fredag 29. november 2013

Å lure en tannlege er å lure seg selv...


Å leve og bo med en tannlege har sine absolutte utfordringer, spesielt for alle oss som sympatiserte og heiet på Karius og Baktusbror i den klassiske thrilleren signert Egner/Caprino. Tenk at det går an å være så sjofel? Å bare rive bort to sånne artig-perer fra både hus og hjem! Med fullt overlegg. Uten erstatning... I beste sendetid!?!  Den unge Blomsterstjernen syntes oppriktig synd på de to krølltassene.

En hel generasjon av foreldre ble massesuggert til å ta knekken på alt knekk. Men heldigvis (for Karius og Baktus) fantes det noen få unntak, noen dypt tiltrengte frisoner for sukkerkandis og farinade... Også kalt sosialboliger  - et topphemmelig himmelrike for Kariuser og Baktuser! Blomsterstjernen var att på til så heldig at han på barneskolen gikk i klasse med en jente fra et slikt hjem, med matvaner så obskure at Torbjørn Egner nok snudde seg i graven flere ganger om dagen, selv lenge før han døde!

Blomsterstjernen sørget derfor en sjelden gang for å snike seg med denne venninnen hjem. Der var det nemlig sirup til frokost, middag og kvelds. Lysehvitt loff med dobbelsukret lys sirup fra mandag til søndag..! For et herlig liv! Tenkte vi den gang...

Blomsterstjernen og klassevenninnen fotografert rett etter middag i sosialboligen...

Men de tidene er forbi.... for lengst (om de i det hele tatt har vært..?)! I klørne på en tannlege lever man som man kan forstå i et hermetisk lukket "de-farinisert" samfunn. Sukker kun til lørdags, og da stort sett i moderate tilmålte mengder. Selvsagt skjærer det seg en gang i blant... Her forleden kom f.eks. Blomsterstjernen i skade for å spise en trekvart Freia Melkesjokolade på egenhånd!?! 153 gram livsfarlig dop rett i blodbanen! Tennene klapret av glede. Insulinkjertlene gikk amok. Tannlegekonen fikk visuelt overført glukose-sjokk og var rystet langt inn i innvollene! Hun kompenserte sporenstreks med å putte i seg en hel pose marsipan for å være skuls. Og innvollene ble ikke bedre av den grunn...

Men stort sett spiser Blomsterstjerenfamilien sunt og godt. Saltmat til middag, søtmat til dessert. Og da aller helst naturens egen søtmat. Det var derfor svært fristende å bryte litt opp i dette sedvanlige sunnhetsmønsteret da konemor hadde bursdag denne uken. Far og datter hadde derfor lagt en slu plan om å snu opp ned på alt man forventer av en sunn norsk middag... 

Etter flere ukers forberedelser var menyen klar! Ved første øyekast også nokså tradisjonell?

Tradisjonell meny? Pizza til middag, muffins til dessert... Ikke noe nytt ved det?

Men selvsagt var det en liten "twist"... 

Den slue planen var nemlig å bytte litt rundt på det forventede - ved å servere søt pizza og salte muffins! Akkurat som i bakvendt land. Etter måneder med forskning og ekspedisjoner i all verdens matbutikker var ingredienslistene klare. Målet var jo at øyet likevel skulle bli lurt til å tro at Pizzaen var salt som en svett mann og Muffinsen søt som en nydusjet dame.

Søtt eller salt? Sunn glede eller djevelens verk?

Far og datter byttet derfor ut den sedvanlige pizzadeigen med søt bolledeig. Tomatsausen måtte vike for bringebærsyltetøy. Paprika ble erstattet av røde, gule og grønne smågodt-frukter. Serranoskinken ble forbyttet med røde flate sukkergele-lisser. Mens marshmallows viste seg å være det perfekte substitutt for mozzarella kuler! Tilslutt var det bare til å raspe en hel pakke marsipan over pizzaen med funksjon som falsk hvitost....

Far og datter gliste fornøyd! Om man myste godt med øynene (og holdt seg for nesen) kunne den nok på en god dag forveksles med en helt ekte middagspizza. Den var klar for neste etappe. 14 minutt på 225 grader!

14 minutt senere: Nystekt super-sunn pizza..? (Den ene "mozzarellakulen" hang merkverdig godt fast i grytekluten...)

Tiden var inne! Tannlegen kunne endelig inviteres inn på det superhemmelige bakekjøkkenet. På et bursdagspyntet spisebord ventet et hav av stearinlys en deilig nybakt pizza. Tannlegen ble rundlurt! - ihvertfall et lite tidel... "Men det luktet da voldsomt bringebær av den pizzaen?!?" Merkelig...

Både barn og voksne fikk hvert sitt moderate stykke pizza servert på tallerkenen. "Nam!" - ropte de minste... Tannlegens øyne snurret som i en karusell. Men mot alle odds smakte det faktisk langt bedre enn fryktet -  i et lite tidel, eller to, eller tre.

