fredag 10. juni 2011

Onkel Lilla

ONKEL LILLA

Nei, nei, nei, nei! Hva er dette her for noe tull og tøys? En blomst som heter Onkel Lilla?!? Det går ikke an! Det er ikke lov! Det er rett og slett forkastelig... Eller er det det?

Bare smak litt på dette: En mannlig jordmor? En kvinnelig hallik? En mannlig sykesøster? En kvinnelig riksmeklingsmann? Pøh! Vi trekker likegyldig på skuldrene og gjesper. For vi er likestilt i herlige Norge! Kvinner fikk til og med stemmerett i 1913! Makan... Nei, norske kvinner og menn er derfor en homogen nærmest uadskillelig masse der eneste forskjell er at hunkjønnet tilsynelatende er laaaangt skjønnere enn hankjønnet... (stort sett).

Men så snart vi beveger oss over i blomsterriket, ja så er likestillingen plutselig tilbake på Taliban-nivå... Blomsterstjernen trodde vi var kommet langt lenger enn som så? Men han tar feil! Hver måned arrangerer nemlig Moseplassen en i utgangspunktet hyggelig kappslåing der man skal kåre hvem som blir månedens Frøken Ditt eller Frøken Datt. Men aldri.., jeg gjentar ALDRI(!!!) er det snakk om noen Onkel Ditt, Herr Datt eller Prins Dutt for den saks skyld... Skikkelig sjofelt! Ikke sant? Manneblomstenes hjerter blør...

Smarte norskfrøkner vil gjerne ro seg i land med at ettersom det heter "ei blomst" vil blomster av natur havne i hunkjønnsbåsen. Men da svarer jeg like elegant: Det heter også "et menneske", men det betyr ikke at alle mennesker er intetkjønn (selv om enkelte kanskje kan virke kjønnsløs...)! Og så vidt jeg vet finnes det vel både hannblomster og hunnblomster i naturen? Dette kommer kanskje som et sjokk på dere, men det er nå en gang slik at også blomster må befruktes, akkurat som vi mennesker! (selv om de kanskje ikke har like stor glede av det som oss da...)

Derfor slår jeg i dag et slag for de mannlige blomstene! Hvorfor kan ikke de også få være med å konkurrere på lik linje med dameblomstene? Jeg vil ha likestilling også i blomsterverden! Nå!

Blomsterstjernens bidrag til Moseplassens Frøken Lilla er derfor ingen ringere enn:

ONKEL LILLA!
Farge: Blålilla med rosa sjatteringer
Slekt: Geranium Johnson Blue
Motorkraft: Johnson 9.9 hk
Legning: Heterofil
Alder: 3 år

Se så mandig og barsk Onkel Lilla er med svetteperler og to måpende kompiser i bakgrunnen...

Som liten var jeg som mange andre barn svært fascinert av Elsa Beskows bøker og filmer om Tante Brun, Tante Grønn og Tante Fiolett. Det var noe magisk med disse fargene! Men for Blomsterstjernen var det nok likevel sjarlatanen Onkel Blå som var den aller største helten, i mørke runde solbriller og munkehatt om jeg ikke husker feil?


Hvor i all verden er Onkel Blå???


Joda! Der har vi ham!
Okey, det var visst flosshatt og ikke munkehatt. Men likevel en sjarlatan med skumle hensikter...
Tre tilslørte bondepiker på en øde øy? Hmmm...

Akkurat som Onkel Blå, trives også Onkel Lilla svært godt i selskap med tilslørte jomfruelige fruentimmere! Han er ikke akkurat kresen og bør nok betraktes som en skikkelig rundbrenner... Sene nattetimer er Onkel Lilla blitt observert rundt halsen på brystfagre Lupinfrøkner, timeglassformede Riddersporerinner og det som langt langt verre er. Men i det siste har han imidlertidig lagt sin elsk på noen yndige men tvilsomme tenåringspiker i rosa miniskjørt. Visstnok av hans egen slekt, dog langt uti (som han sier)! På folkemunne kaller han dem bare for Niesene Rosa... (selv om de egentlig er hans tipp-tipp-tipp-grand-nieser)

 
Onkel Lilla prøvde å gjemme seg bak en dårlig kompis da han ble tatt på fersken i munter og tydeligvis frekk passiar med noen av Niesene Rosa. Se som de fniser? Skamme seg skulle han!

