECNOLOGICOS, VUELVO A SUBIR MUSICA... SIN MAS PALABRAS ENJOY!!!

  SvarSlett