Men det er noe med at når kroppen er innstilt på saltmat og middag, så blir søtmat rett og slett helt feil... Pizzaen var forståelig nok eksepsjonelt søt og inneholdt antageligvis like mye sukker som det forbrukes av hele tannlegeforeningen i løpet av et gjennomsnittlig år? Og det skulle også gi sine tydelige utslag på den sukkerfølsomme familien...

Etter bare ett fortært pizzastykke gikk samtlige medlemmer av Blomsterstjernefamilien inn i akutt diabetes-sjokk! Sukkeret tok alle snareveier det kom over og vandret rett i hjerne- og hjertebark. Kvalmen fôr som en monsun rundt kjøkkenbordet... Ingen orket tanken på å smake på så mye som en smule til.

"Litt" mer middagsrester igjen enn vanlig...

Heldigvis var det snart dessert! Men også desserten luktet litt annerledes enn man kunne forvente?!? Saltbakte muffins med grovt mel, urter fra Provence, spekeskinke, chorizo pølse og cheddarost.

Saltbakte grove kjøttmuffins til dessert

Aldri før har en dessert vært mer kjærkommen! Middagsmuffinsene smakte av deilig salt; - sukkerets verste fiende og eliminator! Vel ombord i kroppen gikk saltet umiddelbart til angrep og kjempet nådeløst ned sukkermolkeyl for sukkermolekyl fra hjerte til  hjerne. Snart begynte middagsgjestene å få tilbake deler av gangsynet.

Men som følge av det forkvalmende sukkersjokket var det likevel bare så vidt man klarte å presse i seg desserten.

Deilig kattemat fra Whiskas?

Vanligvis er jo pizzarester svært populære innslag i matboksen neste dag. Men akkurat denne gang var det merkelig nok ingen som ville ta på seg ansvaret... Pizzarestene ville antageligvis gjøre langt større furore som kattemat nede hos den tidligere klassevenninnen?

Fire manns verk - 20 ml forsvunnet.

Tradisjonen tro skal det også serveres Lerum's julebrus når tannlegen har bursdag. Selvsagt i forsiktige former. Men selv ikke 4 (og en halv) tørste sjeler orket fortære mer enn 20 ml julebrus tilsammen! Iskaldt (sukkerfritt) vann var av en eller annen grunn langt mer populært akkurat denne ettermiddagen.

Ja sånn går det altså når man prøver å lure en tannlege... 

Alle var likevel enige om at påfunnet var svært artig og ikke minst kreativt, men at det kanskje ikke fungerte helt optimalt på middags-sultne kropper? For selv om smaken i og for seg var god, så var dette samtidig den verste "bursdags-middagen" i manns minne. (For ikke å si "konens minne")

Hadde man bare byttet rundt og startet med desserten..?

Dessert eller middag? Missert eller Deddag?

Det hasardiøse middagsprosjektet gav også en liten sekundæreffekt, man strengt tatt kunne vært foruten?

Blomsterstjernen liker jo ikke å kaste mat, og da det viste seg at man hadde laget dobbelt så mye bolle/pizza-deig som nødvendig, ja sto man jo i en liten knipe. Svært beklagelig var det også at både syltetøyboks og marshmallows-pose fremdeles bugnet av sukkerholdige kvaliteter? Det var rett og slett ikke annen råd enn å trille ut den resterende bolledeigen å stapp-fylle den med bringebær og sukkerskum til det tøt ut i alle kanter...

8 minutt senere sto man der med 8 gigantiske sprekkfulle sukkermonster i hende - som man ikke vet sin arme råd med.

Supersøte reserveboller til første besøkende... (kun 1 million kalorier pr gram)

Førstemann som tør besøke Blomsterstjernen kan derfor vente seg noe EKSTRA EKSTRA søtt til kaffen!
Blir det deg/deig?

Jeg lover herved, på ære og tro, å aldri lure en tannlege igjen!
(ihvertfall ikke på denne måten)

Ønsker alle en sukkerfri adventshelg,P.S.
Dersom noen skulle ønske å få tilsendt smaksprøver på disse ultrasøte skumbollene er det bare til å gi beskjed her i kommentarfeltet så sender jeg vederlagsfritt i hele Norden.
6 kommentarer:

 1. Herlig lesing mot helga :) Som kanskje ikke blir helt sukkerfri, men bollepizza tror jeg at jeg står over. Muffinsene derimot kunne du lagt ut oppskrifta på. Ha ei trivelig helg uten de store sukkersjokkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mat skal helst lages på (ikke i) rus: Litt grovt mel, litt melk, litt bakepulver, litt olje, litt egg. Resten overlates til fantasien :)

   God helg!

   Slett
 2. Morsom lesing og imponerende fantasi for å få til denne pizzaen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Den hadde nok gjort seg bedre som dessert, i klokskapens lys....

   Slett
 3. Fantasien mangler ingenting..egentlig den perfekte barnebursdagpizza! Det siste bakverket ser himmelsk ut...men tanken på innholdet gjør at jeg takker pent nei..

  SvarSlett
  Svar
  1. Husk at jeg har adressen din :) Så vær på vakt! Det kan komme sukkerbomber i postkassen din...

   Tror jeg skal smake meg en til dessert i kveld, om jeg tør

   Slett