Når alt kommer til alt er det vel heller tvilsomt om en herremann i 2011 kan nå til topps i konkurranse med alle disse småpikene som allerede er innmeldt i Frøken Lilla tevlingen. Det er vel like dumt som om Usain Bolt skulle stille til start på kvinnenes 100-meter finale evt delta på en strikke- og heklefestival i Gudbrandsdalen?

Men Onkel Lilla har imidlertid et uberettiget håp om at det på sikt opprettes en egen herreklasse på Moseplassen (og alle andre plasser for så vidt)! Jeg vet det er en drøm, antageligvis en like meningsløs drøm som jenteskihoppernes... Men drømmene kan ingen ta fra oss (bortsett fra Jon Blund da...)

Måtte det beste intetkjønnet vinne;)

Ønsker dere alle en mannevond men mannegod fredag til ettertanke!

Hilsen dere alles Blomsterstjerne

28 kommentarer:

 1. Hei og takk for koselig hilsen.
  Nydelig onkel Lilla!
  Lykke til i konkurransen!
  Jeg hadde med "en gutt" ifjor og Hagens Prins fikk 2. plass i konkurransen og fikk flotte rosebøker.
  Så "gutta" kan de også.

  Når det gjelder pause i blomstringen vet jeg ikke hvorfor, men skal gi deg beskjed hvis jeg finner det ut.

  Ønsker deg en fin pinsehelg.

  SvarSlett
 2. Oj det varmet mitt hjerte at en gutteprins kunne klatre opp på pallen! Da er det håp for de mandige blomstene! Jabbadabbadoooo!!!

  Er det lov å spørre hvilken doning han kjørte? Eller rettere sagt hvilken blomsterart han var?
  Lever han fremdeles eller fikk han oppleve medaljens bakside?

  God pinsehelg til deg også Mio

  SvarSlett
 3. Hyggelig at du er med også da! Det må jo ikke bare være frøkener med :-)

  SvarSlett
 4. Jeg skal selvsagt heie på Onkel Lilla, selv om han til tider kan virke som en gammel gris. Det er forøvrig også et felt hvor likestillingen bør komme lenger; hvorfor blir kvinner aldri omtalt som gamle griser???

  God pinse!
  Hilsen Birthemor

  SvarSlett
 5. Hehe, morroklompen ;)
  Nå anser jeg altså Frøken xxx som en jobbtittel, og mener at den kan man få uavhengig av kjønn. Litt sånn som kvinnelige formenn. Men du er jo inne på noe, mulig jeg skal lage en konkurranse med "herr" fremfor en gang!

  Jeg har jo elles hatt med ganske mange herrer, og som Mio sier så kan de greie seg finfint de. (og "Hagens Prins" var forresten en rose)

  Flott at du er med på konkurranse iaffal :)

  SvarSlett
 6. Fornøyelig lesning, Blomsterstjernen!

  Lykke til i konkurransen, måtte beste MANN vinne! Jeg holder en knapp på Onkel Lilla!

  PS! Var det ikke du som var så fasinert av fargen grønn i din barndom...Fikk plutselig en flashback om det...

  God pinse!

  Klem

  SvarSlett
 7. Nydelige blomsterbilder! Din onkel Blå er skikkelig flott, og hvorfor ikke herr? Nei, det skjønner ikke jeg heller ;o) En verdig kandidat uansett. Barndommen kom plutselig tilbake med bildene av boka om Tante Grønn, tante Brun og tante Fiolett! For ikke å snakk om Onkel Blås nye båt! Vi barna trodde oppriktig at han hette Onkel Blås.....Elles så humrer jeg over karakteristikken av din kandidat =)
  Lykke til, og God Pinsehelg!

  SvarSlett
 8. Hurra for hannkjønn! De er veldig kjekke å ha.. av og til..

  SvarSlett
 9. Herlig lesning på en fredag:) Jada gutta vil vi jo ha med, dobbelt så moro da:)Jeg heier på onkel Lilla:)

  SvarSlett
 10. Onkel Lilla er en riktig nydelig fløtesjarmør. Skulle ikke forundre meg om han tar innersvingen på frøknene. Dette kan gå veldig bra!.Lykke til!

  SvarSlett
 11. Herlig innlegg! :-) Lykke til til onkel lilla.

  SvarSlett
 12. Hei småpiker og storpiker!
  Takk for mye sympati for manneblomstene! Men det viser seg jo her at Onkel Lilla faktisk ikke er første mann som sniker seg med i frøkenkonkurranser... Sjokk...

  Beklager hans utbrudd (eller var det mitt?), han taler dessverre alltid før han tenker seg om. Denne Onkel Lilla er dessuten en skikkelig "Drama King"...

  Nei kjære Anne. Fortsett med dine søte Frøkenkonkurranser du, så kan manneblomstene heller snike seg med på ulovlig vis når det skulle passe seg. Til pass for oss.

  Krepsemor: Jeg holdt på å få trikolor-isen i vrangstrupen da jeg leste om din barndomshelt "Onkel Blås"!!! Hehe! Fantastisk! Ble veldig nysgjerrig på hva en eventuell "Onkel Blås" ville sysle med..? (og ville det passe seg i barne-tv?)

  Sissel: Morsomt at du nevner dette med grønnfargen i dag! Jeg skrev nemlig akkurat om denne grønnmanien jeg tidligere led av i en kommentar på Birthemors blogg (http://birthemor.blogspot.com/)... For et sammentreff... Verden er liten (nei fanken, for en gangs skyld passet ikke denne kommentaren).

  P.S Grønt er fremdeles en favoritt altså.

  Apropos gamle griser Birthemor. Problemet med oss mannfolk er at vi ikke skjønner når vi går fra å være "han kule kjekke fyren som er litt fresk i munnen (og ikke minst tankene)" til vi plutselig er blitt "han bleikfeite gamle oldefarfyren som er ufordragelig vulgær i munnen (og ikke minst tankene)"...

  Slik jeg oppfatter det har jeg selv fremdeles mangfoldige decennier før jeg bikker over den grensen..? :) Men Onkel Lilla er det dessverre laaaaangt verre med!

  Videre god pinse ønskes alle!
  Både unge og gamle, griser og griserinner.

  Hilsen den for en gangs skyld anonyme Blomsterstjernen.
  (hva er det blogspot egentlig sliter med for tiden?)

  SvarSlett
 13. he he - Fornøydelig lesing!!! Lykke til i konkurransen!!! "Brystfagre Lupinfrøkner...." hi hi - håper du har noen løyntnanter i hagen som kan passe på....!!!
  Ha en fortsatt god pinsehelg!
  Hilsen Hagealven

  SvarSlett
 14. Flott innlegg :))
  Du spør hos meg om nettleser, etter mye hit og dit valgte jeg Google Chrome-utifra en annen bloggvenn på Blogspot som skifta til denne. Nå funker det det som før, endelig! Fikk se at Internett Explorer hadde gjort om på mye og oppdatert seg for noen måneder siden,nå må de virkelig ha mista mange kunder..
  Fortsatt god pinse,måtte SOLA komme!!!

  SvarSlett
 15. Google Chrome er med andre ord roten til alt godt!

  SvarSlett
 16. Alltid like morsomt å lese dine innlegg "Blomsterstjernen!" :-D
  Og lykke til med din Onkel Lilla. Han har fått min soleklare stemme.
  Ha en riktig fin hagedag fra Stein i Sommerhagen!

  SvarSlett
 17. Dere er så greie! Onkel Lilla rødmer av all oppmerksomheten, snart går han nok over i rosa med fare for å bli diskvalifisert fra konkurransen...

  Så vennligst ikke stem alt for mye, eller vær ihvertfall litt forsiktig med å rose Onkel Lilla offentlig. Han har rett og slett ikke godt av det!

  Forøvrig hyggelig med en mannekommentar fra Stein i Sommerhagen:) Han er tillagt i blogglisten min. Er det andre av dere der ute som ikke står på min bloggliste (sneisne blogger) må dere gi meg beskjed! Det er ikke så lett for en mann å ha kontroll på både følgere og blogglister.

  B*

  SvarSlett
 18. Gratulerer med finaleplass i Lillakonkurransen HerrLilla.

  SvarSlett
 19. Å takk for grautlasjonene!
  Dette er et stort steg for manneblomstenens eksistens! Endelig kan de føle seg akseptert og godtatt som de er, uten å forkle seg som kvinneblomster. Endelig kan de stå frem i full offentlighet!

  Det var synd din kandidat ikke kom til finalen! Men du hadde jo så mange lokale kandidater? Jeg mistenker valgfusk og at det ikke var din beste lillakandidat som ble presentert på Moseplassen? Tenk, verden kunne vært snudd på hodet om din rettvise kretsmester hadde kommet til landsfinalen?!#

  Miss Blåhatt kunne nådd så langt hun bare ville...

  SvarSlett
 20. Jeg vil på vegne av Frøken Yndig, heretter benevnt med tittelen Frøken Lilla, takke ja til tilbudet om en date og hun ser fram til å møte deg :-)
  Intervjuet med frøkenen og meg er nå publisert i et oppdatert blogginnlegg (samme innlegg som vinneren ble offentliggjort)på Moseplassen, og med link (tok meg den frihet) til Onkel Lilla som er omtalt i rosende ordelag.

  SvarSlett
 21. For en herlig karakteristikk! :D Morsom lesning i nattens mulm. (Forøvrig ikke enig i uttalelsen om kvinneskihopping.) Frøken Blomsten og bien hilser også. ;)

  SvarSlett
 22. Ååå New Dawn! Onkel Lilla ble helt skjelven da han fikk høre at Frøken Yndig vurderer å takke ja til en date med ham! Og at hun også er villig til å kaste pikenavnet sitt gjør den gammelmodige Onkel Lilla svært stolt! Tenk om hun en dag ville bli hans Fru Lilla, bedre kjent som Tante Lilla i nær omkrets...

  Men Frøken Yndig må være rask... For Onkel Lilla er så skjelven at han er begynt å riste av seg håret (kronbladene). Han begynner å få tendens til måne, om ikke lenge er han flintskalla...

  Til slutt: Tusen takk for rosende ordelag på Moseplassen! Frøken Yndig var en verdig vinner!

  SvarSlett
 23. Renate! Leser du blogg kl 3:15 om natten? Jeg er i sjokk!!! Men hyggelig at du koste deg, selv om det er en fare for at du bare var overtrøtt:)?

  Må bare kommentere kvinneskihopping. Blomsterstjernen er svært glad i skihopping, også jentehopp! Han har plakater av Line Jahr og Anette Sagen over hele soverommet sitt. Det han nok mente å si i sitt innlegg var vel at jentene har en lang vei å gå før de får lov til å konkurrere med guttene i hoppbakken... men igneting er umulig! Bare se på Onkel Lilla som kom på åttende plass i konkurranse med 99 jenter:)

  SvarSlett
 24. Busted! :P Det ble visst en sen St.Hans-natt, og da synes jeg blogger er en fin måte å roe ned på. ;) Om jeg så var overtrøtt, så er det bare å komme tilbake hit på nattestid, hvis lesningen er for kjedelig på dagtid, that is. :D

  Godt å se at det ikke er diskriminering "den andre veien", fra ditt hold. ;) De har en lang vei å gå/hoppe, ja, for selv om noen er veldg gode, er det ikke så godt gjennomsnitt blant jentene. (Siden sommeren ikke kommer helt, fikk jeg heller lyst på vinter nå, bare for å kunne se på skisport! :))

  SvarSlett
 25. Renate, "i like"!
  Jenter som ønsker skisport på tv sommerstid er mangelvare i dagens moderne samfunn!

  SvarSlett
 26. Ei blomst - blomsta? Nei og nei.
  Jeg tror onkel Lilla har rettskrivningen på sin side! Heia:)

  SvarSlett
 27. Fasikken!!!
  Takk Ingvill:)

  Artig og interessant at det kun var du som la merke til denne grufulle grammatiske blødmen... Hunkjønn ser dessverre ut til å være en døende rase i grammatikkhåndboken.

  Når Blomsterstjernen er usikker på kjønn (ikke mennesker) eller stavemåte har jeg et triks som alltid funker. Sjekk begge variantene på google og se hvilket alternativ som får flest treff:

  "ein blomst" - Omtrent 3 970 resultater
  "ei blomst"- Omtrent 434 resultater

  Det er altså ingen tvil om at blomster er hankjønn! (Eller var det hannkjønn?)

  "hankjønn" - Omtrent 109 000 resultater
  "hannkjønn" - Omtrent 42 300 resultater

  Med andre ord bør alle fremtidige missekonkurranser for blomster være forbeholdt mannlige deltagere?

  Og Blomsterstjernen bør dessuten kjøpe seg en "Spynorsk Mordbok" eller hva det nå var de tøffeste guttene i klassen redigerte den til?

  Takk for norskleksjonen frøken:)

  SvarSlett